Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

kikhosta-symptom-barn-vuxen

Kikhosta – symptom, behandling och orsak

Kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som ger en långvarig och intensiv hosta hos både barn och vuxna. I denna artikel kan du läsa om orsak, symptom, behandling och vaccination av kikhosta.

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är kikhosta?

Kikhosta (pertussis) är en bakteriell infektion som främst påverkar luftvägarna. Sjukdomen orsakas av bakterien bordetella pertussis, och smittas även vid lindrigare symptom. Namnet “kikhosta” kommer från det karaktäristiskt väsande eller pipande ljudet, som uppstår efter en hostattack, där den sjuke försöker andas in – även kallat kikning.

Sjukdomen förekommer året runt och drabbar personer i alla åldrar – bebisar, barn och vuxna. Det börjar ofta som en vanlig förkylning, men utvecklas snabbt till en långvarig hosta. Man kan få kikhosta även om man är vaccinerad, eller om man tidigare har haft sjukdomen. Det är dock givetvis en fördel att vaccinera sig, då vaccinet generellt ger ett gott skydd. 

Diagnosen ställs baserat på symptom och ibland provtagning när det är lämpligt. Har man haft kikhosta har man immunitet som räcker cirka 15 år. Vid vaccination har man skydd i cirka fem till tio år.

kikhosta-symptom-barn

Symptom på kikhosta

Symptomen för kikhosta kan delas in i tre faser:

  1. Förkylningsfasen: De första symtomen liknar ofta en vanlig förkylning, med lätt feber, snuva och lindrig hosta. Denna fasen varar i cirka 1-2 veckor.
  2. Hostfasen: Det är i denna fasen som sjukdomen är som mest smittsam – en tid med intensiva hostattacker, där man kan få svårt att andas. Främst hos barn kan ett kikande andningsljud höras. Barn kan bli blåa i ansiktet av syrebrist och kan även kräkas. Bebisar kan förlora medvetandet några sekunder. Fasen varar i cirka 3-8 veckor.
  3. Återhämtningsfasen: Efter veckor av intensiv hosta börjar symtomen gradvis att avta, men det kan ta flera månader innan hostan försvinner helt.

Så drabbas vuxna, barn och bebisar av kikhosta

Vuxna

Vuxna kan uppleva samma symptom på kikhosta som barn, men de är oftast lindrigare i form av rethosta. Därför kan det vara svårt att skilja kikhosta från vanlig långvarig hosta. 

kikhosta-symptom-vuxen

Barn, bebisar (spädbarn)

För barn och bebisar kan sjukdomen vara allvarligare än den är för vuxna. Bebisar (spädbarn), särskilt de som är yngre än sex månader, är mest utsatta och kan drabbas av livshotande komplikationer. 

Det förekommer att hostattacker leder till andningsuppehåll och syrebrist, vilket kan kräva akut vård. Kramper och medvetslöshet är andra allvarliga symptom som kan uppstå. Vaccination kan därför vara avgörande för att skydda de allra yngsta. Förebyggande åtgärder och behandling är även viktigt med tanke på att sjukdomen kan leda till komplikationer, såsom lunginflammation

Hur vet man om det är kikhosta eller vanlig hosta?

Läkare kan ställa diagnosen kikhosta hos barn, där de typiska, så kallade “kikningarna” hörs – alltså det väsande eller pipande ljudet som hörs när den sjuke försöker andas in efter en hostattack. I ett tidigt stadium hörs dock inte kikningarna, och symtomen liknar ofta mer på andra luftburna infektioner.

Behandling av kikhosta

Det finns inte något specifikt läkemedel som botar kikhostan. Behandlingen beror på sjukdomens svårighetsgrad och patientens ålder. Tidig behandling med antibiotika kan lindra sjukdomsförloppet, samt minska risken för smitta. Hostmediciner brukar inte lindra symptomen.

Vård på sjukhus är ofta nödvändigt vid kikhosta i följande fall:

  • spädbarn under 6 månader
  • ovaccinerade barn yngre än ett år
  • barn med vissa kroniska sjukdomar
  • barn och vuxna i alla åldrar med allvarliga symptom, till exempel problem med andningen
kikhosta-behandling-antibiotika

Vaccination

Vaccination är det mest effektiva sättet att förebygga kikhosta, och ges som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. Det finns också möjlighet till påfyllnadsdoser för äldre barn och vuxna. Vaccin mot kikhosta skyddar i fem till tio år och avtar gradvis.

  • Alla barn erbjuds vaccin mot kikhosta genom vaccinationsprogrammet för barn, vid tre, fem och tolv månaders ålder, samt påfyllnadsdos vid 5 års och 14-16 års ålder.
  • Gravida rekommenderas att vaccinera sig mot kikhosta, för att ge skydd till barnet från födseln. 

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

När ska jag söka vård för kikhosta?

Om något av följande stämmer på dig, ska du söka vård:

  • du misstänker att du själv eller ditt barn har kikhosta
  • du eller ditt barn har hosta som varat i mer än tre veckor
  • ditt barn yngre än ett år har varit nära en person med kikhosta 
  • du eller ditt barn redan har kikhosta och har fått nya symptom
  • du är gravid och har hostat i flera veckor

Få snabb kontakt med Hälsa Hemma Vårdcentral genom Hälsa Hemma-appen.

Ring 112 eller sök vård akut på akutsjukhus vid allvarliga situationer och symptom, såsom:

  • barn yngre än sex månader med hosta och kikningar
  • problem med andning eller medvets

Detta kan du göra själv vid kikhosta

  • Stötta upp med extra kuddar under huvud och övre rygg vid vila. Detta underlättar andningen.
  • Drick mer vätska än normalt. Detta hjälper vätskebalansen i kroppen, samt även att slem enklare kan hostas upp.
  • Ät näringsrik mat.
  • Försök att undvika sådant som kan irritera luftvägarna, såsom rök och damm.
  • Ha en hink redo vid sängen hos barn som hostar upp mycket slem, eller där det finns risk för kräkning.
kikhosta-barn-kudde

Förebygg smitta

Eftersom kikhosta smittas via så kallad droppsmitta, kan den till exempel spridas genom hostningar och nysningar. Det är viktigt att undvika nära kontakt med andra, särskilt med barn och vuxna som är mer utsatta för infektioner. Detta är särskilt viktigt från symptomdebut och tre veckor framåt, eftersom sjukdomen då är som mest smittsam. 

Kikhosta är en anmälningspliktig sjukdom, vilket betyder att läkaren måste anmäla diagnosticerade fall till smittskyddsläkaren i länet och till Folkhälsomyndigheten.

Så hjälper Hälsa Hemma Vårdcentral dig

Om du har hosta och/eller andra symptom som oroar dig, får du snabb kontakt med vårdpersonalen på Hälsa Hemma genom Hälsa Hemma-appen. Där träffar du läkare, specialister, sjuksköterskor, psykologer och annan vårdpersonal. 

I appen får du hjälp genom textkonversationer, röstsamtal och videosamtal. Du kan även skicka bilder och video, samt förnya recept med några klick. När vi behöver träffas fysiskt för undersökning och provtagning ses vi där du är, inom vårt tjänsteområde.

Det kostar ingenting att starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen. Där kan du även ställa frågor. I övrigt gäller vanliga patientavgifter. Varmt välkommen!

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.