Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Nässelutslag barn och vuxna

Nässelutslag – symtom hos barn och vuxna

Nässelutslag hos barn och vuxna uppträder som förhöjda och ilsket kliande utslag. Ett tydligt kännetecken är att de ändrar både form och plats utan att lämna synliga spår. Du bör alltid söka vård om du upplever svåra besvär av nässelutslag (också kallat Urtikaria).

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Nässelutslag – symtom hos barn och vuxna
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är nässelutslag?

Nässelutslag är väldigt vanligt hos barn och vuxna och smittar inte. Ofta är det svårt att veta anledning till varför man blivit drabbad då det kan finnas flera orsaker. Utslagen är väldigt karaktäristiska och tar oftast formen av röda oregelbundna upphöjningar på huden.

Man brukar dela upp utslagen i tre olika varianter: 

Allergiska nässelutslag

Allergiska nässelutslag orsakas oftast av födoämnesallergi. Allergi mot mejeriprodukter, nötter och skaldjur är exempel på vanliga anledningar till nässelutslag.  Liknande allergisk reaktion kan även uppstå av getingstick eller kemikalier. I sällsynta fall kan en allergisk reaktion övergå till allergisk chock. Då bör du söka vård omedelbart.

Icke-allergiska nässelutslag

Icke-allergiska nässelutslag Uppstår som reaktion av läkemedel, infektioner eller bär. Detta är på grund av så kallad bensoesyra eller acetylsalicylsyra som finns i vissa läkemedel och bär. Oftast behöver du inte söka vård för detta.

Fysiska nässelutslag

Fysiska nässelutslag uppstår som reaktion på yttre fysisk påverkan. Exempelvis tryck, kyla, kraftig ansträngning och ultraviolett ljus. Detta är ovanligt och du behöver sällan söka vård.

Nässelutslag hos barn

Nässelutslag är vanligt hos barn upp till skolåldern och orsakas vanligen av mat. Det första kännetecknet att barnet blivit drabbad är oftast intensiv klåda. Det följs av upphöjda röda ojämna områden på huden med en blek mitten. Besvären försvinner oftast efter tre till fjorton dagar, utan att du behöver söka vård.

nasselutslag-barn-symptom-urtikaria

Vanliga symptom på nässelutslag hos barn:

  • Utslag som är oregelbundna i storlek. Ofta placerade runt bålen, armar och ben.
  • Vita eller ljusröda fläckar.
  • Nässelutslagen har en rodnad runt sig och är vanligtvis lite upphöjda.
  • Känslan är oftast värmande.
  • Ett vanligt tecken på att man har nässelutslag är att de försvinner inom 24 timmar och dyker upp på andra ställen. 

Du bör söka vård om barnet upplever något av dessa symptom:

  • Återkommande nässelutslag som varar upp till två veckor.
  • Misstanke om allergi hos barnet.
  • Besvärlig klåda eller snabb spridning av utslagen. 
  • Om barnet utöver nässelutslag även upplever klåda i halsen, svullnad av läppar, tunga eller ögonlock.

Nässelutslag hos vuxna

Oftast är första tecknet på nässelutslag intensiv klåda som övergår i utslag. Dessa är upphöjda ojämna områden i varierande storlek med blek mitten. Huden kring utslagen är ofta röd. Det är vanligt att nässelutslag försvinner mycket snabbt utan några ytterligare besvär. 

nässelutslag-vuxen

Exempel på symptom vid nässelutslag:

  • Intensiv och brännande klåda.
  • Upphöjda, ljusröda eller hudfärgade utslag som är blekare i mitten. 
  • Storlek och form varierar, ett kännetecken är att utslagen snabbt kan ändra både form och plats utan att lämna några spår efter sig.
  • Utslagen och klådan är vanligtvis lokaliserade på överkroppen, armar och ben.

Du bör söka vård om du upplever något av följande:

  • Långvarig och smärtsam klåda.
  • Symptomen är återkommande.
  • Du misstänker att utslagen är kopplad till allergi.

Sök akut vård om du upplever andningssvårigheter eller att läppar, tunga, och svalg svullnar.

Behandling av nässelutslag

I de flesta fall går nässelutslag över utan att du behöver söka vård, men ibland krävs det behandling. Starta ett nytt ärende i Hälsa Hemma-appen om du är osäker eller vid frågor. Våra läkare och sköterskor svarar oftast inom några minuter och guidar dig till rätt hjälp. Vi har även hudläkare. Varmt välkommen!

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.