Orolig för en hudförändring?

Att din hud förändras med din ålder är normalt. Men ibland fall kan man få hudförändringar som inte är normala. Onormala hudförändringar kan vara tecken på hudcancer. Då är det viktigt att hålla koll på dessa.
Om du är orolig för en hudförändring, starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen. Du skickar enkelt foton till oss i appen, och i utvalda fall rådgör våra läkare med en specialistläkare kring bedömning och fortsatt handläggning.

Några vanliga hud-förändringar

Hudförändringar kan komma i många olika former och på olika platser på kroppen. Vissa är ofarliga men andra kan vara elakartade. Här är några exempel på hur hudförändringar kan se ut:

Solfläckar

Solfläckar, eller lentigo solaris som det också heter, är en vanlig och ofarlig åkomma som orsakas av solens ultravioletta strålning. Vanligtvis kan du se dessa på händerna och i ansiktet då detta är ställen på kroppen som utsätts mest för solens strålning. Storleken varierar i allt från några millimeter till flera centimeter.

Oftast behövs dessa inte behandlas, men är du osäker på din hudförändring ska du alltid kontakta oss via Hälsa Hemma-appen.

Hudcancer (Malignt melanom)

Hudcancer är idag den näst vanligaste cancerdiagnosen hos både män och kvinnor. Det lättaste sättet att upptäcka hudcancer är om du har fläckar på kroppen som ändrar form, storlek, färg, utseende eller annat. Sker detta bör du alltid uppsöka vård.

De flesta som diagnostiseras med hudcancer får diagnosen när de är äldre, men också unga personer drabbas. Hög exponering för sol ökar risken, men även om du är noga med solfaktor och undviker att sola, kan du drabbas. Du ska därför alltid kontakta oss via Hälsa Hemma-appen om du upptäcker en hudförändring som oroar dig.

Aktiniska keratoser

Detta är ett vanligt förekommande fenomen mest hos äldre. Aktiniska keratoser beror som regel på för hög solexponering genom livet.

Trots att dessa oftast är helt ofarliga så kan de ibland utvecklas till vissa former av hudcancer. Därför är det viktigt att ha bra koll på dess utveckling.

Födelsemärken

Födelsemärken uppstår när en specifik plats i huden och har extra mycket pigment i sig. Pigment är det naturliga ämne som gör huden mörkare vid solexponering.

Som många andra hudförändringar är även födelsemärken för det mesta ofarliga, men kan i vissa fall ha en elakartad karaktär.

När bör det behandlas?

Vanligtvis är de flesta hudförändringarna helt ofarliga men det finns vissa karaktäristiska drag som du bör hålla koll på. Om det kliar, förändrar färg, form, utseende, eller gränsar till att bli ett sår, så bör du alltid kontakta oss via Hälsa Hemma-appen.

Så här får du hjälp med din hudförändring

Hälsa Hemma är en komplett vårdcentral och del av primärvården i Västra Götalandsregionen. Vi tar ett lika stort vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

Kom igång i Hälsa Hemma-appen