Tekniska problem med appen? Läs mer & få hjälp

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök

Hälsa Hemma först att koppla ihop läkaren med din Apple Watch

Apple-watch-EKG-puls-pox-app-hälsa-hemma-vårdcentral

Hälsa Hemma vårdcentral blir först i Europa att använda Apple Watch sensorer för att upptäcka och förebygga svår sjukdom. För den som exempelvis är drabbad av hjärt- och kärlsjukdom kan det vara livsavgörande. Sensorerna i Apple Watch har blivit så pass bra att läkare nu har tillgång till helt nya metoder för att rädda liv. 

Nyare teknik kan rädda liv

Hälsa Hemma blir den första app-vårdcentralen i Europa att använda Apple Watch för att kunna mäta EKG, puls och syresättning på sina patienter. Hälsa Hemma har integrerat Apple Watch-teknik i sin app så att deras patienter med Apple Watch kan få hjälp om något skulle hända.

Fabian Ruben är tekniknörd och specialist i allmänmedicin på Hälsa Hemma, och använder tekniken dagligen för patienter med Apple Watch som är intresserade av sin hjärthälsa.

– För att kunna upptäcka potentiellt allvarliga hjärtproblem behöver man kunna göra mätningarna när patienten har symtom från hjärtat. Problemet många gånger är att hjärtrytmen är normal när patienten flera timmar senare dyker upp på vårdcentralen för undersökning, säger Ruben.

Även om tekniken i smartklockor är mindre exakt än i traditionella EKG-apparater, kan Apple Watch svara lika bra på vissa frågeställningar som ett traditionellt EKG. Sammantaget ger det värdefull information till läkaren.

– Värdefullt för patienterna

– Vi på Hälsa Hemma vårdcentral inledde ett pilotprojekt i höstas där vi kopplade ihop Apple Watch med vår app. Projektet har gått såpass bra att vi nu kan erbjuda det till alla våra patienter. Tekniken har gjort det betydligt enklare för våra läkare att snabbt initiera mätningar och vi ser redan nu hur värdefull den här tekniken är för våra patienter, fortsätter Ruben.

Efter att mätningarna är gjorda kan läkaren avgöra om det krävs ett fysiskt möte med patienten för att ta ett traditionellt EKG, eller andra prover som kan ge mer information om patientens hälsa.

– När du blir äldre ökar riskerna för hjärtproblem. När du söker hjälp i Hälsa Hemma-appen kan vårdcentralens läkare enkelt, efter godkännande av dig, initiera mätningar av puls, EKG och syrehalt i blodet. Vi har många äldre patienter som har fått smartklockor av sina barn och jag vill gärna slå ett slag för att denna relativt billiga teknik kan upptäcka svår sjukdom i tid. Klockorna kan ju också larma vid fallolyckor, något som är mycket vanligt hos våra äldre, avslutar Ruben.

Hälsa Hemma-appen laddar du ner här.

Tjänsten är öppen för dig i Göteborgs- och Stockholmsområdet.

Om Hälsa Hemma vårdcentral

Hälsa Hemma vårdcentral finns i Göteborg och Stockholm och kombinerar hembesök med digital vård i app.

Senaste artiklar

© Hälsa Hemma | Cookies | Integritetspolicy

Jobba på Hälsa Hemma

En av våra leverantörer upplever just nu problem med en av sina tjänster, och det kan påverka möjligheten att logga in i appen. 

Om du har Android, gå till Google Play Store och klicka på “Uppdatera”.

Om du har Apple, följ dessa steg:

  1. Radera Hälsa Hemma-appen
  2. Installera den igen från App Store
  3. När du får meddelande om att det finns en uppdatering – klicka på “Fortsätt”
  4. Vänta i appen tills den flashar till – då kan du logga in som vanligt.

Klicka här för att hitta till appen på Apple App Store eller Google play. Alternativt får du kontakt med vårdpersonalen genom att starta ett ärende här på hemsidan.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.