Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Hälsa Hemma först att koppla ihop läkaren med din Apple Watch

Apple-watch-EKG-puls-pox-app-hälsa-hemma-vårdcentral

Hälsa Hemma vårdcentral blir först i Europa att använda Apple Watch sensorer för att upptäcka och förebygga svår sjukdom. För den som exempelvis är drabbad av hjärt- och kärlsjukdom kan det vara livsavgörande. Sensorerna i Apple Watch har blivit så pass bra att läkare nu har tillgång till helt nya metoder för att rädda liv. 

Nyare teknik kan rädda liv

Hälsa Hemma blir den första app-vårdcentralen i Europa att använda Apple Watch för att kunna mäta EKG, puls och syresättning på sina patienter. Hälsa Hemma har integrerat Apple Watch-teknik i sin app så att deras patienter med Apple Watch kan få hjälp om något skulle hända.

Fabian Ruben är tekniknörd och specialist i allmänmedicin på Hälsa Hemma, och använder tekniken dagligen för patienter med Apple Watch som är intresserade av sin hjärthälsa.

– För att kunna upptäcka potentiellt allvarliga hjärtproblem behöver man kunna göra mätningarna när patienten har symtom från hjärtat. Problemet många gånger är att hjärtrytmen är normal när patienten flera timmar senare dyker upp på vårdcentralen för undersökning, säger Ruben.

Även om tekniken i smartklockor är mindre exakt än i traditionella EKG-apparater, kan Apple Watch svara lika bra på vissa frågeställningar som ett traditionellt EKG. Sammantaget ger det värdefull information till läkaren.

– Värdefullt för patienterna

– Vi på Hälsa Hemma vårdcentral inledde ett pilotprojekt i höstas där vi kopplade ihop Apple Watch med vår app. Projektet har gått såpass bra att vi nu kan erbjuda det till alla våra patienter. Tekniken har gjort det betydligt enklare för våra läkare att snabbt initiera mätningar och vi ser redan nu hur värdefull den här tekniken är för våra patienter, fortsätter Ruben.

Efter att mätningarna är gjorda kan läkaren avgöra om det krävs ett fysiskt möte med patienten för att ta ett traditionellt EKG, eller andra prover som kan ge mer information om patientens hälsa.

– När du blir äldre ökar riskerna för hjärtproblem. När du söker hjälp i Hälsa Hemma-appen kan vårdcentralens läkare enkelt, efter godkännande av dig, initiera mätningar av puls, EKG och syrehalt i blodet. Vi har många äldre patienter som har fått smartklockor av sina barn och jag vill gärna slå ett slag för att denna relativt billiga teknik kan upptäcka svår sjukdom i tid. Klockorna kan ju också larma vid fallolyckor, något som är mycket vanligt hos våra äldre, avslutar Ruben.

Hälsa Hemma-appen laddar du ner här.

Tjänsten är öppen för dig i stor-Stockholm, stor-Göteborg, Malmö och Lund.

Om Hälsa Hemma vårdcentral

Hälsa Hemma vårdcentral finns i Göteborg, Stockholm, Malmö och Lund, och kombinerar hembesök med digital vård i app.

Senaste artiklar

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.