Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-stockholm-göteborg-skåne-hembesök

Prickmottagning hemma hos dig

Skicka bilder digitalt på dina prickar, födelsemärken och leverfläckar till vår prickmottagning i Göteborg, Stockholm, Malmö och Lund. Om vi behöver titta närmare på din hud träffas vi fysiskt hemma hos dig.

prickmottagning-vårdcentral-app-hembesök-läkare-hudläkare-telefon

Prickmottagning – så fungerar det

Skicka bilder digitalt

Skriv meddelanden, skicka bilder eller ha videosamtal om dina prickar via vår app.

Få snabb bedömning

En läkare eller hudspecialist tittar på bilderna och gör en bedömning.

Fysisk undersökning

Om vi behöver titta närmare på dina prickar träffas vi tryggt i ditt hem för undersökning.

På uppdrag av Västra Götalandsregionen
Region Stockholm
region-skane-vardcentral-malmo-lund

Hälsa Hemma vårdcentral

Prickmottagningen på Hälsa Hemma vårdcentral är del av primärvården i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Du väljer Hälsa Hemma som vilken annan vårdcentral som helst. Du behöver ingen remiss för att kolla dina prickar och födelsemärken. När vi behöver träffas fysiskt gör vi hembesök i Stockholms- och Göteborgsområdet samt i Malmö och Lund, med omnejd. Vanliga patientavgifter och frikort gäller. 

På prickmottagningen kan du:

 • söka om du är orolig för att du har farliga prickar,
 • kolla upp födelsemärken,
 • kolla upp leverfläckar,
 • kolla upp en utstående leverfläck,
 • få reda på om dina hudförändringar är farliga eller ofarliga.
Du får snabb kontakt med vårdpersonalen via appen.
prickmottagning-fodelsemarkeskontroll-app-hud-fodelsemarke-leverflack

Kolla upp födelsemärken och leverfläckar som avviker

Hudcancer är en av de mest vanliga cancerformerna i Sverige och antalet fall ökar ständigt. Om du har ett födelsemärke eller leverfläck som ändrar färg eller form kan det vara bra att kolla upp det. I vår app kan du enkelt skicka bilder på dina prickar och få en bedömning av kompetent vårdpersonal.

Har ditt födelsemärke förändrat sig?

Om du upplever nedanstående hudförändringar i födelsemärken och leverfläckar bör du kolla upp dem på vår prickmottagning:

 • Födelsemärken som övergår till att bli ett sår
 • Födelsemärken som växer eller ändrar form
 • Födelsemärken som ändrar färg eller utseende
 • Födelsemärken som kliar
 • Födelsemärken som blöder
prickmottagning-vårdcentral-födelsemärke-leverfläck-hudforändringar-hudläkare-rygg
kolla-upp-leverfläck-födelsemärke-cancer

Sök vård för ditt födelsemärke

I de flesta fall är födelsemärken ofarliga. Men det är bra att kolla upp avvikande hudförändringar för att vara på den säkra sidan. Vissa födelsemärken bör även undersökas regelbundet eftersom det finns risk att de kan utvecklas till hudcancer.

Även om märket skulle ha ett annat utseende än de vanliga födelsemärkena behöver inte det betyda att du har hudcancer. Detta är svårt att avgöra själv. Därför bör du söka hjälp på vår prickmottagning, för att få en ordentlig bedömning av våra läkare och vår hudspecialist.

prickmottagning-dermatoskop-hembesok

Hembesök av prickmottagningen

När du skickat bilder digitalt till oss och läkaren önskar att göra en ytterligare bedömning, kommer en sköterska hem till dig som är listad med ett dermatoskop och tar detaljerade bilder av dina prickar, leverfläckar och födelsemärken.

Se om vi kommer till ditt område

Några av våra duktiga medarbetare

Specialist i Allmänmedicin

Leg. läkare

Distriktssköterska

Leg. läkare

Distrikts- och BVC-sköterska

Diabetessjuksköterska

Detta säger våra användare

prickmottagning-kvinna-recension

Hanna

5/5

“Hade en hudförändring som oroade mig. Visade denna på morgonen. Fick svar samma dag efter att hudspecialist konsulterats av Hälsa Hemma. Hälsa hemma hade en särskild apparat som fotade förändringen. Fick beskedet att förändringen var ofarlig. Imponerande och skönt att det gick så fort. Dessutom var personalen på Hälsa Hemma bra och vänliga att ha att göra med.”

Recension på vården.se

prickmottagning-kvinna-recension

Karin

5/5

“Fick så snabb och bra hjälp och på bara några få timmar efter jag kom i kontakt med vårdcentralen hade jag både fått den hjälp jag behövde och recept till apoteket. Mycket trevlig läkare.”

Recension på Google

prickmottagning-kvinna-recension

Lisa

5/5

“Fantastiskt bemötande både i appen och på läkarbesök hemma hos mig. Tack! Så glad att jag listade mig hos er!”

Recension på Google

Med några enkla klick laddar du ner appen via Google Play eller App Store.

2. Registrera dig

Skapa ett konto och fyll i din kontaktinformation.

3. Starta ett ärende

Klicka på “Nytt ärende”. Våra läkare eller sköterskor svarar som regel snabbt.

Ladda ner appen idag

Det är gratis att skriva till oss.

prickmottagning-dermatoskop-hembesok-2

Vanliga frågor om födelsemärken, leverfläckar och prickmottagning

Vad är en prickmottagning?

En prickmottagning är en mottagning där du kan söka hjälp för dina prickar, födelsemärken och leverfläckar. Om de förändrar färg och form eller börjar klia är det bra att kolla upp prickarna.

Prickmottagningen på Hälsa Hemma är en del av vår vårdcentral. Vi har vårdavtal med Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Således betalar du vanliga patientavgifter och frikort gäller. Textkonversationer i appen är gratis.

Vad kostar ett besök på er prickmottagning?

Prickmottagningen på Hälsa Hemma är en del av vår vårdcentral. Vi har vårdavtal med Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Således betalar du vanliga patientavgifter och frikort gäller. Textkonversationer i appen är gratis.

Se hela prislistan här.

Kontakta oss i Hälsa Hemma-appen och starta ett ärende.

Kan jag söka hjälp på er prickmottagning utan remiss?

Absolut! Hälsa Hemma är en vårdcentral som jobbar på uppdrag av Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Vanliga patientavgifter och frikort gäller. 

Vi har hudläkare som konsulteras när det behövs.

Födelsemärkeskontroll – hur går det till?

En födelsemärkeskontroll kan göras på en prickmotttagning om du har födelsemärken som oroar dig. Eftersom hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna är det bättre att kontrollera födelsemärken en gång för mycket än för lite. 

Så här gör du en födelsemärkeskontroll:

 1. Ladda ner Hälsa Hemma-appen
 2. Starta ett nytt ärende och beskriv vad du behöver hjälp med
 3. Du får snabb kontakt med vårdpersonal som ber dig skicka bilder av ditt födelsemärke
 4. Läkare eller hudläkare kontrollerar födelsemärket

 

Om läkaren bedömer att en närmare kontroll behövs bokar vi upp ett hembesök till dig som är listad och bor inom vårt hembesöksområde. Vi utför då en nogrann födelsemärkeskontroll genom ett dermatoskop. 

Var på kroppen får man oftast hudcancer?

Det finns flera former av hudcancer. Den kanske mest kända är malignt melanom, som även är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Några andra former av hudcancer är skivepitelcancer och basalcellscancer (även kallad basaliom).

 

Kvinnor får oftast malignt melanom på underbenen medan män får det oftast på bålen (överkroppen).

Varför får man leverfläckar?

Födelsemärken och leverfläckar (även kallat nevus) uppstår när små blodkärl och pigment (melanin) ansamlas i grupp under huden. Du kan ha medfödda leverfläckar och utveckla flera genom åren. Det är vanligt att kroppen utvecklar nya födelsemärken fram till ungefär 30-årsåldern.

 

De flesta leverfläckar är helt ofarliga, men vissa kan utvecklas till hudcancer. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på om prickarna förändras i färg och form, eller om de skulle börja blöda.

 

 

prickmottagning-vårdcentral-födelsemärke-leverfläck-hudforändringar

Är ett kliande födelsemärke ofarligt?

Även om de flesta födelsemärken är ofarliga ska du vara observant om ett födelsemärke ändrar storlek, färg eller form, om det börjar att klia eller blöda. Då är det viktigt att kontrollera märket och få en bedömning av läkare, till exempel på en prickmottagning.

Kan jag ta bort födelsemärken på vårdcentralen?

Vissa födelsemärken kan tas bort på en vårdcentral genom ett mindre ingrepp. Andra behöver tas bort på en specialistmottagning genom en operation.

Var ingreppet görs beror på hur födelsemärket ser ut, och var det sitter. Födelsemärken tas endast bort inom den offentliga sjukvården om det finns en medicinsk orsak att göra det.

 

Kontakta oss i appen för att få bedömning av läkare/hudläkare, om du är oroad för ett födelsemärke.

Var kan man kolla födelsemärken utan remiss?

På Hälsa Hemma vårdcentral kan du kolla födelsemärken utan remiss. Ladda ner appen så får du snabb kontakt med vårdpersonalen. 

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.