Att byta vårdcentral – så fungerar det

byta-vårdcentral-kvinna

Är du nyfiken på Hälsa Hemma men vågar ändå inte byta? Att byta vårdcentral kan upplevas som ett stort beslut. Om du ofta är i kontakt med din vårdcentral kan du känna dig orolig när du byter. Men hur är det egentligen?

Vad händer med mina journaler när jag byter vårdcentral?

I dagens uppkopplade samhälle finns dina journaler lagrade digitalt i registret Nationell Patientöversikt, NPÖ. När du byter vårdcentral till Hälsa Hemma kan vi, med ditt samtycke, hämta dina journaler därifrån. Om du mot all förmodan inte skulle vara nöjd med Hälsa Hemma, kan din gamla vårdcentral hämta journaler som vi skrivit från NPÖ.

Varför byta vårdcentral?

Målet med det fria vårdvalet är att kvaliteten i primärvården ska öka genom att vårdcentralerna får konkurrera med varandra. Men för att systemet ska fungera, förutsätter det att du faktiskt använder din rättighet och byter vårdcentral. Därför har man från politiskt håll lagt tillrätta för att det ska vara lätt att byta utan att den medicinska kvaliteten äventyras.

Det är en grundläggande rättighet att kunna byta vårdcentral. Ta tillvara på den.

Blir doktorn ledsen om jag byter vårdcentral?

Din läkare eller sköterska på din gamla vårdcentral blir inte ledsen om du byter. Sjukvårdspersonal är vana att möta trauma och måste kunna skilja på personligt och professionellt. Din gamla doktor kan säkert tycka att det är tråkigt att du prövar dina vingar och testar något annat, men doktorn blir inte ledsen.

byta-vårdcentral-läkare-hembesök-stockholm-göteborg

Hälsa Hemma vårdcentral

Hälsa Hemma är en ny innovativ vårdcentral. Vi kombinerar digitala möten med hembesök och finns i dag i bland annat Stockholm och Göteborg. Hos Hälsa Hemma vårdcentral får du trygg och snabb vård via vår app och via hembesök. Vi är del av vårdvalet i Västra Götalandsregionen och Region Stockholm och du kan därför välja oss som vilken vårdcentral som helst.

Hur byter man vårdcentral?

Vill du byta vårdcentral kan du göra det genom att logga in på 1177.se. Om du önskar att byta till Hälsa Hemma vårdcentral kan du snabbt göra det via vår app, som du laddar ner här. Varmt välkommen!

Senaste artiklar