Byta vårdcentral –
att lista sig

Att byta vårdcentral kan för vissa kännas som en komplicerad process, men det behöver inte vara så. Genom att följa några enkla steg kan du tryggt och enkelt byta vårdcentral. Gör som tusentals andra – byt till Hälsa Hemma vårdcentral, med snabb hjälp i app och hembesök när vi behöver träffas fysiskt. Nedan följer en guide för hur du byter vårdcentral.

byta-vardcentral-halsa-hemma

Snabb kontakt

Samma läkare

Trygg vård

Enkel hjälp

Frikort gäller

Varför byta vårdcentral?

byta-vårdcentral-läkare-hembesök-stockholm-göteborg

Det finns flera skäl till varför man önskar att byta vårdcentral. Du kanske har flyttat till en ny plats, du känner att du inte har fått den vården du behöver, eller du kanske vill ha en enklare och snabbare kontakt med din vårdcentral, vilket är fallet för många av dem som redan valt Hälsa Hemma. Oavsett orsak kan du byta vårdcentral enligt stegen nedan.

Så här byter du till Hälsa Hemma vårdcentral

  1. Öppna 1177.se på din telefon och klicka på logga in.
  2. Klicka på BankID.
  3. Klicka på ”Öppna BankID” och identifiera dig med BankID.
  4. Scrolla ner till Vårdval och tryck på ”Välj/ändra vårdval”. Om du ska lista ett barn på Hälsa Hemma, välj då först barnet under ”Agera ombud”.
  5. Om du bor i Västra Götalandsregionen väljer du ”Vårdcentral” och ”Mölndal”. Bor du i Stockholm väljer du ”Vårdcentral” och ”Solna”.
    Tryck sedan på sök.
  6. Scrolla ner till Hälsa Hemma Vårdcentral och tryck där.
  7. Kryssa i ”Jag godkänner villkoren” och tryck på ”Byt mottagning”.

Hälsa Hemma-appen guidar dig även rätt för att du enkelt ska kunna byta vårdcentral.

Möt oss i appen​

Videomöte, textmeddelanden, eller hembesök – vi finns alltid tillgängliga i din ficka.

Svar på 10 minuter​

Med Hälsa Hemma-appen får du oftast kontakt med oss på under 10 minuter.

Hembesök hos dig

Din läkare och sköterska kommer hem till dig för max 250 kr när vi behöver mötas fysiskt. 

Se om du kan få hembesök

Detta säger våra användare

4,9

5/5
varden.se betyg vårdcentral
vårdcentral-omdöme 1
5/5

”Grym vårdcentral som verkligen sätter patienten i främsta rummet. Bra service och tillgänglighet. Lyx att de kommer hem till den sjuke istället för tvärtom!”

Recension på Google Play

5/5

”Effektiv och snabb läkarkontakt. Besökte mig när jag behövde ta prover. Har inget illa alls att säga om Hälsa Hemma. Det är en lättnad att kunna få kontakt med läkare fort när det är något.”

Recension på Google Play

vårdcentral-omdöme 2
5/5

”Väldigt enkel app att använda. Behöver inte sitta i telefon och vänta längre. Super bra hjälp och service av Hälsa Hemma.”

Recension på Google Play

Vanliga frågor om att byta vårdcentral

Hur ofta kan jag byta vårdcentral?

Du kan byta vårdcentral högst två gånger på ett år, med mindre det finns särskilda skäl för att byta fler gånger.

Hur lång tid tar det att byta vårdcentral?

Det tar bara någon minut för dig att göra bytet. Ofta kan din nya vårdcentral se att du har bytt vårdcentral inom ett dygn. Efter att du har fått bekräftelsen är du officiellt listad på den nya vårdcentralen.

Vad händer med min medicinska journal när jag byter vårdcentral?

När du byter vårdcentral kan vårdpersonalen inte alltid se dina journaler från tidigare vårdgivare. Om du vill att din nya vårdcentral ska kunna se dina tidigare journaler måste du godkänna det. Hos Hälsa Hemma vårdcentral kan du enkelt ge ditt samtycke till detta i appen.

Måste jag personligen besöka den nya vårdcentralen för att byta?

Nej, du behöver oftast inte besöka din nya vårdcentral för att byta. Om du har BankID går ditt byte igenom enkelt via 1177. Om du inte har BankID kan du få en listningsblankett hemskickad av oss. Kontakta oss i Hälsa Hemma-appen så hjälper vi dig med det.

Är det kostnadsfritt att byta vårdcentral?

Ja, det är helt kostnadsfritt att byta vårdcentral. Du behöver inte betala något för att lista dig på en ny vårdcentral.

Behöver jag lista mig för att använda Hälsa Hemma vårdcentral?

Vi kan hjälpa dig digitalt med många medicinska ärenden utan att du behöver lista dig, men vi gör typiskt bara hembesök hos våra listade patienter. Detta för att vi ska kunna ge god, kontinuerlig vård där läkaren känner sina patienter.

Men ladda gärna ner appen och ta kontakt med våra läkare eller sköterskor, det kostar ingenting och du behöver alltså inte lista dig för att ha digital kontakt.

Appen hittar du här: https://halsahemma.se/app

Vad menas med att lista sig?

Vårdvalet instiftades i Sverige 2009 och ger dig rätt att själv välja vårdcentral. Du och din familj söker hjälp på den vårdcentral som ni tillhör när ni behöver vård. Att byta vårdcentral innebär att du listar dig där. Vårdcentralen där du är listad ska ta helhetsansvar för din hälsa.

På Hälsa Hemma förenklar vi vårdkontakten genom att erbjuda enkel och snabb kontakt med oss genom vår app, var du än befinner dig.

Hittar du inte det du söker? Se alla vanliga frågor här.