Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-stockholm-göteborg-skåne-hembesök

Vårdcentraler i Täby 2024

vardcentraler-taby

Innehåll:​

Det finns flera olika vårdcentraler i Täby att välja bland. I Sverige gäller sedan den 1:e januari 2010 det så kallade fria vårdvalet. Det innebar en förändring av hälso- och sjukvårdssystemet för att ge patienter möjlighet att fritt välja vilken vårdcentral de ville vara anslutna till, så kallad listning.

Genom systemet ökade konkurrensen mellan vårdcentraler med syftet att öka kvalitet och tillgänglighet. När man valt en vårdcentral gäller vårdgarantin, vilket innebär att man har rätt till kontakt samma dag och medicinsk bedömning inom tre dagar. Huvudman för vårdcentralerna i Täby är Region Stockholm.

Vilken vårdcentral i Täby ska man välja?

För de allra flesta är det tre grundläggande frågor som styr valet av vårdcentral:

 1. Geografisk plats/närhet
 2. Tillgänglighet
 3. Patientomdömen

Men för den som är multisjuk och ofta är i kontakt med vårdcentralen, är det också ofta viktigt att man får möta samma läkare varje gång, så att man slipper repetera sin sjukdomshistoria och bakgrund vid varje möte på vårdcentralen.

vardcentral-taby-hembesok-lakare

Vårdcentraler för boende i Täby per 1 januari 2024

 • Hälsa Hemma vårdcentral (digital kontakt och hembesök hos boende i Täby-området)
 • Familjeläkarna Arninge vårdcentral
 • Husläkarmottagningen Täby Centrum
 • Näsby Parks husläkarmottagning
 • Roslags Näsby Husläkarmottagning
 • Täby Centrum Doktorn
 • Täby Kyrkby Husläkarmottagning
 • Täby vårdcentral
 • Vallatorpsdoktorn

Hur ska jag tänka när jag väljer vårdcentral?

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer.

Geografisk plats

När du är sjuk eller har medicinska besvär är det oftast viktigt att slippa att resa långt. Om du har skadat kroppen och har problem att röra dig kan det också vara besvärligt om vårdcentralen ligger i exempelvis ett köpcentrum, där du ofta behöver gå långt. 

 

I de allra flesta fall föredrar patienter när läkaren eller sköterskan kommer hem till patienten och gör undersökning eller provtagning hemma eller på jobbet.

Tillgänglighet

Hur lätt är det att få tillgång till min vårdcentral när jag behöver vård? Vårdcentralerna är ofta hårt belastade och det kan vara svårt att få kontakt. 

 

Därför är det ofta viktigt att den vårdcentral du väljer har bra tekniska lösningar så att du kan starta ärenden och få kontakt via din mobil eller läsplatta. 

 

Då kan du ofta också få information om förväntad väntetid och ha löpande kontakt med vårdcentralen fram till att ärendet avslutats.

Patientomdömen

Det är ofta viktigt att göra en sökning på nätet innan du väljer vårdcentral, och ta del av vad andra patienter säger om vårdcentralen. Det kan variera stort mellan väntetid och tillgänglighet, och vissa vårdcentraler kan till och med ha svårt att leva upp till vårdgarantin.

Kontinuitet

För den som är multisjuk eller ofta behöver möta sin vårdcentral, är det viktigt att man får möta samma läkare varje gång. Den läkare du möter på vårdcentralen har tillgång till patientjournalen. 

 

Men om den är lång och innehåller mycket information, kan det vara svårt eller omöjligt för en läkare som du inte tidigare mött att få en fullständig bild av sjukdomshistorien. Det kan leda till att du ofta behöver repetera information du tidigare lämnat, vilket kan leda till mycket frustration.

hjarta-recension-vardcentral

Att välja vårdcentral i Täby – sammanfattning

När du ska välja vårdcentral i Täby, bör du försöka förutse i vilka framtida situationer som du behöver kontakta din vårdcentral. En vårdcentral i ett köpcentrum eller på en plats där mycket folk vistas, kan vara problematisk att ta sig till när du är sjuk. 

God digital tillgänglighet och möjlighet att följa ditt ärende via din telefon eller läsplatta är också viktigt. När man är sjuk eller i behov av vård, är det ofta extra viktigt att man kan följa med i sitt ärende så att man vet vad som händer.

Den svenska regeringens vision är att Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa 2025, men hos många vårdcentraler är det fortfarande mycket svårt att få en överblick över sina ärenden via en app eller webbplats.

vardcentral-taby-hembesok-lakare

Vision e-hälsa 2025

År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.

Källa: Regeringskansliet

Hälsa Hemma vårdcentral

Hälsa Hemma vårdcentral startades för att möta behovet av god digital tillgänglighet, möjligheten att kunna följa sina ärenden digitalt och att få doktorn eller sköterskan hem när man är sjuk eller i behov av vård.

Sedan 2022 erbjuder Hälsa Hemma hembesök i Täby kommun upp till Arninge i norr. Hälsa Hemmas patienter har en fast läkarkontakt och möter därför samma läkare varje gång, både digitalt och i hemmet när det behövs.

Hälsa Hemma har vårdavtal med Region Stockholm och ett vårdmöte kostar lika mycket som på alla andra vårdcentraler i Täby.

Senaste artiklar

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.