Foto: © NIAID/Flickr
Den nya infektionssjukdomen och virusvarianten mpox klad 1 har bekräftats i Sverige. Det är det första fallet som upptäckts utanför Afrika, där smittspridningen redan är hög. I slutet av förra veckan blixtinkallade därför regeringen sin särskilda krisgrupp ”GSS” till möte.
Den smittade personen i Sverige uppsökte vård i Stockholmsområdet. Enligt uppgifter har personen smittats under en vistelse i Afrika, i ett område där det pågår ett stort utbrott.
Mpox-viruset – ett internationellt hot mot hälsan
Sedan 14 augusti klassificeras spridningen av mpox av WHO som ett internationellt hot mot människors hälsa. I Sverige klassas mpox just nu som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen i Sverige. Detta innebär att alla fall måste anmälas till smittskyddsläkaren i den aktuella regionen, samt till Folkhälsomyndigheten.
Skulle viruset muteras till att bli luftburet, kan vi ha en ny pandemi framför oss. Men enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén finns det väldigt lite som talar för att det här ska kunna leda till en pandemi likt det vi hade med covid-19.
Detta är mpox
Mpox, tidigare känt som apkoppor, är en smittsam sjukdom som orsakas av det som tidigare kallades för apkoppsvirus, en typ av ortopoxvirus. Viruset kan överföras från djur till människa och smittar även bland människor.
Mpox klad 1, virusvarianten som konstaterats i Sverige, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2, där spridningen tog fart i 2022.
Sjukdomen har varit känd i Afrika i många år, men under 2022 spreds den för första gången i större omfattning utanför kontinenten, vilket ledde till ett globalt utbrott.
Så smittar mpox
I utbrottet av mpox klad 2 i 2022, drabbades främst män som har sex med män (MSM). Men den nya virusvarienten, klad 1, med utbrott sommaren 2024, sprids även genom hudkontakt, och i vissa fall via sängkläder och handdukar inom familjen. Viruset kan även spridas från mamma till nyfött barn, främst i samband med förlossning.
Enligt Folkhälsomyndigheten är tiden från att man blir smittad till att man blir sjuk (inkubationstiden) vanligtvis 6 till 13 dagar. Men den kan vara kortare och sträcka sig upp till 21 dagar.
Symptom på mpox
- blåsor eller sår på bål, armar, ben, händer, fötter, ansikte, i och runt mun, på och runt könsorgan och analöppning
- problem med avföring, till exempel diarré
- svårigheter att kissa
- feber
- ont i huvudet och i musklerna
- svullna lymfkörtlar
- smärta runt analöppningen och i ändtarmen
- tyngdkänsla i nedre delen av magen och i bäckenet
Vem bör vaccinera sig?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination till personer som har en ökad risk för att smittas med mpox. Det gäller bland annat:
- män som har sex med män, samt transpersoner som har sex med män, med ökad risk för mpox
- personer med ökad risk för exponering för mpox – till exempel om man vistas i geografiska områden med stor smittspridning
Vaccinet kan ges i förebyggande syfte eller efter att man har smittats. Läs mer om exakt vad som gäller på Folkhälsomyndighetens hemsida.
När ska man uppsöka läkare?
Om du har symptom på mpox, eller haft kontakt med personer som har mpox bör du kontakta vården för att få en bedömning. Personer med typiska symptom som feber med utslag och blåsor, och samtidigt varit ute och rest, bör vara speciellt observanta.
Stämmer detta in på dig ska du så klart inte gå och sätta dig i ett väntrum, med fara för att smitta allmänheten.
Kontakta istället Hälsa Hemma Vårdcentral direkt i Hälsa Hemma-appen om du behöver vård eller har frågor. I dagsläget vaccinerar inte Hälsa Hemma mot mpox, men kan hänvisa dig rätt om det skulle vara aktuellt.
Artikeln är granskad av: Dr. Fabian Ruben, Specialist i allmänmedicin