Vi har just nu längre väntetider i appen än vanligt.

Så kan du skydda dig vid blixtnedslag ⚡️

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal
blixtnedslag-åskväder-fotbollsplan-träd

Forskare tror att världen får fler och kraftfullare åskväder i framtiden som följd av klimatet. Risken att träffas av blixten är liten, men om det händer kan blixten orsaka en hel del skador. 

Blixtnedslag har enorma krafter

I samma ögonblick som blixten slår ner, utsätts kroppen för extremt starka elektriska krafter och höga temperaturer. Blixten är stark nog att till och med slå omkull en person!

– Att träffas av ett blixtnedslag är allvarligt och kan leda till bland annat hjärtstopp och andningsstillestånd. Man kan även få brännskador, nervskador och inre skador på organ. Det är enorma krafter vi pratar om här, säger Dr. Fabian Ruben, specialist i allmänmedicin.

Eftersom blixten är så kraftig kan man även få stora fysiska skador, som följd av att kroppen kastas bort av tryckvågen. 

Blixten kan träffa kroppen på olika sätt

  • Direktträff – kroppen träffas direkt av blixten.
  • Indirekt träff – blixten träffar ett objekt och studsar till personen.
  • Träff via kontakt – personen rör vid ett objekt som träffas av blixten.
  • Stegspänning – blixnedslag som sprider sig via marken, likt ringar på vattnet. Ju närmare personen är blixtnedslaget, desto större spänning kan personen få.
  • Tryckvåg – personer kan slås omkull av blixtnedslaget.

Källa: Läkartidningen

blixtnedslag-åskväder-hus-träd

Så kan du skydda dig vid blixtnedslag och åska

  1. Stanna inomhus. Det är säkrare att befinna sig i byggnader än ute – ju större byggnad desto bättre.
  2. Stäng alla fönster och dörrar.
  3. Dra sladdar ur eluttag.
  4. Håll avstånd till och rör inte elektronik, inklusive lampor. 
  5. Undvik att röra vid vatten, inklusive dusch och badkar. Håll dig borta från vattenkranar och vattensystem.

Om du är ute och inte kan gå in ska du tänka på följande:

  1. Undvik att vara på öppna platser.
  2. Undvik att stå under träd och höga föremål.
  3. Undvik att vara i eller på vatten. 
  4. Håll inte i något som kan fungera som åskledare – till exempel paraply, racketar, klubbor, flygande drake, kastspön, eller liknande.

Ta skydd i en bil om du kan, som är helt i metall, vilket fungerar som åskledare. Rör dock inte metall eller elektrisk utrustning i bilen. Observera att flera nyare bilar är gjorda av mer plast, vilket inte leder blixten lika bra. Om du inte kan ta skydd i en bil, gå ner på knäna med händerna i knät, och gör dig så liten som möjligt. Är det fler personer på samma plats bör man sprida ut sig.

Om man drabbats av blixtnedslag ska man ringa 112 för att snabbt få en ambulans på plats.

Har du frågor eller behöver vård?

Starta ett ärende och skriv till oss i Hälsa Hemma-appen.

Läs mer om åska och blixtnedslag på Krisinformation.se.

Senast uppdaterad:

Dela artikeln med andra

Aktuellt

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.