Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök

Oro och ångest har ökat med 70% på 7 år – så får du hjälp

oro-ångest-psykiska-problem

Efter nästan tre månader pågår fortfarande den ryska invasionen av Ukraina. Flyktingar som kommer till Sverige lider av psykiska och fysiska besvär. Det är helt naturligt att känna en ökad oro kring världsläget. Men allt fler svenskar upplever nu större behov av professionell psykiatrisk hjälp. Viktor Kaiser, psykolog på Hälsa Hemma, berättar hur han hjälper personer med psykiska problem med anledning av kriget.

Krig skapar inte bara fysiska besvär – även psykiska

En krigssituation är alltid i sig en traumatisk och skrämmande upplevelse. När kriget bröt ut den 24 februari i år var det många som frågade sig “kommer även Sverige bli drabbat?”. När vi dessutom nyligen kommit ur två långa år av social distansering som även det medfört psykiska besvär för många så kan en händelse som krig slå extra hårt.

Viktor Kaiser, psykolog på Hälsa Hemma berättar:

– Om man redan lider av problem med ångest och oro kan det vara extra jobbigt att uppleva händelser i omvärlden såsom krig, även om man inte är direkt påverkad av det. Det är då vanligt att personens symtom förvärras och vardagen påverkas negativt.

Allt vanligare med oro över världshändelser

Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen personer som upplever oro eller ångest ökat från 30 % år 2015 till hela 43 % 2021, en ökning med hela 70 %. Detta är något som Viktor upplever sig att ha märkt hos sina patienter.

Många gånger upplever Hälsa Hemmas patienter en förbättring av känslan när de pratar med nära och kära, så som familj eller partner. Det är också viktigt att fokusera på hur man kan påverka i det lilla och göra utifrån sin situation. Exempelvis skänka pengar eller vara aktiv i något lokalt engagemang för Ukraina, detta kan göra att man upplever att situationen som mer hanterbar, menar Viktor

Viktigt att lära sig hantera känslor av oro

Att känna oro över världssituationen kommer ofta med en känsla av kraftlöshet – att man inte kan göra någonting för att förbättra situationen. Då är det viktigt att man inte låter känslan kraftlöshet bestämma hur man lever sitt liv.

Viktor fortsätter:
Man bör ställa sig frågan hur lever jag mitt liv mer som jag vill trots en ökad oro/ångest? Exempelvis om jag är rädd för att Sverige ska bli invaderat, hur lär jag mig acceptera att den rädslan finns där men att det inte ska få påverka mitt liv i för stor utsträckning? Istället kanske vi kan hitta en mening i vad som faktiskt är viktigt och göra konkreta beteendeförändringar mot att ta hand om vår hälsa, relationer, arbetsliv och fritid.

Att göra medvetna förändringar i sin egen vardag och liv är grundläggande för att man ska kunna må bra, menar han.

Senaste artiklar

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.