Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Äldre kvinna öppnar dörren för Hälsa Hemmas läkare.
På uppdrag av Västra Götalandsregionen

Covid-19-test i hemmet

Behöver du testa dig för Covid-19? Här reder vi ut begreppen och hjälper dig rätt. Hälsa Hemmas sköterskor Covid-19-testar dig i hemmet – helt kostnadsfritt.

Innehåll:

Covid-19-test i hemmet

När du bokar ett Covid-19-test kommer en av våra sköterskor hem till dig.

Självtest som du exempelvis köper på apotek eller i matvarubutiken kan ibland ge felaktiga resultat. När du bokar ett Covid-19-test via oss på Hälsa Hemma kan du känna dig trygg då våra tester har hög pålitlighet. Anledningen är att vi använder medicinsk utrustning och laboratorier som man som privatperson normalt inte har tillgång till.

Vad kostar Covid-19-test i hemmet?

Antigentest och PCR-test mot Covid-19 ingår i den offentliga vården och är helt kostnadsfritt. Se alla priser här.

Vad är skillnaden mellan PCR-test och antigentest?

Snabbtest eller självtest
Test som du köper på apotek eller i matvarubutiken kallas ibland för självtest. Dessa test är antigentester som mäter nivåer av Covid-19-relaterade virus i kroppen. Nackdelen med antigentest är att de är mindre pålitliga. Framförallt kan de ge ett falskt positivt resultat. Det är därför som du vid ett positivt resultat uppmanas att komplettera med ett test från sjukvården.

Antigentest i sjukvården
Antigentester genomförs även av oss på Hälsa Hemma. Testerna utgår från samma princip som snabbtester från apotek eller matvarubutiken, men med betydligt högre tillförlitlighet jämfört med testet du köper på apoteket eller matbutiken. Testen blir mer tillförlitliga eftersom de analyseras med professionell medicinsk utrustning. Antigentest rekommenderas vid symptom och inom 5 dagar från när symptomen startade. Hos Hälsa Hemma får du resultatet samma dag!

PCR-test
PCR-test bör användas om det gått längre tid än fem dagar sedan du fick symptom, eller om du inte har några symptom. När du bokar ditt test hjälper vi dig att hitta rätt test, beroende på hur länge sedan det var du upplevde dina första symptom. Du får resultatet inom 1-7 dagar.

Vid resor utomlands krävs ofta ett negativt PCR-test signerat av läkare. Då är alltså inte ett antigentest tillräckligt. Test med intyg bekostar du själv – se våra priser här.

När ska jag testa mig mot Covid-19?

Det är inte helt lätt att veta när man behöver testa sig eller inte. Numera sker Covid-19 provtagning endast efter läkarbedömning. Har du endast milda symptom ska du inte provtas.

 • Vid resor utomland – Före din resa behöver du ta reda på vilken typ av test som gäller för just det landet du ska resa till. På Hälsa Hemma kan vi hjälpa dig med intyg från våra antigentester. Många länder godkänner antigentester inför din resa. För vissa länder krävs det ett negativt PCR-test signerat av läkare. Då räcker det inte med våra antigentest utan du behöver då höra av dig till en privat testcentral.
 • Smittspårning –  Om du ingår i en smittspårning kan du bli uppmanad att göra ett PCR-test. Det kan hända om du till exempel bor tillsammans med en person som är smittad, eller om du misstänks ha varit i kontakt med någon som är smittad.

  Du blir kontaktad av sjukvården när du ingår i en smittspårning och får då veta hur du går tillväga. Läs mer om Covid-19 här. 

 • Sjukvårdpersonal – Du som arbetar inom hälso- och sjukvården eller inom äldreomsorg behöver testa dig.

 • Äldreomsorg – Du som bor på ett äldreboende eller har hemtjänst behöver testa dig.

Covid-19-test – hur går det till?

Med tre steg bokar du enkelt ett test i hemmet:

 1. Ladda ner appen.
  Med några klick laddar du ner appen från App Store eller Google Play
 1. Starta nytt ärende.
  Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta ärende”.
 1. Möt oss i appen.
  När du startat ärendet skriver du att du vill boka ett Covid-19-test och hur länge sedan du började uppleva symptom. Vi svarar snabbt, oftast inom 15 minuter.

Ladda ner appen för att boka din tid

Här erbjuder vi hembesök

Hälsa Hemma är del av primärvården i Västra Götalandsregionen. Du väljer Hälsa Hemma som vilken annan vårdcentral som helst. Vi gör hembesök i Göteborgsområdet.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.