Tekniska problem med appen? Läs mer & få hjälp

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök
Äldre kvinna öppnar dörren för Hälsa Hemmas läkare.
På uppdrag av Västra Götalandsregionen

Covid-19-test i hemmet

Behöver du testa dig för Covid-19? Här reder vi ut begreppen och hjälper dig rätt. Hälsa Hemmas sköterskor Covid-19-testar dig i hemmet – helt kostnadsfritt.

Innehåll:

Covid-19-test i hemmet

När du bokar ett Covid-19-test kommer en av våra sköterskor hem till dig.

Självtest som du exempelvis köper på apotek eller i matvarubutiken kan ibland ge felaktiga resultat. När du bokar ett Covid-19-test via oss på Hälsa Hemma kan du känna dig trygg då våra tester har hög pålitlighet. Anledningen är att vi använder medicinsk utrustning och laboratorier som man som privatperson normalt inte har tillgång till.

Vad kostar Covid-19-test i hemmet?

Antigentest och PCR-test mot Covid-19 ingår i den offentliga vården och är helt kostnadsfritt. Se alla priser här.

Vad är skillnaden mellan PCR-test och antigentest?

Snabbtest eller självtest
Test som du köper på apotek eller i matvarubutiken kallas ibland för självtest. Dessa test är antigentester som mäter nivåer av Covid-19-relaterade virus i kroppen. Nackdelen med antigentest är att de är mindre pålitliga. Framförallt kan de ge ett falskt positivt resultat. Det är därför som du vid ett positivt resultat uppmanas att komplettera med ett test från sjukvården.

Antigentest i sjukvården
Antigentester genomförs även av oss på Hälsa Hemma. Testerna utgår från samma princip som snabbtester från apotek eller matvarubutiken, men med betydligt högre tillförlitlighet jämfört med testet du köper på apoteket eller matbutiken. Testen blir mer tillförlitliga eftersom de analyseras med professionell medicinsk utrustning. Antigentest rekommenderas vid symptom och inom 5 dagar från när symptomen startade. Hos Hälsa Hemma får du resultatet samma dag!

PCR-test
PCR-test bör användas om det gått längre tid än fem dagar sedan du fick symptom, eller om du inte har några symptom. När du bokar ditt test hjälper vi dig att hitta rätt test, beroende på hur länge sedan det var du upplevde dina första symptom. Du får resultatet inom 1-7 dagar.

Vid resor utomlands krävs ofta ett negativt PCR-test signerat av läkare. Då är alltså inte ett antigentest tillräckligt. Test med intyg bekostar du själv – se våra priser här.

När ska jag testa mig mot Covid-19?

Det är inte helt lätt att veta när man behöver testa sig eller inte. Numera sker Covid-19 provtagning endast efter läkarbedömning. Har du endast milda symptom ska du inte provtas.

 • Vid resor utomland – Före din resa behöver du ta reda på vilken typ av test som gäller för just det landet du ska resa till. På Hälsa Hemma kan vi hjälpa dig med intyg från våra antigentester. Många länder godkänner antigentester inför din resa. För vissa länder krävs det ett negativt PCR-test signerat av läkare. Då räcker det inte med våra antigentest utan du behöver då höra av dig till en privat testcentral.
 • Smittspårning –  Om du ingår i en smittspårning kan du bli uppmanad att göra ett PCR-test. Det kan hända om du till exempel bor tillsammans med en person som är smittad, eller om du misstänks ha varit i kontakt med någon som är smittad.

  Du blir kontaktad av sjukvården när du ingår i en smittspårning och får då veta hur du går tillväga. Läs mer om Covid-19 här. 

 • Sjukvårdpersonal – Du som arbetar inom hälso- och sjukvården eller inom äldreomsorg behöver testa dig.

 • Äldreomsorg – Du som bor på ett äldreboende eller har hemtjänst behöver testa dig.

Covid-19-test – hur går det till?

Med tre steg bokar du enkelt ett test i hemmet:

 1. Ladda ner appen.
  Med några klick laddar du ner appen från App Store eller Google Play
 1. Starta nytt ärende.
  Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta ärende”.
 1. Möt oss i appen.
  När du startat ärendet skriver du att du vill boka ett Covid-19-test och hur länge sedan du började uppleva symptom. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att boka din tid

Här erbjuder vi hembesök

Hälsa Hemma är del av primärvården i Västra Götalandsregionen. Du väljer Hälsa Hemma som vilken annan vårdcentral som helst. Vi gör hembesök i Göteborgsområdet.

© Hälsa Hemma | Cookies | Integritetspolicy

Jobba på Hälsa Hemma

En av våra leverantörer upplever just nu problem med en av sina tjänster, och det kan påverka möjligheten att logga in i appen. 

Om du har Android, gå till Google Play Store och klicka på “Uppdatera”.

Om du har Apple, följ dessa steg:

 1. Radera Hälsa Hemma-appen
 2. Installera den igen från App Store
 3. När du får meddelande om att det finns en uppdatering – klicka på “Fortsätt”
 4. Vänta i appen tills den flashar till – då kan du logga in som vanligt.

Klicka här för att hitta till appen på Apple App Store eller Google play. Alternativt får du kontakt med vårdpersonalen genom att starta ett ärende här på hemsidan.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.