Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

bältros-symptom-behandling-kvinna

Bältros – Symtom och behandling

Bältros är en virussjukdom med symptom som inkluderar blåsor och utslag som gör ont. Vi vet ännu inte orsaken till bältros men i de flesta fall behöver du inte söka vård.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Bältros – Symtom och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är bältros och är det farligt?

Samma virus som orsakar vattkoppor kan också orsaka bältros vid en senare tidpunkt. När en person drabbas av vattkoppor stannar viruset kvar vilandes i kroppen resten av livet, och om det återigen blir aktivt uppstår så kallad bältros med olika symptom. En person som aldrig haft vattkoppor förut har inget vilande virus i kroppen och kan därför inte få bältros.

bältros-symtom-blåsor

Orsaken till varför man kan få bältros är fortfarande okänt. Men två gemensamma nämnare är dessa:

  • Vanligast hos personer över 50 år – Bältros drabbar i allra flesta fall personer över 50 år, men kan i vissa sällsynta fall också drabba barn. Man kan drabbas av bältros även om man är i övrigt fullt frisk, men det är mer vanligt hos personer med nedsatt immunförsvar.
  • Kan endast uppstå hos personer som haft vattkoppor – Det är samma virus som orsakar vattkoppor som bältros. Det betyder att man först måste ha varit sjuk i vattkoppor innan man kan drabbas av bältros. Alla personer som haft vattkoppor får emellertid inte bältros.

Symtom på bältros

Om man drabbas av bältros kan man ofta känna sig allmänt dålig med huvudvärk, feber, eller obehag i kroppen. Efter några dagar uppstår det röda märken som ibland utvecklas till blåsor.

Det här är de allra vanligaste symtomen vid bältros:

  • Feber
  • Huvudvärk
  • Obehag i kroppen
  • Röda märken eller utslag på ena sidan av kroppen (kan ibland uppstå på båda sidor av kroppen)
  • Blåsor runt samma plats på kroppen som de röda märkena
bältros-symtom-blåsor

Symtomen för bältros är väldigt karaktäristiska.  Den “brinnande” smärtan och de röda märkena med blåsor som oftast uppstår längs en linje på ena sidan av kroppen är oftast lätta att känna igen. Anledningen till att blåsorna avgränsas längs en linje är att viruset sprids i kroppen via nervknutor runt ryggmärgen. Viruset vandrar sedan ut längs med nervändarna. Symtomen visar sig då på huden kring dit den smittade nerven går.

Är bältros smittsamt?

Många undrar om bältros är smittsamt. Sjukdomen kan bara drabba personer som tidigare i livet haft vattkoppor. Bältros smittar endast via fysisk kontakt med de vätskefyllda blåsorna som uppstår hos den sjuka. Den smittade personen kan då få vattkoppor, förutsatt att hen inte haft det tidigare. En person som redan haft vattkoppor kan inte smittas av bältros eftersom viruset redan finns vilande i nerverna hos den smittade.

En person som haft vattkoppor kommer ha viruset vilandes i kroppen resten av livet. Det enda sättet att få bältros är att först ha vattkoppor. Orsaken till varför viruset återaktiveras i kroppen hos vissa personer är fortfarande okänt. 

Behandling av bältros

Det finns behandling mot bältros i form av olika läkemedel. Den som vill vaccinera sig mot bältros kan även göra det. Det finns två olika vaccin där ena varianten endast kan ges till personer över 50 år, och ett annat vid namn Shingrix som kan ges till personer över 18 år. Shingrix är fortfarande nytt och många vårdgivare har därför inte tillgång till det ännu. Läs mer om båda vaccinen hos Folkhälsomyndigheten.

Du får snabb kontakt med oss på Hälsa Hemma vårdcentral genom vår app. Vanligtvis får du svar inom några få minuter. Sedan planerar vi tillsammans för din vård. Varmt välkommen!

Vaccin mot bältros ingår inte i den offentliga sjukvården och du behöver därför betala kostnaden för vaccinet själv.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.