Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

bmi-räknare-räkna-ut-bmi-övervikt-undervikt

BMI-räknare – räkna ut ditt BMI direkt

Med vår BMI-räknare kan du räkna ut ditt BMI och se resultatet direkt. Om du behöver hjälp får du snabb kontakt med vårdpersonalen i Hälsa Hemma-appen.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

BMI-räknare – räkna ut ditt BMI direkt
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal
bmi-raknare-hur-du-raknar

Vad är BMI och hur beräknas det?

BMI står för Body Mass Index och är ett mått baserat på en persons vikt och längd. Ett BMI-värde ger en indikation på om man väger för mycket eller för lite. Det används ofta i kombination med andra undersökningar för att bedöma en persons hälsorisk i förhållande till vikten. Du kan enkelt räkna ut ditt BMI nedan på denna sida. Det kan även göras manuellt med hjälp av en formel.

Skriv in din längd, vikt och ålder för att få reda på ditt BMI:

BMI-räknare

BMI-räknare

Ange din ålder:
år

Ange din längd:
cm

Ange din vikt:
kgRäkna ut ditt BMI manuellt

Som alternativ till att använda en BMI-räknare kan du själv räkna ut ditt BMI genom att dividera din vikt (i kilogram) med kvadraten av din längd (i meter). Formeln är: BMI = vikt / (längd x längd).

Exempel på uträkning

En person som väger 75 kg och är 1,80 m lång beräknar sitt BMI på följande sätt:

BMI = 75 / (1.80 x 1.80) = 23,15.

bmi-raknare-overvikt-fetma-undervikt-normalv ikt

BMI-riktlinjer – undervikt, normalvikt, övervikt och fetma

Enligt World Health Organization (WHO) klassificeras BMI som följer:

 • Under 18,5 = Undervikt
 • 18,5 – 24,9 = Normalvikt
 • 25,0 – 29,9 = Övervikt
 • 30,0 och högre = Fetma

Ett högt BMI kan öka risken för en rad hälsoproblem, till exempel högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Det kan också leda till fysiska problem som ledvärk och sömnapné. Även ett lågt BMI och undervikt kan öka risken för hälsoproblem, till exempel benskörhet och infertilitet.

BMI har begränsningar

En BMI-räknare är ett verktyg för att bedöma en persons hälsorisk i förhållande till vikt, men det är viktigt att komma ihåg att det inte ger en komplett bild av en persons hälsa. En BMI-uträkning kan till exempel inte skilja mellan muskler och fett. En person med mycket muskelmassa kan därför ha ett högt BMI trots att personen är i god form. På liknande sätt kan en person med ett normalt BMI ha för mycket fett och en dålig hälsa på grund av dålig kosthållning och brist på motion. Ett midjemått i kombination med en BMI-uträkning ger en tydligare bild.

En BMI-uträkning passar heller inte för barn. Vad gäller barn mellan 2 och 18 år används i stället en formel som heter ISO-BMI. Denna beräkning tar hänsyn till ålder och hur barnet växer på längden. Detta kan BVC (Barnavårdscentralen) hjälpa dig med.

övervikt-fetma-gå-ner-i-vikt

Hälsorisker vid högt BMI

Forskning har visat att ett högt BMI är en riskfaktor för en rad hälsoproblem, till exempel:

 • Hjärt-kärlsjukdomar: Övervikt och fetma ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, inklusive hjärtinfarkt, kärlkramp och hjärtsvikt. Detta beror på att ett högt BMI ökar mängden fett i blodet och påverkar hjärtats funktion.
 • Högt blodtryck: Ett högt BMI ökar risken för högt blodtryck, vilket kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och njurskador.
 • Typ 2-diabetes: Personer med ett högt BMI har en ökad risk för typ 2-diabetes. Detta beror på att övervikten kan orsaka insulinresistens, vilket gör att kroppen har svårt att använda insulin som sänker blodsockret..
 • Stroke: Övervikt ökar risken för stroke, särskilt om man även lider av högt blodtryck eller högt kolesterol.
 • Vissa cancerformer: Personer med högt BMI har en ökad risk för vissa cancerformer, inklusive bröstcancer, tjocktarmscancer och bukspottkörtelcancer.

Ett högt BMI innebär dock inte alltid att en person kommer att drabbas av hälsoproblem. Men genom att upprätthålla en hälsosam vikt minskar risken för sjukdom. Om du har använt en BMI-räknare som visar ett högt BMI och du oroar dig för din hälsa, är det viktigt att söka hjälp från kvalificerad vårdpersonal.

Hälsorisker vid lågt BMI

Att ha ett BMI som är för lågt kan också medföra vissa hälsorisker. En person med undervikt kan eventuellt ha brister på flera näringsämnen, vilket kan leda till olika symptom och hälsoproblem som benskörhet, anemi och infertilitet.

bmi-livsstil-normal-bmi-frukt-mat-frukost

Detta kan du själv göra för ett normalt BMI

Om du har ett BMI som ligger utanför det normala, kan det vara bra att se över din livsstil och vad som kan förbättras. Det finns flera saker du kan göra själv, till exempel att äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker, magert protein och fullkorn, samt att begränsa eller undvika raffinerat socker och mättat fett.

Att motionera regelbundet är ofta ett bra sätt att hålla en hälsosam vikt. Detta kan innefatta allt från att promenera eller cykla till mer intensiva aktiviteter som löpning och styrketräning.

När du ska söka vård

Om du har ett avvikande BMI eller har hälsoproblem relaterade till din vikt, är det viktigt att söka vård. En läkare kan hjälpa dig att bedöma ditt BMI och dina hälsorisker, samt ge dig råd om hur du kan förbättra din hälsa och livsstil på olika sätt.

Få hjälp av Hälsa Hemma

Om du har problem med din vikt och har ett avvikande BMI, kan du söka hjälp hos Hälsa Hemma vårdcentral. Du når oss snabbt i Hälsa Hemma-appen. När vi behöver träffas fysiskt för provtagning eller vidare undersökning kommer vi hem till dig som bor inom vårt hembesöksområde. Vid behov kan vi även givetvis remittera dig vidare. Vanliga patientavgifter och frikort gäller. 

Frågor och svar om BMI

Vad är BMI?

BMI (Body Mass Index) är ett mått som används för att bedöma en persons förhållande mellan vikt och längd. Det är en enkel metod för att bedöma kroppssammansättning och om man har en hälsosam vikt i förhållande till längden. Det ger alltså en indikation på om du väger för mycket eller för lite. BMI bör kompletteras med andra hälsobedömningar för att få en fullständig bild av en persons hälsa. 

Är det farligt att vara överviktig?

Ja, det kan vara farligt att vara överviktig. Övervikt ökar risken för en rad hälsoproblem, såsom högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, vissa cancerformer och muskel- och skelettsjukdomar. Övervikt kan också leda till psykiska hälsoproblem, som exempelvis depression och ångest. Risken för hälsoproblem ökar med en ökande grad av övervikt.

 

En BMI-räknare kan ge en indikation på hur överviktig du är. Att upprätthålla en hälsosam vikt är en viktig del av en god hälsa och förebyggande av sjukdom. Är du överviktig kan du söka hjälp av en läkare eller av annan vårdpersonal.

Kan man lita på BMI?

BMI ger endast en uppskattning av kroppssammansättningen och tar inte hänsyn till faktorer som muskelmassa, bentäthet eller fettfördelning. Därför kan exempelvis personer med mycket muskelmassa ha en hög BMI men vara i god fysisk form. Äldre och personer med en hög kroppsfettprocent kan även ha ett normalt BMI men samtidigt ha ökad hälsorisk.

 

Man kan alltså inte isolerat lita på en BMI-uträkning som mått för en persons hälsa, även om det ofta ger en indikation på om det finns hälsorisker. För att få en ordentlig bedömning av din hälsa behöver du kontakta vårdpersonal.

Vad är ett hälsosamt BMI?

Ett hälsosamt BMI (Body Mass Index) för vuxna är oftast definierat som en BMI-nivå mellan 18,5 och 24,9. 

 • BMI under 18,5 indikerar undervikt.
 • BMI mellan 25-29,9 indikerar övervikt.
 • BMI på 30 eller högre indikerar fetma.

 

Dessa tal gäller vuxna i allmänhet, men man ska komma ihåg att ett BMI-värde endast är en uppskattning av kroppsfett samt eventuella hälsorisker. Det finns andra faktorer som tillsammans ger en tydligare bild, inklusive midjemått, blodtryck, blodsockernivåer, blodfetter och andra undersökningar. En BMI-uträkning kan ha olika betydelser för olika personer. För att få en ordentlig bedömning av din hälsa behöver du kontakta vårdpersonal.

Hur söker jag hjälp?

Kontakta vårdpersonalen i Hälsa Hemma-appen, så får du hjälp. Det kostar ingenting att starta ett ärende där.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.