Tekniska problem med appen? Läs mer & få hjälp

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök
hemorrojder-inre-yttre-behandling

Hemorrojder – inre och yttre

Att drabbas av inre eller yttre hemorrojder kan upplevas som obehagligt. Vanliga symtom är att det blöder, svider eller kliar runt analöppningen. Trots detta är det oftast helt ofarligt och går över av sig själv. Men vid symtom såsom blod i din avföring eller läckage av slem eller avföring bör du alltid uppsöka vård.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Hemorrojder – inre och yttre
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är hemorrojder?

“Hemorrojder är ett vanligt besvär som oftast går över av sig själv. Det innebär att det blöder, kliar eller svider runt ändtarmsöppningen. Det kan kännas som att den buktar ut lite, och det kan läcka ut slem eller avföring. Det finns mycket du kan göra själv för att lindra besvären. Du kan även få behandling.”

1177

Inre och yttre hemorrojder

Det finns två olika typer av hemorrojder; inre och yttre. Inre hemorrojder uppstår innanför analringen och kan ibland glida ner och bukta ut genom analöppningen. Yttre hemorrojder uppstår i huden kring analöppningen. Gemensamt är att de består av bindväv och blodkärl.

Hemorrojder brukar i de flesta fall gå över av sig själv, men kan i vissa fall kräva behandling. Det är viktigt att veta att symtom såsom blod i avföringen kan vara tecken på flera andra sjukdomar. Därför bör du alltid uppsöka vård om du upplever dessa symtom.

Inre-hemorrojder-och-yttre-hemorrojder-behandling

Orsak till hemorrojder

Det finns många orsaker till varför en person kan få hemorrojder. Gemensamt är att det ofta har att göra med livsstilsfaktorer.

Hur aktiv du är eller vad du äter är båda exempel på saker som kan påverka. Du kan därför i många fall göra mycket själv för att motverka hemorrojder. Här följer exempel på hur du kan motverka dessa:

  • Håll dig aktiv – Hemorrojder uppstår ibland på grund av att du sitter still för mycket. Försök att röra på dig minst en gång i timmen.
  • Tvätta bara med vatten – Tvål och andra produkter kan ofta irritera huden kring analöppningen. Det är därför bra att endast använda vatten när du tvättar huden kring analöppningen.
  • Undvik att bli förstoppad – Förstoppning kan ofta irritera analöppningen om du pressar hårt. Om du vill förebygga hemorrojder kan det därför vara bra att undvika mat som ger hård avföring. Exempel på detta är pasta, ris, och vitt bröd.
hemorrojder-inre-yttre-behandling-forstoppning

Behandling av hemorrojder

Oftast försvinner hemorrojder av sig själv, men kan i vissa fall kräva behandling. Beroende på hur stora dina besvär är så räcker det ofta med receptfria läkemedel. Fråga gärna oss så hjälper vi dig direkt i Hälsa-Hemma-appen. 

Om du upplever symtom som t.ex. blödningar eller läckage av slem eller avföring så kan det behövas undersökas närmare. Då kan du boka en tid i Hälsa Hemma-appen så hjälper vi dig vidare. 

Behöver jag söka vård?

Hemorrojder i sig är i de flesta fall inte farligt och du behöver inte uppsöka vård. Däremot bör du alltid uppsöka vård om du upplever att det kliar, svider, eller blöder kring analöppningen.

För att prata med en läkare eller sköterska på Hälsa Hemma laddar du ner vår app här.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om du kan få hembesök

© Hälsa Hemma | Cookies | Integritetspolicy

Jobba på Hälsa Hemma

En av våra leverantörer upplever just nu problem med en av sina tjänster, och det kan påverka möjligheten att logga in i appen. 

Om du har Android, gå till Google Play Store och klicka på “Uppdatera”.

Om du har Apple, följ dessa steg:

  1. Radera Hälsa Hemma-appen
  2. Installera den igen från App Store
  3. När du får meddelande om att det finns en uppdatering – klicka på “Fortsätt”
  4. Vänta i appen tills den flashar till – då kan du logga in som vanligt.

Klicka här för att hitta till appen på Apple App Store eller Google play. Alternativt får du kontakt med vårdpersonalen genom att starta ett ärende här på hemsidan.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.