Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök
ofarliga eller elakartarde hudförändringar

Hudförändringar – elakartarde eller ofarliga?

Att din hud förändras med din ålder är normalt. Men ibland kan man få hudförändringar som inte är normala. Onormala och elakartade hudförändringar kan vara tecken på hudcancer. Då är det viktigt att hålla koll på dessa. Om du misstänker att en hudförändring inte är godartad, starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen. Du skickar enkelt foton till oss i appen, och när det behövs rådgör våra läkare med en specialistläkare kring bedömning och fortsatt handläggning.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Hudförändringar – elakartarde eller ofarliga?
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Några ofarliga hudförändringar

Hudförändringar kan komma i många olika former och på olika platser på kroppen. Vissa är ofarliga men andra kan vara elakartade. Här är några exempel på hur hudförändringar kan se ut:

ofarliga hudförändringar bilder

Solfläckar och hudförändringar

Solfläckar, eller lentigo solaris som det också heter, är en vanlig och ofarlig åkomma som orsakas av solens ultravioletta strålning. Vanligtvis kan du se dessa på händerna och i ansiktet då detta är ställen på kroppen som utsätts mest för solens strålning. Storleken varierar i allt från några millimeter till flera centimeter.

Oftast behövs dessa inte behandlas, men är du osäker på din hudförändring ska du alltid kontakta oss via Hälsa Hemma-appen.

elakartarde-hudforandringar-hudcancer-malignt-melanom

Hudcancer och elakartarde hudförändringar (Malignt melanom)

Hudcancer är idag den näst vanligaste cancerdiagnosen hos både män och kvinnor. Det lättaste sättet att upptäcka hudcancer är om du har fläckar på kroppen som ändrar form, storlek, färg, utseende eller annat. Sker detta bör du alltid uppsöka vård.

De flesta som diagnostiseras med hudcancer får diagnosen när de är äldre, men också unga personer drabbas. Hög exponering för sol ökar risken, men även om du är noga med solfaktor och undviker att sola, kan du drabbas. Du ska därför alltid kontakta oss via Hälsa Hemma-appen om du upptäcker en hudförändring som oroar dig.

ofarliga hudförändringar bilder

Aktiniska keratoser

Detta är ett vanligt förekommande ofarliga hudförändringar mest hos äldre. Aktiniska keratoser beror som regel på för hög solexponering genom livet.

Trots att dessa oftast är helt ofarliga så kan de ibland utvecklas till vissa former av hudcancer. Därför är det viktigt att ha bra koll på dess utveckling.

ofarliga hudförändringar-födelsemärken

Födelsemärken – oftast ofarliga

Födelsemärken uppstår när en specifik plats i huden och har extra mycket pigment i sig. Pigment är det naturliga ämne som gör huden mörkare vid solexponering.

Som många andra hudförändringar är även födelsemärken för det mesta ofarliga, men kan i vissa fall ha en elakartad karaktär.

Läs mer om Hälsa Hemmas prickmottagning i Göteborg, Stockholm, Malmö och Lund.

När bör hudförändringar behandlas?

Vanligtvis är de flesta hudförändringarna helt ofarliga men det finns vissa karaktäristiska drag som du bör hålla koll på. Om det kliar, förändrar färg, form, utseende, eller gränsar till att bli ett sår, bör du alltid kontakta oss via Hälsa Hemma-appen.

Är du osäker på om du har ofarliga eller elakartade hudförändringar?

Kontakta oss i appen för att få hjälp av vårdpersonal och hudläkare. Vanligtvis får du svar inom några få minuter. Sedan planerar vi tillsammans för din vård. Varmt välkommen!

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.