Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Ung mörkhyad kvinna med munskydd på sig.
På uppdrag av Västra Götalandsregionen

Vilket munskydd ska jag använda?

Att ha på sig munskydd på folktäta allmänna platser är ett viktigt sätt att minska smittspridningen av Covid-19. För att skydda bäst är det också viktigt att bära munskyddet på rätt sätt. endast CE-märkta munskydd. Här förklarar vi vad som gäller när du ska ha på dig ett munskydd.

Innehåll:

Vilka munskydd är godkända?

Det finns en mängd olika skydd för att täcka mun och näsa. Därför är det viktigt att använda rätt typ av munskydd för rätt syfte.

  • Munskydd – skyddar mot överföring av virus och andra smittsamma partiklar som t.ex. Covid-19 och är avsett för medicinskt bruk. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du använder dig av CE-märkta munskydd då dessa uppfyller EUs krav för medicinskt bruk.
  • Tygmasker och liknande skydd – masker gjord av tyg uppfyller inte EUs krav för medicinskt bruk och det är därför inte säkert att dessa skyddar mot virus. Dessa är inte gjord för medicinskt bruk.
  • Andningsskydd – har till uppgift att skydda personen som bär skyddet. Dessa används ofta inom t.ex. byggarbeten för att filtrera bort damm eller fibrer. Det finns flera varianter av andningsskydd som skyddar mot olika partiklar. Därför är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller för just din variant.

Munskydd skyddar andra mot smittsamma virus och partiklar genom att filtrera din utandningsluft. Det är viktigt att förstå att det inte skyddar dig själv mot partiklar som redan finns i luften.

Vad är skillnaden på en tygmask och ett kirurgiskt munskydd?

Skillnaden mellan ett kirurgisk munskydd och en tygmask är att munskydd filtrerar bort smittsamma partiklar i din utandningsluft. Tygmasker är inte tillräckligt täta för att filtrera bort partiklar i luften och bör därför inte användas i syfte att skydda mot smittspridning.

Skyddar andningsskydd mot Covid-19?

Andningsskyddets uppgift är att skydda personen som bär det, utan att skydda omgivningen. Det är vanligt inom exempelvis byggbranschen som skydd mot damm och fibrer i luften. Om du vill använda ett andningsskydd mot Covid-19 är det viktigt att kontrollera att det är CE-märkt. Det innebär att det är godkänt enligt EUs standard för medicinsk utrustning.

Hur ofta ska man byta munskydd?

Det finns munskydd avsedd för antingen engångsbruk eller flergångsbruk. Om du använder ett munskydd tänkt för engångsbruk ska du slänga det och byta till en ny efter varje användning. 

För masker avsedd för flergångsbruk ska du följa instruktionerna på den medföljande förpackningen.

Kan man tvätta munskydd?

CE-märkta engångsbruks-masker ska inte tvättas. Efter varje bruk slänger du masken och byter till en ny vid nästa tillfälle.

Hur använder man ett munskydd?

För att minska smittspridning av Covid-19 och andra virus är det viktigt att använda ditt munskydd på rätt sätt. Se nedan hur Folkhälsomyndigheten beskriver:

Steg 1 – Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.

Steg 2 – Kontrollera att munskyddet är helt och rent.

Steg 3 – Placera munskyddet rättvänt över näsa, mun och haka. Oftast finns en mjukare sida som är avsedd att användas inåt, mot ansiktet. Om munskyddet har en formbar metallskena ska den placeras uppåt och böjas över näsryggen. Banden ska sitta runt öronen eller runt huvudet om munskyddet har knytband.

Steg 4 – Se till att munskyddet sluter tätt utan några glipor. Om munskyddet inte sluter tätt vid kinderna, kan banden runt öronen kortas ner genom att du knyter en knut längst ut på banden. På så sätt kan passformen förbättras mot kinden. Skäggväxt kan påverka hur tätt munskyddet sitter över ansiktet och därför munskyddets skyddseffekt.

Steg 5 – Rör inte munskyddet så länge du har det på dig, och se till att det täcker både näsa och mun hela tiden då du använder det.

Så här möter du läkaren

Hälsa Hemma tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa läkaren

Här erbjuder vi hembesök

Hälsa Hemma är del av primärvården i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Du väljer Hälsa Hemma som vilken annan vårdcentral som helst. När vi behöver träffas fysiskt gör vi hembesök i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.