Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

pollenallergi-symptom-behandling

Pollenallergi – symptom & behandling

Pollenallergi är vanligt under sommarhalvåret då allergener i naturen sprids i luften. Symtomen varierar i grad och upplevs ofta som störande. Vanliga symtom är nästäppa och kliande ögon. Du bör söka vård om du upplever mycket svåra symtom under längre perioder eller om receptfria läkemedel inte fungerar tillräckligt.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Pollenallergi – symptom & behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi är mycket vanligt. Ca 30 % av Sveriges befolkning har pollenallergi. Allergi orsakas av att kroppen är överkänslig mot så kallade allergener. Det är vanligast under sommarhalvåret.

Pollen (eller frömjöl) utsöndras av vissa växter för att de ska kunna föröka sig. En person som är pollenallergisk upplever symtom då dessa färdas i luften och du t.ex. andas in det. Det finns olika typer av pollen som ger olika symtom beroende på hur känslig du är. 

pollenallergi-symptom-behandling-kvinna

Vanliga pollenallergier

Här följer några exempel på pollenallergier

  • Björkpollenallergi – Detta är den vanligaste formen av pollenallergi. Du som är björkpollenallergiker är känslig mot pollen från björk, bok, och ek. Du känner oftast av symtom tidigt på säsongen, vanligen mellan mars och juni.
  • Gräspollenallergi – Du som är allergisk mot gräspollen upplever oftast symtom större delen av sommarhalvåret – mellan mars till september. Gräspollen kommer från från havre, råg, vete, och timotej.
  • Gråbopollenallergi – Gråbo blommar mellan juli och september. Vanligast finner du gråbo i diken och vid vägkanter. Du som är allergisk känner ibland av symtom ända in i september.

Kom ihåg att pollensäsongen kan variera beroende på var i Sverige du befinner dig.

Symtom vid pollenallergi

Du kan uppleva varierande symtom beroende på hur känslig du är. Symtomen för pollenallergi påminner om förkylning och det är lätt att förväxla dessa. Men det finns vissa distinkta skillnader. Pollenallergi ger t.ex. inte feber, tjock snuva, och varar ofta längre än en förkylning gör.

Symtom på pollenallergi inkluderar:

  • Återkommande nysningar
  • Röda, kliande och rinnande ögon
  • Vattnig snuva och ihållande nästäppa

I sällsynta fall kan du uppleva kraftiga symtom. Då är det vanligt med andnöd eller rethosta som förvärras av fysisk aktivitet. I vissa fall kan det leda till astma. Du bör söka vård om du upplever kraftiga symtom eller om ett mindre barn är drabbat.  

pollenallergi-symptom-rinnande-ögon

Behandling av pollenallergi

Det finns inget sätt för en person att undvika att bli pollenallerigiker. Men det går att lindra symptomen som uppstår vid pollenallergi med läkemedel eller livsstilsförändringar. 

Pollen sprids med vinden och det finns som mest pollen nära träd och natur. Här är exempel på hur du kan minska kontakt med pollen:

  • Håll sovrummet fritt från pollen. Byt sängkläder och tvätta håret innan du sover.
  • Vädra kläder och andra föremål tidigt på morgonen. Då binder daggen fortfarande pollen och de sprids mindre via luften.
  • Byt och tvätta dina kläder ofta.
  • Undvik att öppna fönster mitt på dagen.
  • Undvik att befinna dig kring nyklippt gräs.
  • Använd en luftrenare inomhus.

Läkemedel vid pollenallergi

I de flesta fall räcker det med receptfria läkemedel såsom antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar. Det är viktigt att komma ihåg att pollenallergi inte går att behandla helt, utan symtomen kan endast lindras.

Om receptfria läkemedel inte hjälper kan det vara aktuellt med så kallad allergen immunterapi, ett typ av vaccin mot pollenallergi. Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen så hjälper vår vårdpersonal dig vidare. 

När bör jag söka vård?

I de flesta fall räcker det med receptfria läkemedel och behöver du inte kontakta din vårdcentral. Du bör söka vård om du upplever långvariga kraftiga besvär som påverkar din vardag. Exempel på tillfällen när du bör söka vård är:

  • Du känner av astma eller besvär med luftrören.
  • Dina besvär håller i sig året om.
  • Receptfria läkemedel hjälper inte.

Kontakta oss i Hälsa Hemma-appen om du är osäker eller känner av något av symtomen ovan. Våra läkare och sköterskor svarar oftast inom några minuter.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.