Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök
ringorm-barn-utslag

Ringorm – Symtom, smitta, och behandling

Ringorm är en så kallad trådsvampinfektion som är vanligast hos barn. Spridning av smittan sker oftast i samband med kontakt med djur, men kan förekomma mellan människor också. Ringorm är inte farligt men kan klia mycket. Infektionen går oftast inte över av sig själv och du bör därför uppsöka vård.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Ringorm – Symtom, smitta, och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är ringorm?

Ringorm är en så kallad trådsvampsinfektion som kan uppstå på kroppen. Det tar ofta formen av röda kliande cirklar på huden. Det är vanligt att huden runt kanterna på dessa ringar flagnar. Symtomen kan uppstå var som helst på kroppen men är vanligast på armar, ben, bröst, och ansikte.

Ringorm är också vanligt i hårbotten, men kallas då hårbottensvamp. Barn drabbas lätt av detta eftersom de bildar mindre talg i hårbotten än vuxna, som normalt hämmar tillväxten av svamp.

ringorm-utslag-behandling

Varför heter det ringorm?

Trots namnet så har faktiskt ringorm ingenting att göra med mask eller ormar. Namnet kommer från dem karaktäristiska röda ringarna som uppstår på huden hos den smittade. 

Smittar ringorm?

Ringorm smittar på olika sätt. Det vanligaste sättet man blir smittad av ringorm är från husdjur eller annat djur man haft fysisk kontakt med. Det är vanligt hos t.ex. katt, marsvin, eller kanin. Om någon du bor med är smittad av ringorm bör du också uppsöka vård för behandling.

Ibland kan ringorm spridas mellan barn på förskolor. Då bör alla som varit i kontakt med barnen uppsöka vård för behandling.

Hur kan jag minska smittan?

När en person väl är smittad är det svårt att förebygga spridningen till andra personer. Här är några tips på hur du kan minska risken att bli smittad av andra personer:

  • Håll koll på dina husdjur – Titta i pälsen efter kala fläckar, eller röda märken.
  • Undvik kontakt med smittade personer.
  • Använd dina egna hygienartiklar – Undvik att använda andras hårborstar, kläder, eller handdukar.

Vilka symtom ger ringorm?

Ringorm har en väldigt distinkt form och utseende. Symtomen tar oftast formen av röda kliande ringar (därav namnet) med flagnande kanter. Storleken varierar från flera centimeter i diameter till endast några millimeter. Det är vanligast att dessa uppstår på armar, ben, bröst, och ansikte, men kan förekomma på andra delar av kroppen och i hårbotten. 

ringorm-hårbotten-utslag
Ringorm i hårbotten

Behandling av ringorm

Om du misstänker att du drabbats av ringorm eller hårbottensvamp bör du uppsöka vård för behandling. Infektionen i sig är inte farlig, men då det sällan går över av sig själv så är viktigt att behandla det.

I de allra flesta fall räcker det med en svampdödande kräm som du smörjer in över det infekterade området. I vissa fall, och vid hårbottensvamp, så krävs det tabletter i kombination med krämen.

ringorm-behandling-salva-utslag

Kontakta oss i Hälsa Hemma-appen för att få snabb hjälp av vårdpersonal. Vanligtvis får du svar inom några få minuter. Sedan planerar vi tillsammans för din vård. Varmt välkommen!

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.