Ung kvinna sitter på stol i köket och kliar sin arm

Ringorm – Symtom, smitta, och behandling

Ringorm är en så kallad trådsvampinfektion som är vanligast hos barn. Spridning av smittan sker oftast i samband med kontakt med djur, men kan förekomma mellan människor också. Ringorm är inte farligt men kan klia mycket. Infektionen går oftast inte över av sig själv och du bör därför uppsöka vård.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Ringorm – Symtom, smitta, och behandling

Vad är ringorm?

Ringorm är en så kallad trådsvampsinfektion som kan uppstå på kroppen. Det tar ofta formen av röda kliande cirklar på huden. Det är vanligt att huden runt kanterna på dessa ringar flagnar. Symtomen kan uppstå var som helst på kroppen men är vanligast på armar, ben, bröst, och ansikte.

Ringorm är också vanligt i hårbotten, men kallas då hårbottensvamp. Barn drabbas lätt av detta eftersom de bildar mindre talg i hårbotten än vuxna, som normalt hämmar tillväxten av svamp.

Varför heter det ringorm?

Trots namnet så har faktiskt ringorm ingenting att göra med mask eller ormar. Namnet kommer från dem karaktäristiska röda ringarna som uppstår på huden hos den smittade. 

Hur smittar ringorm?

Det vanligaste sättet man blir smittad av ringorm är från husdjur eller annat djur man haft fysisk kontakt med. Det är vanligt hos t.ex. katt, marsvin, eller kanin. Om någon du bor med är smittad av ringorm bör du också uppsöka vård för behandling.

Ibland kan ringorm spridas mellan barn på förskolor. Då bör alla som varit i kontakt med barnen uppsöka vård för behandling.

Hur kan jag minska smittan?

När en person väl är smittad är det svårt att förebygga spridningen till andra personer. Här är några tips på hur du kan minska risken att bli smittad av andra personer:

  • Håll koll på dina husdjur – Titta i pälsen efter kala fläckar, eller röda märken.
  • Undvik kontakt med smittade personer.
  • Använd dina egna hygienartiklar – Undvik att använda andras hårborstar, kläder, eller handdukar.

Vilka symtom ger ringorm?

Ringorm har en väldigt distinkt form och utséende. Symtomen tar oftast formen av röda kliande ringar (därav namnet) med flagnande kanter. Storleken varierar från flera centimeter i diameter till endast några millimeter. Det är vanligast att dessa uppstår på armar, ben, bröst, och ansikte, men kan förekomma på andra delar av kroppen och i hårbotten. 

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du drabbats av ringorm eller hårbottensvamp bör du uppsöka vård för behandling. Infektionen i sig är inte farlig, men då det sällan går över av sig själv så är viktigt att behandla det.

I de allra flesta fall räcker det med en svampdödande kräm som du smörjer in över det infekterade området. I vissa fall, och vid hårbottensvamp, så krävs det tabletter i kombination med krämen.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Här erbjuder vi hembesök

Hälsa Hemma är del av primärvården i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Du väljer Hälsa Hemma som vilken annan vårdcentral som helst. När vi behöver träffas fysiskt gör vi hembesök i Stockholms- och Göteborgsområdet.