vinterkräksjukan-norovirus-kvinna

Vinterkräksjuka (norovirus) – symptom och behandling

Vinterkräksjuka orsakas av norovirus (calicivirus) och är en mycket smittsam infektion som leder till magsjuka och kräkningar. Den kan drabba både barn och vuxna. Viruset är vanligare att få på vintern, men kan förekomma året runt.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Vinterkräksjuka (norovirus) – symptom och behandling

Säsongen för vinterkräksjuka brukar pågå mellan november och april. Här följer information om symptom, behandling och vad du kan göra om du drabbas av norovirus.

Symptom på vinterkräksjuka (norovirus)

Symtom på vinterkräksjuka inkluderar:

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Magsmärtor
  • Feber
  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Muskelvärk
  • Illamående

Vinterkräksjukan brukar vara som värst under de första två till tre dagarna, men symptomen kan pågå upp till en vecka. Ofta kommer de plötsligt och kan vara mycket svåra under en kort period, men de brukar försvinna av sig själv efter några dagar.

Om du misstänker att du har vinterkräksjuka, bör du vila och dricka mycket vätska för att förebygga uttorkning. Det kan vara bra att kontakta en läkare om symtomen är svåra, om du är äldre, eller har ett svagt immunförsvar.

vinterkräksjuka-norovirus-kvinna-illamående

Behandling av vinterkräksjuka

Behandlingen av vinterkräksjuka innebär att personen får vila och dricka mycket vätska för att ersätta det som förloras genom kräkningar och diarré. Det är särskilt viktigt att tänka på detta hos barn och äldre. Enklare livsmedel som frukt kan hjälpa till att bygga upp energi i kroppen.

Förebygg vinterkräksjukan

Norovirus är en av de vanligaste orsakerna till vinterkräksjukan/magsjuka och kan spridas på olika sätt. Viruset kan finnas på ytor som den sjuke har rört vid, samt även i luften efter att personen hostar eller nyser. Det kan överleva ganska länge i den omkringliggande miljön.

Vinterkräksjukan kan också spridas genom vatten eller mat. Det är därför viktigt att tvätta händerna regelbundet och noga, särskilt efter att ha varit på toaletten och innan man hanterar mat. Se till att maten du äter är ordentligt tillagad.

Tänk även på annan hygien, så som att inte dela köksporslin, glas eller vattenflaska med en person som eventuellt är sjuk. Håll god hygien runt dig helt enkelt.

Hur söker jag vård?

Om du eller någon i din familj har vinterkräksjuka med svåra symptom, eller om personen har ett svagt immunförsvar kan du kontakta läkare för bedömning och vård. Du får snabb kontakt med oss på Hälsa Hemma vårdcentral genom vår app. Vanligtvis får du svar inom några få minuter. Sedan planerar vi tillsammans för din vård. Varmt välkommen!

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om du kan få hembesök