Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vinterkräksjukan-norovirus-kvinna

Vinterkräksjuka (norovirus) – symptom och behandling

Vinterkräksjuka orsakas av norovirus (calicivirus) och är en mycket smittsam infektion som leder till magsjuka och kräkningar. Den kan drabba både barn och vuxna. Viruset är vanligare att få på vintern, men kan förekomma året runt.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Vinterkräksjuka (norovirus) – symptom och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Säsongen för vinterkräksjuka brukar pågå mellan november och april. Här följer information om symptom, behandling och vad du kan göra om du drabbas av norovirus.

Symptom på vinterkräksjuka (norovirus)

Symtom på vinterkräksjuka inkluderar:

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Magsmärtor
  • Feber
  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Muskelvärk
  • Illamående

Vinterkräksjukan brukar vara som värst under de första två till tre dagarna, men symptomen kan pågå upp till en vecka. Ofta kommer de plötsligt och kan vara mycket svåra under en kort period, men de brukar försvinna av sig själv efter några dagar.

Om du misstänker att du har vinterkräksjuka, bör du vila och dricka mycket vätska för att förebygga uttorkning. Det kan vara bra att kontakta en läkare om symtomen är svåra, om du är äldre, eller har ett svagt immunförsvar.

vinterkräksjuka-norovirus-kvinna-illamående

Behandling av vinterkräksjuka

Behandlingen av vinterkräksjuka innebär att personen får vila och dricka mycket vätska för att ersätta det som förloras genom kräkningar och diarré. Det är särskilt viktigt att tänka på detta hos barn och äldre. Enklare livsmedel som frukt kan hjälpa till att bygga upp energi i kroppen.

Förebygg vinterkräksjukan

Norovirus är en av de vanligaste orsakerna till vinterkräksjukan/magsjuka och kan spridas på olika sätt. Viruset kan finnas på ytor som den sjuke har rört vid, samt även i luften efter att personen hostar eller nyser. Det kan överleva ganska länge i den omkringliggande miljön.

Vinterkräksjukan kan också spridas genom vatten eller mat. Det är därför viktigt att tvätta händerna regelbundet och noga, särskilt efter att ha varit på toaletten och innan man hanterar mat. Se till att maten du äter är ordentligt tillagad.

Tänk även på annan hygien, så som att inte dela köksporslin, glas eller vattenflaska med en person som eventuellt är sjuk. Håll god hygien runt dig helt enkelt.

Hur söker jag vård?

Om du eller någon i din familj har vinterkräksjuka med svåra symptom, eller om personen har ett svagt immunförsvar kan du kontakta läkare för bedömning och vård. Du får snabb kontakt med oss på Hälsa Hemma vårdcentral genom vår app. Vanligtvis får du svar inom några få minuter. Sedan planerar vi tillsammans för din vård. Varmt välkommen!

Innehållet är granskat av Samuel Nillson, legitimerad läkare.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.