Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-stockholm-göteborg-skåne-hembesök

Oron växer när ukrainska flyktingar ser sitt hem förvandlas till en krigszon

ukraina-flyktingar-vård-hälsa

När Rysslands invasion av Ukraina ser fler och fler motgångar sätter det hopp i ukrainska medborgare. Ett ökat antal flyktingar återvänder nämligen till sitt hemland – trots det pågående kriget. Niels Eék, chefspsykolog på Hälsa Hemma berättar hur det är att återvända till en krigszon.

Att fly från krig är i sig en mycket dramatisk upplevelse. Att inte veta när, om, eller vad man kommer återvända till är en stressor som på lång sikt kan skapa större psykiska besvär. Det är t.ex. vanligt att man får starka ihållande ångestkänslor, depression, och i värsta fall även bröstsmärtor. Hus som en gång var hem till tusentals människor är raserade, och det är vad många flyktingar nu möts av när de återvänder.

Niels Eék, chefspsykolog på Hälsa Hemma förklarar:

– Att återvända till sitt hem när landet fortfarande befinner sig i krig är i sig en dramatisk upplevelse. Många har kämpat för sitt liv för att ta sig ut ur Ukraina, och att återvända upplevs av många som skrämmande.

När man pratar om sitt hem är det ofta människor, ägodelar, och minnen som skapar känslan av sitt hem. Att komma tillbaka till något som inte ens liknar det man minns kan skapa stor oro. Det är som att hela ens liv är helt bortsprängt, förklarar Niels.

Vilket tips ger du till ukrainska personer som återvänder till sitt hem och vill återuppbygga sitt tidigare liv?

– Det är inte ovanligt att fastna i en känsla av kraftlöshet inför traumatiska händelser. Därför är det viktigt att man accepterar situationen, och därifrån agerar. Genom att acceptera situationen kan personen börja arbeta med ett steg i taget, och sakta men säkert bygga upp ett värdigt liv igen.

Majoriteten av de ukrainska flyktingarna som nu återvänder möts av en verklighet som de aldrig har kunnat föreställa sig. Tuffa tider står bakom dom, och tuffa tider står även framför dom.

Senaste artiklar

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.