Ung trött kvinna lutar sig mot fönsterbrädan.

Stress – definition, symtom, och behandling

Stress är en naturlig del av livet och är oftast ofarligt. Långvarig stress kan däremot påverka din vardag negativt.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Stress – definition, symtom, och behandling

Vad är stress?

Tidigare har stress varit en viktig reaktion i kroppen för att överleva i farliga situationer. Men i det moderna samhället behöver människor sällan kämpa fysiskt för att överleva. Därför kan det ibland ställa till mer problem än det gör nytta.

Olika personer blir stressade av olika saker. Exempel på vanliga orsaker till stress:

 • Att vara sen till något, t.ex. jobbet eller bussen.
 • Sociala tillställningar.
 • Att ha mycket att göra på jobbet.

Vad händer i kroppen vid stress?

Stress är en överlevnadsfunktion i kroppen och kan ta formen av flera olika reaktioner:

 • Kamp- eller flyktreaktionen – Innebär att kroppen förbereder sig på att fly eller kämpa fysiskt för att överleva. Ämnen såsom adrenalin utsöndras för att ge extra kraft till kroppen. Vid en sådan reaktion känner du dig ofta lätt irriterad eller fientlig.

  Stress är en livsviktig funktion som fått oss människor att överleva i årtusenden. Det har hjälpt oss att kämpa mot vilda djur när vi vandrade på savannen. Stress har också hjälpt oss genom att inte sova för djupt så att vi vaknar om flocken blivit attackerad. Men i en modern vardag kan kroppens stressystem lägga krokben för oss. I vardagliga situationer kan man sällan varken fly eller kämpa. Kroppen kan inte heller skilja på verkliga fysiska hot och t.ex. jobbiga sociala situationer.
 • Spela död-reaktionen – Uppstår då faran upplevs som omöjlig att ta sig ur via flykt eller kamp. Brukar ofta kunna beskrivas som att man “fryser på plats” utan att kunna göra något. En känsla av yrsel, trötthet och svaghet i musklerna är vanligt i en sådan situation. Det kan även leda till nedstämdhet och depression.

  Energiförbrukningen minskar kraftigt i kroppen, och det är då vanligt att behöva tröstas. Därför leder det ibland till att man äter större mängder socker, fet mat eller dricker alkohol.

Det är viktigt att låta kroppen återhämta sig efter stressande situationer. Även om det kan vara mycket obehagligt att uppleva stress och ångest är det oftast ofarligt. Men om stressen blir långvarig utan tillräcklig återhämtning kan det skada kroppen på längre sikt. Det kan bland annat visa sig i vanliga livsstilssjukdomar som högt blodtryck och övervikt. 

Symtom på stress

Stress kan påverka dig på många olika sätt och ge upphov för andra sjukdomar. De vanligaste symtomen av stress är:

 • Du har svårt att koncentrera dig.
 • Sömnsvårigheter.
 • Du har ont i magen, känner av hjärtklappning, eller har svårare att andas ordentligt.
 • Du har minskad sexlust.
 • Du känner ångestkänslor.
 • Du behöver alkohol, nikotin, koffein, eller socker för att underlätta vardagen.
 • Man kan även få bröstsmärtor av stress, men eftersom det kan vara tecken på allvarlig sjukdom bör du alltid söka akut vård i en sådan situation.

Råd för att lättare hantera stress

Stress påverkar alla olika. Men det finns några generella saker du kan göra för att minska din stress:

 • Fysisk aktivitet – Börja med dagliga promenader på minst 30 minuter dagligen. Lägg sedan till aktiv träning genom en ombytt aktivitet (t.ex. gymträning eller springturer) som du trivs med 2-3 gånger i veckan. Det får kroppen att utsöndra naturliga endorfiner och ökar blodcirkulationen.

  Om du har ett arbete där du rör mycket på dig är det förstås bra, men det fungerar sällan mot stress – oftast behöver man då en ombytt aktivitet ett par gånger i veckan som komplement. Fysisk aktivitet bidrar även till att minska risken för fetma och övervikt.
 • Prioritera dig själv – Det är lätt att fastna i ett för högt tempo. Om man inte gör saker som kroppen mår bra av så kommer kroppen inte må bra. Att göra saker som får dig att må bra kan också underlätta för dig att varva ner. Exempel på saker du kan göra är att promenera, träna, eller lyssna på musik.

  Även om det kan kännas stressande är det viktigt att inte helt avbryta allt socialt umgänge. Att umgås med andra personer kan vara ett bra sätt att distrahera dig och få dig att må bättre.
 • Få tillräckligt med sömn – Sömn är en mycket viktig del i kroppens återhämtning. Varva ner ordentligt i tid innan du ska sova, och undvik att använda skärmar såsom mobilen i sängen. Det är också viktigt att ha regelbundna sovtider.
 • Undvik alkohol och rökning – Alkohol och rökning kan i stunden upplevas som stressminskande. Men i längden så minskar det faktiskt kroppens tolerans mot stress.

  Istället för att dricka alkohol kan du t.ex. röra på kroppen. Då utsöndrar kroppen positiva hormoner som minskar känslan av stress.

Förutom dessa konkreta tips kan även din generella livssituation påverka dig negativt. Det är t.ex. viktigt att ha en hälsosam balans mellan jobb och privatliv. Eller inte isolera dig från människor runt omkring dig.

Då bör du söka vård

Stress är en naturlig del av livet. Men upplever du ihållande stress som påverkar din vardag negativt bör du alltid kontakta din vårdcentral. Om du upplever bröstsmärtor, hjärtklappning, eller yrsel bör du söka vård.


Hälsa Hemmas vårdpersonal möter du på några få minuter i Hälsa Hemma-appen. Du startar enkelt ett nytt ärende där du beskriver din situation. Då hjälper vi dig och guidar dig till rätt vård.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Här erbjuder vi hembesök

Hälsa Hemma är del av primärvården i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Du väljer Hälsa Hemma som vilken annan vårdcentral som helst. När vi behöver träffas fysiskt gör vi hembesök i Stockholms- och Göteborgsområdet.