Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

stress-symptom-hantering-kvinna-trött

Stress: symtom, hantering och behandling – 4 tips

Stress är en naturlig del av livet och är oftast ofarligt. Långvarig stress kan däremot påverka din vardag negativt. I denna artikel kan du läsa om symptom på stress och behandling. Du får även råd för hur du själv kan hantera din stress.

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är stress?

Tidigare har stress varit en viktig reaktion i kroppen för att överleva i farliga situationer. Men i det moderna samhället behöver människor sällan kämpa fysiskt för att överleva. Därför kan det ibland ställa till mer problem än det gör nytta.

Olika personer blir stressade av olika saker.

stress-symptom-hantering-kvinna-jobb-utbrändhet

Exempel på vanliga orsaker till stress

  • Att vara sen till något, t.ex. jobbet eller bussen
  • Sociala tillställningar
  • Att ha mycket att göra på jobbet.

Vad händer i kroppen vid stress?

Stress är en överlevnadsfunktion i kroppen och kan ta formen av flera olika reaktioner:

Kamp- eller flyktreaktionen

Detta innebär att kroppen förbereder sig på att fly eller kämpa fysiskt för att överleva. Ämnen såsom adrenalin utsöndras för att ge extra kraft till kroppen. Vid en sådan reaktion känner du dig ofta lätt irriterad eller fientlig.

Stress är en livsviktig funktion som fått oss människor att överleva i årtusenden. Det har hjälpt oss att kämpa mot vilda djur när vi vandrade på savannen. Stress har också hjälpt oss genom att inte sova för djupt så att vi vaknar om flocken blivit attackerad. Men i en modern vardag kan kroppens stressystem lägga krokben för oss. I vardagliga situationer kan man sällan varken fly eller kämpa. Kroppen kan inte heller skilja på verkliga fysiska hot och t.ex. jobbiga sociala situationer.

Spela död-reaktionen

Detta uppstår då faran upplevs som omöjlig att ta sig ur via flykt eller kamp. Brukar ofta kunna beskrivas som att man “fryser på plats” utan att kunna göra något. En känsla av yrsel, trötthet och svaghet i musklerna är vanligt i en sådan situation. Det kan även leda till nedstämdhet och depression.

Energiförbrukningen minskar kraftigt i kroppen, och det är då vanligt att behöva tröstas. Därför leder det ibland till att man äter större mängder socker, fet mat eller dricker alkohol.

Det är viktigt att låta kroppen återhämta sig efter stressande situationer. Även om det kan vara mycket obehagligt att uppleva stress och ångest är det oftast ofarligt. Men om stressen blir långvarig utan tillräcklig återhämtning kan det skada kroppen på längre sikt. Det kan bland annat visa sig i vanliga livsstilssjukdomar som högt blodtryck och övervikt. Längre ner i artikeln får du råd om hur du kan hantera stress.

Symtom på stress

Stress kan påverka dig på många olika sätt och ge upphov för andra sjukdomar. De vanligaste symtomen på stress är:

  • Du har svårt att koncentrera dig
  • Sömnsvårigheter
  • Du har ont i magen, känner av hjärtklappning, eller har svårare att andas ordentligt
  • Du har minskad sexlust
  • Du känner ångestkänslor
  • Du behöver alkohol, nikotin, koffein, eller socker för att underlätta vardagen
  • Man kan även få bröstsmärtor av stress, men eftersom det kan vara tecken på allvarlig sjukdom bör du alltid söka akut vård i en sådan situation
stress-hantering-råd-sömn-svårt-att-sova

Hantera stress – 4 råd och tips

Stress påverkar alla olika. Men det finns några generella saker du kan göra för att minska och hantera din stress:

1. Kom i gång med fysisk aktivitet

Börja med dagliga promenader på minst 30 minuter dagligen. Lägg sedan till aktiv träning genom en ombytt aktivitet (t.ex. gymträning eller springturer) som du trivs med 2-3 gånger i veckan. Det får kroppen att utsöndra naturliga endorfiner och ökar blodcirkulationen.

Om du har ett arbete där du rör mycket på dig är det förstås bra, men det fungerar sällan mot stress – oftast behöver man då en ombytt aktivitet ett par gånger i veckan som komplement. Fysisk aktivitet bidrar även till att minska risken för fetma och övervikt.

2. Prioritera dig själv

Det är lätt att fastna i ett för högt tempo. Om man inte gör saker som kroppen mår bra av så kommer kroppen inte må bra. Att göra saker som får dig att må bra kan också underlätta för dig att varva ner. Exempel på saker du kan göra är att promenera, träna, eller lyssna på musik.

Även om det kan kännas stressande är det viktigt att inte helt avbryta allt socialt umgänge. Att umgås med andra personer kan vara ett bra sätt att distrahera dig och få dig att må bättre.

3. Få tillräckligt med sömn

Sömn är en mycket viktig del i kroppens återhämtning. Varva ner ordentligt i tid innan du ska sova, och undvik att använda skärmar såsom mobilen i sängen. Det är också viktigt att ha regelbundna sovtider.

4. Undvik alkohol och rökning

Alkohol och rökning kan i stunden upplevas som stressminskande. Men i längden så minskar det faktiskt kroppens tolerans mot stress.

Istället för att dricka alkohol kan du t.ex. röra på kroppen. Då utsöndrar kroppen positiva hormoner som minskar känslan av stress.

Förutom dessa konkreta tips kan även din generella livssituation påverka dig negativt. Det är t.ex. viktigt att ha en hälsosam balans mellan jobb och privatliv. Eller inte isolera dig från människor runt omkring dig.

hantera-stress-träning

Då bör du söka vård

Stress är en naturlig del av livet. Men upplever du ihållande stress som påverkar din vardag negativt bör du alltid kontakta din vårdcentral. Om du upplever bröstsmärtor, hjärtklappning, eller yrsel bör du söka vård.

Hälsa Hemmas vårdpersonal möter du på några få minuter i Hälsa Hemma-appen. Du startar enkelt ett nytt ärende där du beskriver din situation. Då hjälper vi dig och guidar dig till rätt vård.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.