Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Panikångestattack-panikattack-kvinna-hjalp

Panikångestattack och panikattack – 4 tips till hantering

När vi har kraftig ångest som är svår att hantera kan det vara en panikångestattack vi upplever. Det är viktigt att komma ihåg att även om panikattacker kan vara extremt obehagliga, så är dem inte farliga. Panikattacker är vanliga och många människor drabbas av en eller flera panikattacker under sin livstid.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Panikångestattack och panikattack – 4 tips till hantering
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Panikångestattack – 4 steg till framgångsrik hantering

Det som är lite speciellt med panikångestattacker är att ju mer vi kämpar emot panikkänslorna, ju kraftigare blir kroppens reaktioner. En panikångestattack kan förstås lite som en känslomässig storm med tankar och känslor som sveper iväg oss. Det vi behöver göra är att grunda oss i nuet, till den plats vi befinner oss på. Då brukar ångesten och känslostormen avta i styrka. För många personer brukar följande strategier vara hjälpsamma vid panikattacker. 

1. Stanna kvar under panikångestattacken

Även om det är svårt, försök att inte kämpa emot ångesten. Det är helt naturligt att vilja ta bort eller kontrollera ångesten. Men när vi kämpar mot tankar och kroppsliga reaktioner ökar ångesten. Det blir lite som att kämpa mot kvicksand, ju mer vi kämpar emot, desto djupare sjunker vi. 

2. Andas lugnt

När vi har en panikångestattack eller ångest kan det ibland kännas som att vi inte får luft. Ofta är det precis tvärtom, att vi har för mycket syre i blodet, vilket startar igång olika kroppsliga symptom. Försök att lugna din kropp genom att andas långsamt med magen, med långa utandningar där du tömmer lungorna helt. Du kan också testa att räkna varje andetag upp till 5 och sen börja om. 

3. Kom tillbaka

Försök att skifta fokus från dina kroppsliga symptom till den plats du befinner dig på. Ett knep kan vara att försöka fokusera på vilka ljud du hör och vad du ser i din omgivning. Kanske kan du känna marken under dina fotsulor eller sträcka på ryggen medan du andas långsamt. Du behöver inte gå någonstans, ångesten kan skrämmas, men den kan inte skada dig oavsett vart du befinner dig. 

panikångestattack-andas-lugnt

4. Beskriv för dig själv vad som händer 

Försök att beskriva vad som händer inom dig. Det kan vara att säga “nu har jag ångest”, “när jag är såhär rädd så brukar min kropp reagera med hjärtklappning”. Genom att beskriva vad som sker inom oss kan vi uppleva att vi inte är mitt i känslostormen, och notera hur stormen så småningom alltid kommer att avta. 

Ofta kan du behöva gå igenom stegen 1-4 flera gånger i rad för att ångesten ska lugna sig. Kom ihåg att det inte är något fel på dig om du upplever panikångestattacker. Det är kroppens brandlarm som ibland larmar fel.

Få hjälp med att hantera panikångestattacker och panikångest

Behöver du hjälp att hantera en panikångestattack eller ångest? Om du känner att du begränsas i ditt liv av rädslan för nya panikattacker så är du varmt välkommen att kontakta Hälsa Hemmas psykologer som gärna hjälper dig.

Se även:

Vad är ångest?

Psykisk ohälsa – definition och behandling

Att hantera ångest

Innehållet är granskat av Patrik Johansson, legitimerad psykolog.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.