Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-stockholm-göteborg-skåne-hembesök
bilar med sladd

Få hem din blodtrycksmätare

Tack för att du lyssnar på podden Bilar med sladd. Med Hälsa Hemma får du låna hem en blodtrycksmätare och kan kontrollera blodtrycket hemma i lugn och ro. Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen och skriv att du vill låna en blodtrycksmätare. Du behåller din mätare så länge du är listad hos oss.

anders fabian jpg

Tack för att du lyssnar på Bilar med sladd, så här får du din blodtrycksmätare

Ungefär två miljoner svenskar har högt blodtryck. Många har det utan att veta om det. Med Hälsa Hemma kan du få låna hem en blodtrycksmätare och kontrollera det hemma i lugn och ro. Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen och skriv att du vill låna en mätare.

Låna blodtrycksmätare

Du lånar hem en blodtrycksmätare och kontrollerar blodtrycket hemma i lugn och ro. 

Snabb digital kontakt

Du får snabb digital kontakt med din egen läkare, som hjälper dig med uppföljning baserat på dina behov.

Hembesök hos dig

När vi behöver komplettera din blodtrycksmätning med blodprover eller undersökning, kommer vi hem till dig.

Vad kostar det?

Att låna en blodtrycksmätare är så klart kostnadsfritt. Det kostar heller ingenting att registrera dina mätningar i Hälsa Hemma-appen. Om du hellre vill köpa en blodtrycksmätare kostar det 349 kr. När du behöver vård gäller vanliga patienter och frikort. Smidigt va?

vardcentral-skane-malmo-lund-hembesok-lakare

Så hjälper vi dig med ditt blodtryck

Låna hem en blodtrycksmätare

 • Utredning och kontroll av högt blodtryck
 • Snabb digital kontakt via Hälsa Hemma-appen
 • Uppföljning och behandling sker av din egen läkare och sköterska
 • Hembesök vid fysisk undersökning och provtagning
 • Samtal om din livsstil och dina levnadsvanor vid behov
Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen och skriv att du vill låna en blodtrycksmätare.

Mer än bara blodtryck

Hälsa Hemma är en fullfjädrad vårdcentral som hjälper dig med alla dina vårdärenden. Du möter din egen läkare i appen vid varje besök, oavsett om du har problem med klåda, sömnbesvär eller behöver förnya dina mediciner.

När vi behöver mötas fysiskt för provtagning eller undersökning, kommer vi hem till dig. Läs mer om Hälsa Hemma vårdcentral här.

Låna en blodtrycksmätare

högt blodtryck, blodtrycksmätare

Du får låna en blodtrycksmätare utan kostnad från Hälsa Hemma Vårdcentral, som kopplas direkt till Hälsa Hemma-appen. Starta ett ärende i appen och skriv att du önskar att låna en blodtrycksmätare så hjälper vi dig vidare. Du behåller den så länge du är listad hos oss.

Vi finns i Region Stockholm, i Region Skåne och i Västra Götalandsregionen.

Blodtryck – frågor och svar

Varför är det viktigt att ha koll på sitt blodtryck?

Ungefär två miljoner svenskar har högt blodtryck. Ett högt blodtryck innebär ökad risk för olika sjukdomar, inklusive stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, demens och njursjukdom.

Genom att ha koll på ditt blodtryck kan du upptäcka och få behandling mot högt blodtryck i tid.

Vad är orsaken till högt blodtryck?

Det är ofta fler orsaker till ett högt blodtryck. Några av de faktorer som ger ökad risk för högt blodtryck är:

 • Övervikt
 • Stress
 • Ärftlighet
 • Hög ålder
 • Rökning och snusning
 • Hög konsumtion av alkohol, fett, socker eller salt
 • En stillasittande livsstil

Vilken typ av blodtrycksmanschett bör jag använda?

Undvik blodtrycksmanschetter som sitter på handleden. De ger inga bra värden. Vi rekommenderar att använda en blodtrycksmanschett som sitter på överarmen. Om du inte redan har en kan du låna hem en av oss.

Hur tar man ett blodtryck?

Det kan variera lite beroende på vilken typ av mätare det är, men så här fungerar det med de flesta elektroniska blodtrycksmätare:

 1. Sätt på dig mätaren på vänster överarm, strax över armvecket. Hälsa Hemmas blodtrycksmätare har en röd markering som ska peka mot armvecket. Andra blodtrycksmanschetter kan vara markerade med artär/artery eller liknande.
 2. Placera armen högt, på en kudde. Armen och kudden ska sedan vila högt på ett bord eller ett armstöd. Sitt med rak rygg på en stol med ryggstöd. Båda fötterna ska du ha mot golvet.

 3. Vila i 10-15 minuter. Ingen tobak, kaffe eller träning 30 minuter före mätningen. Tala inte med någon under tiden mätningen pågår.

 4. Sätt på mätaren eller tryck på start.

Hälsa Hemma-appen guidar dig rätt till att enkelt kunna ta ditt blodtryck hemma.

Hur ska jag tolka resultaten på en blodtrycksmätning?

Det är tyvärr inte så enkelt att tolka ett blodtryck själv. För att få hjälp med att tolka resultaten startar du ett nytt ärende direkt i appen. Då hjälper din läkare och sköterska dig. Vid behov av fysisk undersökning och provtagning kommer läkaren eller sköterskan hem på hembesök.

Hur kan jag koppla blodtrycksmätaren till Hälsa Hemma-appen?

Hälsa Hemmas blodtrycksmätare kopplas till Hälsa Hemma-appen via bluetooth och du kan enkelt spara dina mätningar där. Du ansluter blodtrycksmätaren via menyn “Min hälsa” i Hälsa Hemma-appen.

Vill du låna en blodtrycksmätare? Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen, så hjälper vi dig vidare.

Tryck här för att se hur du aktiverar bluetooth på din telefon eller surfplatta.

Högt blodtryck – Dr. Fabian förklarar

Dr. Fabian pratar om blodtryck, vad man ska tänka på och hur man tar det.

Se om vi kommer till ditt område

Detta säger våra användare

vardcentral-omdome

Oskar A.

5/5

“Fantastiskt bra tjänst, med en perfekt mix av snabba svar i chatten, videosamtal när det behövs och hembesök vid behov. Sjukvård 2.0.”

Recension på Trustpilot

Recension-vardcentral

Maja R.

5/5

“Så nöjd och äntligen en doktor som lyssnar på patienten! Följer upp bra, tillgänglig, och snabb. Tack Fabian 😊”

Recension på Vården.se

vardcentral-omdome-4

My B.

5/5

“Äntligen får man den hjälp och det stöd som behövs. Bara en massa ++++++”

Recension på Vården.se

Ladda ner appen idag

Det är gratis att skriva till oss.

Några av våra duktiga medarbetare

Specialist i Allmänmedicin

Leg. läkare

Distriktssköterska

Leg. läkare

Distrikts- och BVC-sköterska

Diabetessjuksköterska

Låna en blodtrycksmätare

högt blodtryck, blodtrycksmätare

Du får låna en blodtrycksmätare utan kostnad från Hälsa Hemma Vårdcentral, som kopplas direkt till Hälsa Hemma-appen. Starta ett ärende i appen och skriv att du önskar att låna en blodtrycksmätare så hjälper vi dig vidare. Du behåller den så länge du är listad hos oss.

Vi finns i Region Stockholm, i Region Skåne och i Västra Götalandsregionen.

Vanliga frågor om Hälsa Hemma

Vad kostar det?

Vanliga patientavgifter och frikort gäller. Priserna varierar beroende på ålder och vilken region du tillhör. Det är gratis att starta ett ärende i appen. Priserna bestäms av respektive region. 

Tryck här för att se priser.

Hur listar jag mig hos Hälsa Hemma vårdcentral?

Du listar dig via 1177.se. Hälsa Hemma-appen guidar dig rätt. Du kan även lista dig via en fysisk blankett som du får av oss. 

Är du nyfiken på Hälsa Hemma men vågar ändå inte byta? Läs mer om hur det fungerar att byta vårdcentral

Vad har ni för besökadress?

Enklaste sättet att komma i kontakt med oss är via Hälsa Hemma-appen där vi svarar på några få minuter. Men om du av någon anledning föredrar att besöka oss på plats så hittar du våra besöksadresser här för Göteborg, Stockholm och Malmö.

Hittar du inte det du söker? Se alla vanliga frågor här.

Vill du låna en blodtrycksmätare av oss?

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.