Vi har just nu längre väntetider i appen än vanligt.

alkoholberoende-dricka-for-mycket-alkoholproblem-man-dricker-fest

Alkoholberoende: Att dricka för mycket – gränser och risker

Är du alkoholberoende eller har problem med att dricka för mycket? I den här artikeln tittar vi närmare på alkoholberoende, gränser, risker, samt vilka resurser som finns tillgängliga för att hantera alkoholens problem. Du kommer att lära dig mer om alkoholmissbruk, hälsorisker, samt att kunna identifiera om du eller någon du känner dricker för mycket.

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Alkoholberoende eller oskyldigt nöje?

Varje dag över hela Sverige dricker människor alkohol i olika sammanhang. För många är ett glas vin till middag eller en öl på en solig terrass ett sätt att koppla av och att njuta av livet. 

För vissa kan denna rutin utvecklas till ett allvarligt alkoholproblem. Det som börjar som enstaka tillfällen av att dricka för mycket kan eskalera till ett alkoholberoende. Alkoholen kan orsaka skada hos dig själv, hos andra och i samhället på olika sätt. 

2,8 miljoner människor dör årligen världen över till följd av alkohol. Det är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död. För personer mellan 15 och 49 år är alkohol den ledande riskfaktorn att dö i förtid

alkoholberoende-män-dricker-hemma

Att dricka för mycket – var går gränsen för alkoholberoende?

En av de mest utmanande aspekterna av alkoholberoende är att identifiera när alkoholkonsumtionen har gått över gränsen från moderat eller socialt drickande till ett mer omfattande drickande. Så hur vet du om du dricker för mycket?

Enheter alkohol: Att förstå mått och gränser

Enheterna av alkohol kan vara förvirrande för vissa, men det är viktigt att förstå dem för att kunna bedöma om man dricker för mycket och är i riskzonen av att utveckla ett alkoholberoende. Ett standardglas (en enhet av alkohol) i Sverige motsvarar 12 gram ren alkohol.

Här är några exempel på vad ett standardglas motsvarar:

  • Ett glas vin (100–150 ml)
  • En liten starköl (330 ml)
  • 1 liten drink (40 ml starksprit)
glas-enheter-alkohol

Är du i riskzonen?

Följande mått klassificeras som riskbruk: 

  • Mer än 14 standardglas i veckan för män
  • Mer än 9 standardglas i veckan för kvinnor

Det finns flera tecken att vara uppmärksam på hos personer som dricker regelbundet. Hur en person påverkas är givetvis individuellt, men här följer några varningssignaler: 

  • dricker ofta och mycket, speciellt i sociala sammanhang
  • ofta berusad eller upplever baksmällor
  • problem med att uppfylla åtaganden på jobbet, skolan eller hemma på grund av alkohol
  • utesluter aktiviteter eller intressen till förmån för att dricka
  • misslyckas med att minska eller stoppa alkoholkonsumtionen
  • dricker i hemlighet eller ljuger om hur mycket man dricker
  • ökad tolerans mot alkohol – behöver dricka mer för att få samma effekter
  • abstinenssymptom när man inte dricker

Om du tror att du eller någon du känner har ett alkoholberoende och dricker för mycket, är det bra att söka professionell hjälp. Första steget till återhämtning är att identifiera att du dricker för mycket. 

Ingen säker nedre gräns för hälsan

Det är viktigt att känna till att det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion. Tidigare trodde man att en liten mängd alkohol var bra för hjärta och kärl, men det finns ingen aktuell forskning som stödjer detta. De nordiska näringsrekommendationerna för 2023 (NNR2023) slår fast att alkohol inte har några positiva hälsoeffekter – tvärt emot. Även en begränsad konsumtion kan till exempel öka risken för cancer. 

Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna från 2023 är att undvika att dricka alkohol. Liknande slutsatser har dragits av forskare vid bland annat University of Washington i USA och King’s College London. Forskarna analyserade 1 300 vetenskapliga studier, där man såg närmare på alkoholkonsumtionen och effekterna på hälsan mellan 1990 och 2016 i 195 länder.

Här kan du läsa de nordiska näringsrekommendationerna i sin helhet

alkohol-måttligt-drickande-socialt-kvinnor

Alkohol och hälsorisker

Det finns många hälsorisker associerade med alkoholkonsumtion – även vid måttligt drickande. Alkohol ökar risken för anemi och blödningar, cancer, pankreatit, näringsbrist, polyneuropati, högt blodtryck, hjärtsvikt och balansproblem. 

Världshälsoorganisationen (WHO) rapporterar om följande hälsorisker vid alkoholkonsumtion:

  • 200 alkoholrelaterade sjukdomar: Alkohol kan bidra till utvecklingen av mer än 200 sjukdomar och tillstånd, inklusive levercirros (skrumplever) och olika former av cancer, såsom bröstcancer och matstrupscancer.
  • Psykiska hälsoproblem: Alkohol är starkt kopplat till psykiska hälsoproblem, inklusive depression och ångest.
  • Skador: Alkohol bidrar till många typer av olyckor och skador, inklusive trafikolyckor och fall.
  • Alkoholförgiftning: Att inta stora mängder alkohol på kort tid kan leda till alkoholförgiftning, vilket kan vara livshotande.
  • Alkohol under graviditet: Alkoholintag under graviditet kan leda till fosterskador och utvecklingsstörningar (FAS – Fetal Alcohol Syndrome).
  • Risk för överförbara sjukdomar: Personer som missbrukar alkohol har en ökad risk att drabbas av överförbara sjukdomar som HIV och tuberkulos, tex på grund av ett sänkt immunförsvar.

Alkohol kan påverka varje person olika och riskerna ökar med mängden alkohol. 

Alkoholberoende: Alkoholism och alkoholmissbruk

En del människor dricker alkohol utan att det leder till konstaterade allvarliga konsekvenser eller ett beroende. Men för andra kan konsumtionen av alkohol bli problematisk och leda till ett tillstånd som kallas alkoholmissbruk. Detta är givetvis svårt att förutse när man börjar att dricka. Oavsett har alkoholberoende en betydande inverkan på samhället, inklusive kostnader för hälso- och sjukvård, kriminalitet och produktivitetsförluster. 

Alkoholmissbruk innebär en riskfylld användning av alkohol, där man dricker för mycket vid ett enskilt tillfälle eller över tid. Missbruket av alkoholen kan sedan resultera i problem på till exempel arbetsplatsen, i skolan och i hemmet.

Alkoholism klassas som en sjukdom och karakteriseras av ett långvarigt alkoholmissbruk. Det handlar om en oförmåga att sluta dricka trots tydliga negativa konsekvenser. Ett fysiskt beroende har utvecklats med toleransökning och abstinenssymptom.

alkoholberoende-alkoholproblem-kvinna-dricker

Så får du hjälp med alkoholberoende

Det finns en rad olika behandlingsalternativ tillgängliga för dig som är alkoholberoende. Vad som är bäst för just dig beror på din specifika situation och ditt behov. Förutom att göra en medicinsk kontroll kan du till exempel delta i terapigrupper och rådgivning. 

Om du har ett alkoholberoende eller misstänker att hälsan har tagit skada av din alkoholkonsumtion kan det vara bra att börja med att göra en hälsokontroll hos oss på Hälsa Hemma vårdcentral. Vi arbetar sedan tillsammans med dig för att skapa en behandlingsplan, som kan innehålla medicinsk behandling, terapi samt remittering vidare till andra vårdgivare.

På Hälsa Hemma kan du få hjälp av läkare, psykologer, sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Du får snabb kontakt med oss genom vår app, och hembesök när vi behöver träffas fysiskt för provtagning och undersökning.

Att söka hjälp för alkoholberoende kan vara ett stort steg att ta, men du är inte ensam. Vårt team på Hälsa Hemma Vårdcentral är här för att stödja och hjälpa dig på vägen till ett bättre liv.

Ladda ner appen och ta kontakt

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.