Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök
Ungt par ligger tillsammans i sängen och ser glad ut.

Problem med ståndet?

Med Hälsa Hemma Vårdcentral kan du tryggt möta våra läkare och sköterskor direkt i appen utan att någon annan får veta – på bara några minuter. Om det behövs undersökas närmare bokar vi ett besök på valfri adress inom några dagar. Hembesök för listade kostar max 200 kr.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Problem med ståndet?
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Du är inte ensam

Du är inte ensam – problem att få stånd är mycket vanligare än vad du tror. Upp till 20% av alla män uppger att de någon gång haft erektionsproblem. Andra studier visar att upp till 50% av alla män över 40 ibland har problem att få stånd. Men det förekommer i alla åldersgrupper.

Orsaker till problem att få stånd

Det är vanligt att få problem med ståndet någon gång i ditt liv. Om det blir långvarigt bör du kolla upp anledningen – så att du får rätt hjälp när du behöver det. Det finns många anledningar till problem med ståndet, och dessa är några av dem:

Stress och trötthet

Om du känner dig trött, stressad eller mår dåligt psykiskt är det väldigt vanligt att ha problem att få stånd. Det är en fullt naturlig reaktion i din kropp och i de flesta fall behöver du inte oroa dig. Däremot bör du ta reda på varför du är trött, stressad, eller har dålig psykisk hälsa

Du röker eller dricker alkohol

Personer som röker får ofta sämre blodcirkulation, vilket i längden kan påverka din förmåga att få stånd. Om du också dricker mycket alkohol under en längre period kan det påverka dina nervceller, och i sin tur försämra din förmåga till att få stånd.

Vad kan jag själv göra?

En gemensam nämnare för erektionsproblem är att det ofta är livsstilsrelaterat. Personer som röker, dricker mycket alkohol, sällan motionerar, eller har dålig kost har större risk att få problem. 

Förutom att se över dina dagliga vanor kan det också vara bra att prata med din partner eller den/de du har sex med om dina besvär. Detta kan också öppna upp för att experimentera med andra former av sex än penetrerande, t.ex. att onanera tillsammans, eller oralsex.

Sex kommer i många former, och kom ihåg att det viktigaste är att det känns skönt för de som är involverade!

Är det farligt?

Om det bara händer vid enstaka tillfällen behöver du normalt sett inte oroa dig. Men om det sker ofta är det viktigt att kolla upp det. Du ska vara extra uppmärksam om besvären kommer gradvis under längre tid. Ofta hittar man livsstilsfaktorer som kan orsaka besvären men det finns också bra läkemedel som våra läkare kan skriva ut.

Oavsett anledning till besvären finns det läkemedel, hjälpmedel och behandlingar som gör det möjligt för de allra flesta att få tillbaka förmågan att få stånd.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.