Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-stockholm-göteborg-skåne-hembesök
hjärnskakning-symptom-behandling-kvinna-smärta

Hjärnskakning – symptom och behandling

Hjärnskakning (commotio cerebri) är en vanlig form av skada som kan uppstå i samband med en olycka, ett fall, eller när man har fått ett slag mot huvudet. Om du har varit med om en sådan händelse och varit avsvimmad, känner dig yr, förvirrad eller har huvudvärk, kan det vara tecken på att du har drabbats av en hjärnskakning. I denna artikel tittar vi på vad hjärnskakning är, symptom och behandling. 

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Hjärnskakning – symptom och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är en hjärnskakning?

En hjärnskakning uppstår när hjärnan rör sig kraftigt inuti skallen – en mild hjärnskada. Detta kan ske vid ett direkt slag mot huvudet eller genom en snabb rörelse som får huvudet att skaka. En sådan rörelse av huvudet leder till en kortvarig störning av hjärnans normala funktion och kan leda till olika symptom under en tid framöver.

Symptom på hjärnskakning

Symptomen på en hjärnskakning kan variera beroende på hur allvarlig skadan är. Vissa personer kan uppleva symptom direkt efter en skada, medan för andra kan det ta upp till några dagar att utveckla symptom efter hjärnskakningen. 

hjärnskakning-symptom-behandling-hjärnskada

Vanliga symptom på hjärnskakning:

 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Balansproblem
 • Onaturlig trötthet
 • Förvirring
 • Minnesförlust
 • Illamående eller kräkningar
 • Känslighet för ljud eller ljus
 • Svårigheter att sova
 • Ändrad syn eller hörsel
 • Humörsvängningar (irritation)

Om du har symtomen som vid en hjärnskakning eller varit avsvimmad efter att du fått ett slag mot huvudet ska du alltid söka sjukvård. Under våra öppettider är du välkommen att starta ett ärende i Hälsa-Hemma-appen så hjälper vi gärna till. Under kvälls- och helgtid kan du behöva uppsöka en jourcentral, en närakut, eller ringa 112 vid akuta lägen. 

Behandling av hjärnskakning

Hjärnskakning är en av de få diagnoser där sjukvården brukar rekommendera en ganska extrem form för vila! Du bör framför allt undvika synintryck och bör därför inte titta på TV, använda dator och smarttelefon eller röra dig utanför hemmet.

Förutom vila  behövs oftast ingen direkt behandling av hjärnskakning. Det är dock viktigt att alltid söka sjukvård om du fått ett kraftigt slag mot huvudet, om du fått symtom enligt ovan, eller varit avsvimmad. 

Efter undersökning av en läkare får du i regel råd att ta det lugnt och undvika aktiviteter som kan förvärra symptomen. Du behöver även undvika träning, skärmanvändande och annat som kräver koncentration tills du är frisk igen. Alkohol bör undvikas. 

hjärnskakning-symptom-behandling-kvinna-yrsel

Forskning har visat att om man inte följer råden om vila tar det längre tid för hjärnan att läka och man kan drabbas av så kallad hjärntrötthet – ett tillstånd där hjärnans kapacitet ofta är nedsatt i flera år. Därför är det viktigt att följa läkarens råd om behandling och vila.

Om det behövs kan du ta smärtstillande medicin, som t.ex paracetamol. 

Vid mer allvarliga hjärnskakningar (en mildare hjärnskada) kan behandling och vård på sjukhus behövas. Det kan vara svårt att själv bedöma om man behöver vård efter en hjärnskakning. Du kan enkelt kontakta våra läkare i Hälsa Hemma-appen för bedömning.

Lätt hjärnskakning

En lätt hjärnskakning är en mild form av skada som uppstår när hjärnan utsätts för en kraftig stöt eller rörelse. Vanliga orsaker till en lätt hjärnskakning inkluderar idrottsskador, enklare bilolyckor i låg hastighet och fallolyckor.

Symptomen på en lätt hjärnskakning kan variera från person till person, men vanliga tecken inkluderar huvudvärk, yrsel, illamående, trötthet och ljud- eller ljuskänslighet. I vissa fall kan man uppleva minnesförlust, förvirring eller sömnproblem.

hjärnskakning-symptom-behandling-kvinna-vila-yrsel-smärta

Behandlingen av en lätt hjärnskakning involverar oftast vila och övervakning av symptomen under de första dagarna efter skadan. Det är viktigt att undvika aktiviteter som kan förvärra symptomen, såsom att träna eller delta i idrott. Ibland kan läkare ordinera medicinering för att lindra huvudvärk eller ångest.

Svår hjärnskakning

Vid svårare fall av hjärnskakning har man oftast varit avsvimmad. Förutom symptomen som vid en mild hjärnskakning har man oftare förvirring, minnesförlust, besvärliga kräkningar och ibland känslighet för ljud eller ljus.

Om du misstänker att du eller en anhörig fått en svår hjärnskakning bör du söka direkt till en akutmottagning, men det går givetvis bra att rådfråga oss i Hälsa Hemma-appen också. Ofta väljer läkaren på akutmottagningen att beställa en akut röntgenundersökning av hjärnan om man drabbats av en svår hjärnskakning.

Barn och hjärnskakning

hjärnskakning-barn-symptom-behandling-flicka-smärta

Barn är mer benägna att drabbas av hjärnskakningar än vuxna eftersom deras hjärnor fortfarande är i utveckling och inte är helt skyddade av skallbenet. Om du misstänker att ditt barn fått en hjärnskakning ska du alltid kontakta sjukvården.

Har läkaren gett diagnosen hjärnskakning, är det viktigt att du övervakar barnet noga och håller det borta från synintryck och aktiviteter som kan förvärra skadan. Du bör också se till att de får tillräckligt med vila och undviker skärmtid tills symptomen har förbättrats.

Få hjälp av Hälsa Hemma vårdcentral

Om du eller en familjemedlem har drabbats av en hjärnskakning eller har några symptom som oroar dig, kan du söka vård för bedömning. Ladda ner Hälsa Hemma-appen och starta ett ärende.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.