Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

influensa-symptom-behandling

Influensa – symptom och behandling

Influensa är en smittsam sjukdom som orsakas av influensavirus. Här kan du läsa om symptom, behandling och hur du får hjälp om du behöver vård.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Influensa – symptom och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Influensa och olika typer

Influensa är en smittsam sjukdom som orsakas av influensavirus. Det finns tre huvudtyper av influensavirus: A, B och C. Influensa A och B är de mest allvarliga och vanliga typerna av influensa, medan influensa C är den mildaste formen och orsakar sällan allvarliga symtom.

Symptom på influensa

Här följer några symptom på influensa:

 1. Hög feber: En temperatur på 38,5 grader eller högre är ett vanligt symptom på influensa.
 2. Huvudvärk: Influensa kan orsaka huvudvärk som kan vara intensiv.
 3. Halsont: En inflammerad och öm hals är ett annat vanligt symptom på influensa.
 4. Muskelvärk: Influensa kan orsaka muskelvärk och trötthet, särskilt i benen och ryggen.
 5. Trötthet: Allmän trötthet och utmattning.
 6. Snuva: Rinnande näsa, nysningar och rinnande ögon.
 7. Hosta: Ofta torr och irriterande.

Säsongsinfluensa

Säsongsinfluensa är den typ av influensa som återkommer varje år och som vanligtvis drabbar människor under vintermånaderna. Detta beror på att människor oftare är inomhus under vintern, vilket ger viruset en lämplig miljö att spridas i. Säsongsinfluensa orsakar vanligtvis symptom som hög feber, huvudvärk, halsont, muskelvärk, trötthet och förkylning.

Smitta av influensa

Smitta av influensa kan ske genom att man andas in viruset från droppar i luften som utsöndras när en person som är sjuk hostar, nyser eller pratar. Det kan också spridas genom kontakt med ytor eller föremål som har viruset på sig, och sedan röra vid munnen, näsan eller ögonen.

influensa-symptom-smitta

Tips till dig med influensa

 • Vila lagom mycket, men försök att röra lite på dig då och då.
 • Drick ordentligt för att undvika vätskebrist. Kall eller varm dryck kan lindra halsont och hosta.
 • Ät näringsrik och lättsmält mat.
 • Ligg med huvudet högt.
 • Vid behov finns receptfria läkemedel för febernedsättande. (Barn och ungdomar under 18 år bör inte använda läkemedel med acetylsalicylsyra mot feber utan att först prata med en läkare).
 • Se till att du får lite frisk luft (du ska inte frysa).

Hur kan influensa förebyggas?

Det finns flera saker du kan göra för att förebygga influensa. Här följer några punkter:

 • Tvätta händerna ofta: Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, särskilt efter att du har varit ute och efter att du har nysat, hostat eller snutit dig.
 • Undvik att röra vid ansiktet: Rör inte vid ögonen, näsan eller munnen för att minimera risken för att viruset ska komma in i kroppen.
 • Håll avstånd till personer som är sjuka för att minimera risken för att bli smittad.
 • Stanna hemma om du är sjuk: Om du är sjuk bör du stanna hemma så länge du har symtom för att minimera risken för att smitta andra. (Om du behöver vård kan du kontakta vår vårdcentral i appen).
 • Rök inte: Rökning kan öka risken för influensa och andra luftvägsinfektioner.
 • Influensavaccination rekommenderas för personer som är i riskgrupper.
influensa-behandling-kvinna-vätska

Sammanfattning

Sammantaget är influensa en mycket smittsam sjukdom som orsakas av influensavirus. Det finns tre huvudtyper av influensa, varav A och B är de mest allvarliga. Säsongsinfluensa är den typ av influensa som återkommer varje år under vintermånaderna, och det orsakar vanligtvis symptom som hög feber, huvudvärk, halsont, muskelvärk, trötthet och förkylning. Du kan förebygga att få influensa genom att tvätta händerna ofta, undvika att röra vid ansiktet, hålla avstånd till sjuka, undvika rökning, och att ta influensavaccination.

Hur söker jag vård?

Besvären med influensa brukar gå över av sig själv, men om de inte gör det kan det vara att du behöver vård. Om du har hög feber över fyra dygn som inte blir bättre kan det vara bra att kontakta vårdcentralen. Du får snabb kontakt med oss på Hälsa Hemma vårdcentral genom vår app. Vanligtvis får du svar inom några få minuter. Sedan planerar vi tillsammans för din vård. Varmt välkommen!

Innehållet är granskat av Samuel Nillson, legitimerad läkare.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.