Vi har just nu längre väntetider i appen än vanligt.

Munsår – symptom och behandling

Munsår, även kallat munherpes, är en vanlig virusinfektion som orsakas av herpes simplex-virus. Infektionen kan ge smärtsamma blåsor och sår på läpparna och runt munnen. I denna artikel kan du läsa mer om munherpes, hur det smittar och hur du lindrar besvären. Visste du att det numera finns receptbelagda tabletter som bromsar eller stoppar munsår? Kontakta din läkare här på Hälsa Hemma för att få hjälp med recept.

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är munherpes?

Munherpes orsakas av herpes simplex-virus typ 1 (HSV-1), men i vissa fall kan även herpes simplex-virus typ 2 (HSV-2) ge upphov till munsår. Viruset smittar lätt och förblir vilande i kroppen efter den första infektionen. Hos vissa personer aktiveras det igen, vilket leder till nya utbrott.

munsar artikel

Symtom på munherpes

Symtomen för munsår (munherpes) utvecklas oftast i flera steg:

1. Tidiga tecken (prodromal fas)
Stickningar, klåda eller en brännande känsla på eller runt läpparna
– Ömhet eller svullnad i det drabbade området

2. Blåsor
– Små, vätskefyllda blåsor uppträder, ofta i grupper som kan vara smärtsamma och irriterande

3. Sårbildning
– Blåsorna brister och bildar öppna sår
– Såren kan vara smärtsamma och göra det obekvämt att äta och dricka

4. Skorpbildning och läkning
– Såren torkar ut och får en skorpa
– Skorpan faller av efter några dagar och huden läker

Ett utbrott varar oftast 7–10 dagar och kan återkomma vid exempelvis stress, sjukdom eller solning.

Första infektionen ofta värst

Första gången man får herpes kan symtomen variera, vissa märker inte av något obehag alls medan för andra kan symtomen vara kraftigare och mer besvärliga än vid senare utbrott. Många upplever en allmän sjukdomskänsla med feber, huvudvärk och svullna lymfkörtlar. 

Fabian Ruben, Specialist i Allmänmedicin på Hälsa Hemma säger: “Små blåsor kan bildas på eller runt läpparna och kan utvecklas till smärtsamma sår. I vissa fall kan även tandköttet bli inflammerat och göra det svårt att äta och dricka.”

Primärinfektionen kan pågå i upp till två till tre veckor, men därefter läker såren och viruset blir vilande i kroppen. Vid framtida utbrott är symtomen ofta lindrigare och kortare.

De flesta får sitt första herpesutbrott i barndomen. Hos barn är herpesvirusets första infektion ofta kraftigare, med symtom som blåsor i munnen, på tandköttet, samt feber och svullna lymfkörtlar. Denna första infektion (primär herpesinfektion) kan ibland misstas för halsfluss. 

Hos äldre barn och tonåringar är det också vanligt att infektionen uppträder i halsen, vilket ger ett mer omfattande sjukdomsförlopp.

Så smittar munherpes

Munherpes smittar genom att hud eller slemhinnor kommer i direktkontakt med sekretet i herpesblåsor eller sår. Det vanligaste sättet som munherpes överförs är via kyssar.

Smittsamheten är som störst när blåsor och sår är aktiva, men viruset kan även spridas utan synliga symtom.

Det tar vanligtvis mellan två dagar och två veckor från att du har blivit smittad tills du får de första symtomen på munherpes. Den största risken för att överföra viruset inträffar under de första dagarna när du har symtom, särskilt det första dygnet.

Diagnostisering av munherpes

För att fastställa om du har munherpes räcker det oftast att en läkare undersöker munsåret och att du beskriver dina symtom. I de flesta fall behövs inga ytterligare tester för att ställa diagnosen.

Om det finns osäkerhet kring orsaken till såren kan vi på Hälsa Hemma ta ett prov från en blåsa eller ett sår med hjälp av en bomullspinne för att analysera om viruset finns i området, men oftast behövs inte det”, säger Fabian Ruben.

I vissa situationer, exempelvis om du är gravid, kan även ett blodprov behövas för att undersöka om du bär på herpesvirus och om det finns en aktiv infektion.

Behandling och lindring av munherpes

Det finns ingen bot mot herpesvirus, men det finns behandlingar som kan lindra besvären och förkorta utbrotten. Det är också viktigt att försöka undvika att röra vid blåsorna och sårskorporna eftersom de kan bli infekterade, vilket i sin tur förlänger läkningstiden. Använd heller inte smink, vanliga hudkrämer eller vanliga plåster på såren. Såren läker snabbast om de hålls torra.

Receptfria och receptbelagda antivirala munsårsplåster, salvor eller tabletter kan bromsa utbrottet eller minska varaktigheten om de tas tidigt. Det kräver dock att man är uppmärksam och börjar behandlingen redan innan munsåret brutit ut, så fort du börjar känna den pirrande eller stickande känslan av att munsåret är på väg.

Hur kan du förebygga herpes runt munnen?

Om du har munherpes kan du minska risken för nya utbrott genom att:

Skydda dig vid sex med hjälp av exempelvis kondom eller slicklapp för att minska risken för att överföra viruset.

Undvika stress och sömnbrist, eftersom det kan trigga herpesutbrott.

Skydda dig mot stark sol genom att använda solskyddsmedel på läpparna, solskärm och vistas i skuggan.

Hålla en god hygien och var noga med handtvätt och handsprit för att minska risken att viruset sprids om du exempelvis skakar hand med någon.

Undvika att pussas eller kyssas när du eller den andra personen har ett aktivt utbrott.

När ska du söka vård för munherpes?

Om blåsorna påverkar ögonen – Om herpesvirus sprider sig till ögonen och du får smärta, ögonirritation, synproblem eller ögoninflammation.

Om du är gravid eller har ett nedsatt immunförsvar – Munherpes kan vara farligare för gravida eller personer med nedsatt immunförsvar, så det är viktigt att få medicinsk rådgivning om du får ett herpesutbrott under sådana omständigheter.

Vid tecken på bakterieinfektion – Om blåsorna eller sårskorporna blir röda, varar eller om området runt såren svullnar kraftigt.

Svårigheter att äta eller dricka – Om blåsorna påverkar förmågan att äta eller dricka på grund av smärta i munnen.

Symtomen är svåra eller långvariga – Om du har mycket smärtsamma blåsor eller om infektionen inte har gått över efter tre veckor.

Så hjälper Hälsa Hemma Vårdcentral dig

Om du har munsår och/eller andra symtom som oroar dig, får du snabb kontakt med vårdpersonalen på Hälsa Hemma genom Hälsa Hemma-appen. Där träffar du läkare, specialister, sjuksköterskor, psykologer och annan vårdpersonal. 

I appen får du hjälp genom textkonversationer, röstsamtal och videosamtal. Du kan även skicka bilder och video, samt förnya recept med några klick. När vi behöver träffas fysiskt för undersökning och provtagning ses vi där du är, inom vårt hembesöksområde.

Det kostar ingenting att starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen. Där kan du även ställa frågor. I övrigt gäller vanliga patientavgifter. Varmt välkommen!

Frågor och svar om munherpes

Hur länge varar ett utbrott?
Ett utbrott av munherpes varar vanligtvis 7–10 dagar.

Kan jag smitta andra även om jag inte har blåsor?
Ja, viruset kan spridas även när du inte har synliga symtom.

Kan jag ha sex om jag har munherpes?
Det är bäst att undvika munkontakt kontakt under ett utbrott för att minska smittorisken.

Kan jag bli av med munherpes för alltid?
Nej, viruset stannar i kroppen hela livet, men utbrott kan minimeras med förebyggande åtgärder.

Kan munherpes sprida sig till andra delar av kroppen?
Ja, i sällsynta fall kan viruset spridas till fingrar (herpes whitlow), ögon (herpeskeratit) eller andra kroppsdelar om du rör vid blåsorna och sedan vid ett annat område.

Vilka typer av herpes finns det?
HSV-1 är den vanligaste orsaken till munherpes och leder till blåsor och sår runt munnen och läpparna, men det kan även överföras till könsorganen genom oral kontakt. HSV-2 orsakar främst genital herpes, men kan i vissa fall även ge symtom runt munnen vid smitta genom oralsex. 

Hur ofta får man utbrott av munherpes?
Det varierar från person till person. Vissa får utbrott några gånger per år, medan andra bara får ett utbrott en gång i livet.

Kan barn få munherpes?
Ja, barn kan smittas genom direktkontakt, till exempel genom att bli pussade av någon som har aktivt herpesutbrott.

Finns det vaccin mot herpes?
Nej, det finns inget godkänt vaccin mot herpes simplex-virus än, men forskning pågår.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.