Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

urinvägsinfektion-kvinna-ont-i-magen

Urinvägsinfektion – hjälp & behandling

Urinvägsinfektion är en vanlig sjukdom som drabbar både barn och vuxna. Besvären är vanligast bland kvinnor men förekommer även hos män. Du som är vuxen och drabbas av urinvägsinfektion bör söka vård om det gått mer än en vecka från du märkte första symtom. Barn bör söka vård vid första symtom.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Urinvägsinfektion – hjälp & behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion är en sjukdom orsakad av att bakterier har kommit in i urinvägarna. Som regel så har kvinnor lättare att få urinvägsinfektion på grund av att urinröret är kortare än hos män. Det innebär att det är svårare för bakterier att ta sig in hela vägen och orsaka en infektion.

När bakterier har tagit sig in i urinvägarna så svarar kroppen med en inflammation för att skydda kroppen. Det är då du känner av symtom.

urinvägsinfektion-toalettskylt

Två olika typer av urinvägsinfektion

Beroende på var infektionen befinner sig så brukar det kallas och behandlas på olika sätt.

  • Urinvägsinfektion utan feber – När infektion befinner sig i urinröret eller urinblåsan kallas det normalt för urinvägsinfektion, blåskatarr eller “cystit”. 
  • Urinvägsinfektion med feber – I vissa kan infektion sprida sig till urinledarna och njurarna, då kallas det för njurbäckeninflammation eller pyelonefrit. Personer som har feber på grund av urinvägsinfektion bör alltid söka vård oavsett ålder och kön.

Symtom vid urinvägsinfektion

Symtom vid urinvägsinfektion varierar något beroende på kön och ålder, men det finns vissa gemensamma nämnare:

  • Det svider när du kissar.
  • Du behöver kissa oftare än vanligt.
  • Du har ont i nedre delen av magen.
  • Det finns blod i urinen när du kissar.

Äldre personer kan vid urinvägsinfektion också känna sig förvirrad och orolig, och kan förväxlas med demens i vissa fall.

Är urinvägsinfektion farligt?

Urinvägsinfektion är inte farligt och hos vuxna läker det oftast av sig själv. Barn behöver behandling. Om inte urinvägsinfektionen läker av sig själv och går obehandlad kan bakterierna i urinröret i vissa fall sprida sig vidare till urinledarna och njurarna. Då kallas det för njurbäckeninflammation och du bör söka vård omgående.

urinvägsinfektion-obehandlad-njurbäckeninflammation

När jag bör jag söka vård?

Urinvägsinfektion går oftast över av sig utan extra behandling. Om du upplever symtom efter mer än en vecka sedan första symtom så bör du söka vård. Obehandlad urinvägsinfektion som inte läker kan i vissa fall utvecklas till njurbäckeninflammation.

Barn som visar symtom på urinvägsinfektion bör söka vård omgående.

Kontakta oss i Hälsa Hemma-appen – våra sköterskor och läkare besvarar dina frågor inom några minuter.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.