Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Hälsa Hemma ger vård åt ukrainska flyktingar – på deras eget språk

Just nu är det många ukrainska flyktingar som kommer till Sverige och vården har svårt att mäkta med. Som första vårdgivaren i Sverige öppnade Hälsa Hemma Vårdcentral i veckan upp sin app för ukrainska flyktingar. Nu kan alla ukrainare i Göteborgsområdet få hjälp med digifysisk sjukvård på sitt eget språk.

Rysslands invasion av Ukraina har medfört att många Ukrainska flyktingar har kommit till Sverige och göteborgsområdet. Vi på Hälsa Hemma vill göra vad vi kan för att hjälpa på bästa sätt.

Vi blev alla väldigt berörda av bilderna från kriget i Ukraina. Vi frågade oss vad vi kan göra för alla ukrainska medborgare på flykt. Det var en självklarhet för oss att hjälpa till på alla sätt vi kan.

Fabian Ruben, specialistläkare och grundare av Hälsa Hemma

Ganska snart efter att kriget startade påbörjade Hälsa Hemma arbetet med att översätta appen till ukrainska och ryska – som är de två stora språken i Ukraina. Dessutom finns appen översatt till engelska. Fabian Ruben fortsätter:

Varje dag ger vi hela göteborg digifysisk vård. Både i vår app och via våra hembesök. Genom att vi översatt appen kan vi nu erbjuda alla ukrainska flyktingar vård på samma villkor. Det känns kul att vara först i Sverige med att erbjuda detta.

Hälsa Hemma har tillsammans med ukrainska flyktingar översatt appen. De kommer nu även att jobba med oss för att hjälpa de flyktingar som kontaktar oss. Våra tekniker har till och med byggt en egen lösning för säker verifiering via pass, eftersom de ukrainska flyktingarna inte har tillgång till BankID.

Om Hälsa hemma

Hälsa Hemma är en ny vårdcentral som specialiserar sig på hembesök och lättanvänd digital kontakt.  Det innebär att vi vill ge våra patienter det bästa från två världar – digital och fysisk vård. Många kan vi hjälpa digitalt i Hälsa Hemma-appen. Där hjälper vi våra patienter med allt från enklare frågor till att boka tid för hembesök och möte med din läkare över video. Vid behov åker våra sköterskor och läkare hem till patienterna i våra rosa elbilar. 

Allt detta görs till ordinarie priser för offentlig vård och utan att det kostar skattebetalarna ett öre extra. Hälsa Hemma är del av den offentligt finansierade primärvården i Västra Götalandsregionen.

Så får du som flykting från Ukraina hjälp av Hälsa hemma

Hos Hälsa Hemma är det enkelt att få vård. På några minuter möter du våra läkare och sköterskor i Hälsa Hemma-appen. Där beskriver du din situation och vi guidar dig till rätt hjälp. Vid behov bokar vi in ett fysiskt hembesök på en tid som passar dig. Om specialistvård behövs så hjälper vi dig såklart även vidare till rätt ställe.

Exempel på vanliga saker som vi kan hjälpa ukrainska flyktingar med:

  • Förnyelse av recept.
  • Generella hälsofrågor kring sig själv eller barn.
  • Ångest, depression, eller PTSD.
  • Psykisk ohälsa

Som nyanländ i Sverige har du även rätt till en första generell hälsokontroll. Om du befinner dig inom Hälsa Hemmas upptagningsområde så kan vi boka ett hembesök för det. Det gäller också för barn. 

Vem kan få vård och hur mycket kostar det?

Personer som har kommit till Sverige under massflyktsdirektivet kan få hjälp av Hälsa Hemma. Hälsa Hemma är del av den offentligt finansierade vården i Västra Götalandsregionen. Vi följer alltså regionens prislista som gäller för massflyktingdirektivet:

  • Digital kontakt med läkare eller sköterska: Gratis
  • Hembesök av läkare: 50 kr (ca. 155 Hryvnia)
  • Hembesök av sköterska: 25 kr (ca. 77 Hryvnia)

Senaste artiklar

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.