Vad är en hjärnskakning?
En hjärnskakning uppstår när hjärnan rör sig kraftigt inuti skallen – en mild hjärnskada. Detta kan ske vid ett direkt slag mot huvudet eller genom en snabb rörelse som får huvudet att skaka. En sådan rörelse av huvudet leder till en kortvarig störning av hjärnans normala funktion och kan leda till olika symptom under en tid framöver.
Symptom på hjärnskakning
Symptomen på en hjärnskakning kan variera beroende på hur allvarlig skadan är. Vissa personer kan uppleva symptom direkt efter en skada, medan för andra kan det ta upp till några dagar att utveckla symptom efter hjärnskakningen.
Vanliga symptom på hjärnskakning:
- Huvudvärk
- Yrsel
- Balansproblem
- Onaturlig trötthet
- Förvirring
- Minnesförlust
- Illamående eller kräkningar
- Känslighet för ljud eller ljus
- Svårigheter att sova
- Ändrad syn eller hörsel
- Humörsvängningar (irritation)
Om du har symtomen som vid en hjärnskakning eller varit avsvimmad efter att du fått ett slag mot huvudet ska du alltid söka sjukvård. Under våra öppettider är du välkommen att starta ett ärende i Hälsa-Hemma-appen så hjälper vi gärna till. Under kvälls- och helgtid kan du behöva uppsöka en jourcentral, en närakut, eller ringa 112 vid akuta lägen.
Behandling av hjärnskakning
Hjärnskakning är en av de få diagnoser där sjukvården brukar rekommendera en ganska extrem form för vila! Du bör framför allt undvika synintryck och bör därför inte titta på TV, använda dator och smarttelefon eller röra dig utanför hemmet.
Förutom vila behövs oftast ingen direkt behandling av hjärnskakning. Det är dock viktigt att alltid söka sjukvård om du fått ett kraftigt slag mot huvudet, om du fått symtom enligt ovan, eller varit avsvimmad.
Efter undersökning av en läkare får du i regel råd att ta det lugnt och undvika aktiviteter som kan förvärra symptomen. Du behöver även undvika träning, skärmanvändande och annat som kräver koncentration tills du är frisk igen. Alkohol bör undvikas.
Forskning har visat att om man inte följer råden om vila tar det längre tid för hjärnan att läka och man kan drabbas av så kallad hjärntrötthet – ett tillstånd där hjärnans kapacitet ofta är nedsatt i flera år. Därför är det viktigt att följa läkarens råd om behandling och vila.
Om det behövs kan du ta smärtstillande medicin, som t.ex paracetamol.
Vid mer allvarliga hjärnskakningar (en mildare hjärnskada) kan behandling och vård på sjukhus behövas. Det kan vara svårt att själv bedöma om man behöver vård efter en hjärnskakning. Du kan enkelt kontakta våra läkare i Hälsa Hemma-appen för bedömning.
Lätt hjärnskakning
En lätt hjärnskakning är en mild form av skada som uppstår när hjärnan utsätts för en kraftig stöt eller rörelse. Vanliga orsaker till en lätt hjärnskakning inkluderar idrottsskador, enklare bilolyckor i låg hastighet och fallolyckor.
Symptomen på en lätt hjärnskakning kan variera från person till person, men vanliga tecken inkluderar huvudvärk, yrsel, illamående, trötthet och ljud- eller ljuskänslighet. I vissa fall kan man uppleva minnesförlust, förvirring eller sömnproblem.
Behandlingen av en lätt hjärnskakning involverar oftast vila och övervakning av symptomen under de första dagarna efter skadan. Det är viktigt att undvika aktiviteter som kan förvärra symptomen, såsom att träna eller delta i idrott. Ibland kan läkare ordinera medicinering för att lindra huvudvärk eller ångest.
Svår hjärnskakning
Vid svårare fall av hjärnskakning har man oftast varit avsvimmad. Förutom symptomen som vid en mild hjärnskakning har man oftare förvirring, minnesförlust, besvärliga kräkningar och ibland känslighet för ljud eller ljus.
Om du misstänker att du eller en anhörig fått en svår hjärnskakning bör du söka direkt till en akutmottagning, men det går givetvis bra att rådfråga oss i Hälsa Hemma-appen också. Ofta väljer läkaren på akutmottagningen att beställa en akut röntgenundersökning av hjärnan om man drabbats av en svår hjärnskakning.
Barn och hjärnskakning
Barn är mer benägna att drabbas av hjärnskakningar än vuxna eftersom deras hjärnor fortfarande är i utveckling och inte är helt skyddade av skallbenet. Om du misstänker att ditt barn fått en hjärnskakning ska du alltid kontakta sjukvården.
Har läkaren gett diagnosen hjärnskakning, är det viktigt att du övervakar barnet noga och håller det borta från synintryck och aktiviteter som kan förvärra skadan. Du bör också se till att de får tillräckligt med vila och undviker skärmtid tills symptomen har förbättrats.
Få hjälp av Hälsa Hemma vårdcentral
Om du eller en familjemedlem har drabbats av en hjärnskakning eller har några symptom som oroar dig, kan du söka vård för bedömning. Ladda ner Hälsa Hemma-appen och starta ett ärende.