När Rysslands invasion av Ukraina ser fler och fler motgångar sätter det hopp i ukrainska medborgare. Ett ökat antal flyktingar återvänder nämligen till sitt hemland – trots det pågående kriget. Niels Eék, chefspsykolog på Hälsa Hemma berättar hur det är att återvända till en krigszon.
Att fly från krig är i sig en mycket dramatisk upplevelse. Att inte veta när, om, eller vad man kommer återvända till är en stressor som på lång sikt kan skapa större psykiska besvär. Det är t.ex. vanligt att man får starka ihållande ångestkänslor, depression, och i värsta fall även bröstsmärtor. Hus som en gång var hem till tusentals människor är raserade, och det är vad många flyktingar nu möts av när de återvänder.
Niels Eék, chefspsykolog på Hälsa Hemma förklarar:
– Att återvända till sitt hem när landet fortfarande befinner sig i krig är i sig en dramatisk upplevelse. Många har kämpat för sitt liv för att ta sig ut ur Ukraina, och att återvända upplevs av många som skrämmande.
När man pratar om sitt hem är det ofta människor, ägodelar, och minnen som skapar känslan av sitt hem. Att komma tillbaka till något som inte ens liknar det man minns kan skapa stor oro. Det är som att hela ens liv är helt bortsprängt, förklarar Niels.
Vilket tips ger du till ukrainska personer som återvänder till sitt hem och vill återuppbygga sitt tidigare liv?
– Det är inte ovanligt att fastna i en känsla av kraftlöshet inför traumatiska händelser. Därför är det viktigt att man accepterar situationen, och därifrån agerar. Genom att acceptera situationen kan personen börja arbeta med ett steg i taget, och sakta men säkert bygga upp ett värdigt liv igen.
Majoriteten av de ukrainska flyktingarna som nu återvänder möts av en verklighet som de aldrig har kunnat föreställa sig. Tuffa tider står bakom dom, och tuffa tider står även framför dom.