Vi har just nu längre väntetider i appen än vanligt.

artros-symptom-smärta-handen-handled-fingrar

Artros: Orsaker, symptom och behandling

Artros är en ledsjukdom som påverkar miljontals människor över hela världen och är en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättning hos äldre. Det är en degenerativ ledsjukdom som påverkar brosket i lederna och orsakar smärta, stelhet och minskad rörlighet. Artros kan påverka lederna i knän, höfter, fingrar och andra delar av kroppen. I den här artikeln tittar vi på orsaker, symptom och behandling för artros, samt hur du kan få hjälp. 

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal
artros-knä-knäled-kvinna-smärta-symptom

Orsaker till artros

Artros uppstår när brosket, som skyddar lederna, börjar brytas ner mer än vad det byggs upp. Brosket sitter på ledytan och är ett mjukt vävnadslager. Det täcker båda ändarna av benen i en led och fungerar som en stötdämpare. När brosket bryts ner, blir benen exponerade och kan då börja gnida mot varandra. Detta orsakar smärta, svullnad och stelhet. Det är inte helt klarlagt varför man får artros men det finns flera kända riskfaktorer. 

Vanliga orsaker/faktorer som ökar risken att få artros

  • Ålder: Artros är vanligare hos personer över 50 år.
  • Övervikt: Överviktiga personer löper större risk att utveckla artros, troligen eftersom deras leder utsätts för mer tryck och belastning.
  • Skador: Tidigare skador på leder ökar risken för artros senare i livet.
  • Ärftlighet/gener: Risken att drabbas är större om man har flera släktingar som har artros. 

Symptom på artros

Symptomen på artros kan variera från person till person och beror på vilka leder som påverkas. 

  • Smärta i lederna vid belastning eller vid vila
  • Stelhet och minskad rörlighet i lederna – ofta på morgonen eller när du har suttit stilla ett tag, och det blir bättre efter en stunds rörlighet
  • Svullna leder
  • Knäppande eller klickande ljud i lederna

Artros i knä

Artros i knät är en av de vanligaste formerna för artros och kan orsaka smärta och stelhet i knät. Detta kan göra det svårt att böja eller sträcka ut knät och kan påverka förmågan att gå.

Artros i fingrar

Artros kan också påverka fingrarna och orsaka smärta, stelhet och minskad rörlighet här. Detta kan göra det svårt att använda händerna, till exempel att gripa i föremål eller att utföra detaljerade rörelser med fingrarna.

artros-fingrar-handled-smärta-symptom

Artros i höft / höftled

Artros i höftleden kan orsaka smärta, stelhet och minskad rörlighet. Detta kan göra det svårt att gå och utföra dagliga aktiviteter. 

Behandling av artros

Behandlingen av artros fokuserar på att lindra smärta och förbättra rörligheten i lederna. Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga för artros. Vilken behandling som är mest lämplig beror bland annat på var artrosen finns.

Fysioterapi och träning

Fysioterapi och träning kan hjälpa att stärka musklerna runt leden och förbättra rörligheten. Utbildning och information om artros för att lära sig att hantera vardagen bättre, s.k. artrosskola.

Läkemedel

Olika smärtstillande läkemedel kan användas för att lindra smärta och minska symptomen. 

Ortopediska hjälpmedel

Användning av ortopediska hjälpmedel, som till exempel dämpande skor eller skenor, kan bidra till att avlasta leden och minska smärta och stelhet.

Kirurgi

I svåra fall kan kirurgi vara nödvändigt för att ersätta den drabbade leden med en protes.

Vad du själv kan göra för att lindra besvär med artros

artros-träning-behandling

Träna regelbundet

Regelbunden träning är den viktigaste behandlingen. Det kan bidra till att förbättra muskelstyrka och rörlighet i lederna. Det kan också bidra till att minska smärta och förbättra din allmänna hälsa.

För personer med artros kan vissa typer av träning vara mer lämpliga än andra. Lågintensiv aerob träning, såsom promenader eller cykling, kan vara en bra början. Träning hjälper att förbättra den kardiovaskulära hälsan samt att stärka musklerna runt lederna. Styrketräning kan också vara fördelaktigt eftersom det kan hjälpa till att öka muskelstyrkan och att stödja lederna.

Det är dock viktigt att undvika hård träning eller aktiviteter som kan orsaka skada på lederna. Före du sätter i gång med träning för din artros är det bra att prata med en läkare eller fysioterapeut. Dessa kan ge dig specifika råd samt utveckla ett träningsprogram som är anpassat till dina specifika behov och begränsningar.

Håll en bra vikt

För personer som är överviktiga kan viktminskning vara en viktig del av att behandla artros. Övervikt kan sätta extra belastning på lederna och öka risken för smärta och skador.

Att minska kroppsvikten kan bidra till att minska belastningen på lederna och minska smärta och styvhet. Det kan också bidra till att förbättra rörligheten och minska risken för skador.

Artros – sammanfattning

Artros är en vanlig sjukdom som påverkar lederna i kroppen och kan orsaka smärta, stelhet och minskad rörlighet. Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga som kan hjälpa till att lindra smärta och förbättra rörligheten i lederna, inklusive sjukgymnastik, läkemedel och kirurgi. Om du misstänker att du har artros, kan du kontakta oss på Hälsa Hemma vårdcentral direkt i vår app. Där får du snabb kontakt med vårdpersonalen.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.