Tekniska problem med appen? Läs mer & få hjälp

overvikt-fetma-hjalp-hur-ga-ner-i-vikt-kvinna

Övervikt och fetma – få hjälp och tips till viktnedgång

Övervikt och fetma är ett ökande problem i samhället. Behöver du hjälp att gå ner i vikt? Det är inte alltid så lätt. Övervikt och fetma ökar risken för sjukdomar och ohälsa. Vårdcentralen Hälsa Hemma hjälper dig som är överviktig genom att göra en läkarundersökning där vi bl.a. mäter ditt blodsocker, dina blodfetter, och ditt blodtryck. Boka enkelt din läkarundersökning i Hälsa Hemma-appen.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Övervikt och fetma – få hjälp och tips till viktnedgång
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal
övervikt-fetma-hjälp-hur-gå-ner-i-vikt-kvinna-våg

Vad är övervikt och fetma? Läkaren förklarar

Övervikt och fetma påverkar hela kroppen. Den som är överviktig har ökad risk för en rad sjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck, stroke, hjärtinfarkt, cancersjukdom och artros.

Man brukar skilja på övervikt och fetma. Det finns flera sätt att veta om du är överviktig eller har fetma. Den vanligaste metoden är att räkna ut ditt BMI vilket är förhållandet mellan din vikt och längd. För att räkna ut ditt BMI multiplicerar du din längd i centimeter med din längd i centimeter. Dividera sedan vikten med det talet. T.ex. kan det se ut så här: 70 kg / (170 cm X 170 cm) = BMI 24,2.

 • Ett BMI mellan 25 och 30 kan vara övervikt och ökar risken för ohälsa
 • Ett BMI på 30 eller högre visar att du troligen har fetma och kan behöva går ner i vikt för att undvika sjukdomar. 

Man kan inte titta blint på BMI. Måttet passar exempelvis inte för att bedöma övervikt hos barn, muskulösa eller äldre personer. Viktigt att veta är att det finns fler sätt att mäta detta på, bl.a. att mäta sitt midjemått.

BMI-kalkylator

BMI-kalkylator – räkna ut ditt BMI här

Ange din längd här:
cm

Ange din vikt här:
kg

Ditt BMI är ?

Vilket tyder på ?

Så kan du minska din vikt

Det finns många saker som kan påverka din vikt, och det är sällan en enskild orsak till din övervikt. Här har vi samlat några vanliga råd kring hur du kan få bättre kontroll på din vikt:

Hitta hälsosamma vanor som fungerar för dig

Det är vanligt att man som överviktig person följer olika dieter. Det kan vara ett bra alternativ för den som snabbt vill gå ner i vikt. Men för att behålla din nya viktnivå är det viktigt med vanor som fungerar hela ditt liv. Det viktigaste är att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver, och i rätt mängd.

Öka din aktivitetsnivå

Ett vanligt missförstånd är att du måste gå till ett gym, eller göra andra specifika fysiska aktiviteter för att bränna fett. Sanningen är att all rörelse är bra för kroppen. Du kan t.ex. gå upp för trappen istället för att ta hissen, eller gå istället för att ta bussen.

Hantera din stress bättre

Personers stressnivå kan ofta bli förbisedd när man pratar om övervikt, men det är faktiskt en viktig del i behandling av fetma och övervikt. Det finns flera metoder för att bättre hantera stress där mindfulness är populär variant. Du kan läsa mer om mindfulness här

Sov tillräckligt

Precis som stress kan ofta sömnen vara förbisedd vid behandling av övervikt. Hur mycket eller lite sömn du får påverkar de hormoner din kropp producerar. Ibland kan de hormoner som styr din hunger påverkas och du blir snabbare hungrig.

övervikt-fetma-hjälp-gå-ner-i-vikt-vårdcentral-läkare

Gå ner i vikt – få hjälp av vårdpersonal

Det är som sagt vanligt att överviktiga personer får besvär på grund av sin övervikt. Om du redan har försökt gå ner i vikt på egen hand men fortfarande har besvär, bör du kontakta oss på Hälsa Hemma. Din läkare gör en individuell bedömning och gör en läkarundersökning när det behövs. De prover som ingår i en sådan läkarundersökning är dessa:

 • Blodtryck
  Vi mäter ditt blodtryck för att kontrollera att det inte ligger för högt. Högt blodtryck kan orsaka bland annat stroke och hjärtinfarkt.
 • Njurvärde
  Vi kontrollerar att njurarna fungerar som de ska med ett blodprov.
 • Blodsalter
  Vi kontrollerar att dina blodsalter ligger som de ska med ett blodprov.
 • Blodfetter
  Vi tar blodprover för kolesterol och det goda och onda kolesterolet. Höga blodfetter kan vara ärfligt men påverkas också av vad du äter.
 • Blodsocker
  Vi tar ett långtidsblodsocker för att kontrollera att du inte har diabetes. Långtidsblodsocker visar ditt blodsocker de senaste 2-3 månaderna.
 • Individuell hälsorapport
  Du får en personlig hälsorapport av din läkare som visar hur din hälsa ser ut. Naturligtvis kan du också ställa frågor direkt till din läkare i vår app.

Få hjälp att gå ner i vikt av Hälsa Hemma vårdcentral. Kontakta oss i appen.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om du kan få hembesök

En av våra leverantörer upplever just nu problem med en av sina tjänster, och det kan påverka möjligheten att logga in i appen. 

Om du har Android, gå till Google Play Store och klicka på “Uppdatera”.

Om du har Apple, följ dessa steg:

 1. Radera Hälsa Hemma-appen
 2. Installera den igen från App Store
 3. När du får meddelande om att det finns en uppdatering – klicka på “Fortsätt”
 4. Vänta i appen tills den flashar till – då kan du logga in som vanligt.

Klicka här för att hitta till appen på Apple App Store eller Google play. Alternativt får du kontakt med vårdpersonalen genom att starta ett ärende här på hemsidan.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.