Tekniska problem med appen? Läs mer & få hjälp

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök
Borrelia-symptom-behandling-fästingbett

Borrelia – symptom och behandling

Borrelia är en vanlig sjukdom med olika symptom som orsakas av att bakterier kommit in i kroppen från ett fästingbett. I de allra flesta fallen ger det lindriga besvär som behandlas med antibiotika. Du bör alltid uppsöka vård om du misstänker att du drabbats av borrelia.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Borrelia – symptom och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är borrelia?

Borrelia är en sjukdom orsakad av bakterier som kan finnas hos fästingar. När fästingar suger blod från andra djur (t.ex. fåglar, boskap, m.m.) kan de ibland bli infekterade och sprida bakterien vidare till andra djur – så som människor.

För att bli smittad av borrelia krävs det oftast att fästingen sitter kvar på kroppen i minst ett dygn. Därför är det alltid bäst att ta bort fästingen så fort du upptäcker den. Fästingar kan även föra med sig TBE och andra infektioner.

Borrelia-symptom-ring-rodnad-fästingbett

Symptom på borrelia

När du blir biten av en fästing som bär på borrelia kan det ta mellan en till fyra veckor innan första symptom uppstår. Det finns flera sätt som borrelia kan visa sig på, men det vanligaste är att rodnad uppstår kring fästingbettet.

Några symptom på borrelia:

  • Rodnad kring fästingbettet – Tar oftast formen av distinkt röd ring runt bettet. Storleken på ringarna varierar mycket.
  • Värk i kroppen – Värken kan ibland liknas med febervärk i muskler och leder.
  • Inflammerade leder  – I vissa fall kan leder bli inflammerade, då kallas det borreliaartrit. Det är vanligast att knäleden drabbas av detta, den sväller då upp och värker.
  • Blåröda knutor – Ibland uppstår blåröda knutor i huden på örsnibben eller bröstvårtan och följs ofta av svullna lymfkörtlar. Storleken varierar men brukar vara mellan en till fem centimeter stor. Detta är vanligast hos barn.
Borrelia-symptom-ring-rodnad-fästingbett-ben

Symptom på neuroborrelios

I sällsynta fall kan bakterierna spridas till nervsystemet, då kallas det neuroborrelios. Om ditt nervsystem drabbas kan symtomen ta upp till sex veckor att visa sig. De vanligaste symptomen är huvudvärk, stelhet i nacken, förlamning i del av ansiktet, och kraftig värk i rygg, armar eller ben. 

Var obs på fästingbett – minska risken för borrelia

Borrelia sprids nästan alltid via fästingar. Därför är det bra att hålla extra koll när du är eller har varit utomhus. Fästingar trivs i högt gräs i väntan på att bita sig fast på förbipasserande djur eller människor. För att borrelia ska spridas till människor behöver fästingen ha bitit sig fast på kroppen i cirka ett dygn.

En bra vana är att när du varit i naturen alltid känna på hela din hud, t.ex. innan du sover eller när du duschar. Då är det lättare för dig att upptäcka om du blivit biten av en fästing. 

Så här tar du bort fästingen

Behandling av borrelia

Om du har symptom på borrelia eller misstänker att du har drabbats av sjukdomen bör du alltid söka vård. Obehandlad borrelia kan ge långvarigt bestående symptom. Därför är det viktigt att söka vård så fort du misstänker att du blivit biten av en fästing. Fästingarna kan även vara infekterade av andra infektioner och virus, så som TBE.

Efter behandling med antibiotika går oftast symptomen av hudrodnad bort inom två veckor. Om behandlingen påbörjas sent kan det dröja flera månader innan symptomen går över.

Kontakta oss i Hälsa Hemma-appen om du har symptom på borrelia, eller om misstänker att du har blivit infekterad.

Läs mer om borrelia på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Den smarta vårdcentralen

5/5
© Hälsa Hemma | Cookies | Integritetspolicy

Jobba på Hälsa Hemma

En av våra leverantörer upplever just nu problem med en av sina tjänster, och det kan påverka möjligheten att logga in i appen. 

Om du har Android, gå till Google Play Store och klicka på “Uppdatera”.

Om du har Apple, följ dessa steg:

  1. Radera Hälsa Hemma-appen
  2. Installera den igen från App Store
  3. När du får meddelande om att det finns en uppdatering – klicka på “Fortsätt”
  4. Vänta i appen tills den flashar till – då kan du logga in som vanligt.

Klicka här för att hitta till appen på Apple App Store eller Google play. Alternativt får du kontakt med vårdpersonalen genom att starta ett ärende här på hemsidan.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.