Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Borrelia-symptom-behandling-fästingbett

Borrelia – symptom och behandling

Borrelia är en vanlig sjukdom med olika symptom som orsakas av att bakterier kommit in i kroppen från ett fästingbett. I de allra flesta fallen ger det lindriga besvär som behandlas med antibiotika. Du bör alltid uppsöka vård om du misstänker att du drabbats av borrelia.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Borrelia – symptom och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är borrelia?

Borrelia är en sjukdom orsakad av bakterier som kan finnas hos fästingar. När fästingar suger blod från andra djur (t.ex. fåglar, boskap, m.m.) kan de ibland bli infekterade och sprida bakterien vidare till andra djur – så som människor.

För att bli smittad av borrelia krävs det oftast att fästingen sitter kvar på kroppen i minst ett dygn. Därför är det alltid bäst att ta bort fästingen så fort du upptäcker den. Fästingar kan även föra med sig TBE och andra infektioner.

Borrelia-symptom-ring-rodnad-fästingbett

Symptom på borrelia

När du blir biten av en fästing som bär på borrelia kan det ta mellan en till fyra veckor innan första symptom uppstår. Det finns flera sätt som borrelia kan visa sig på, men det vanligaste är att rodnad uppstår kring fästingbettet.

Några symptom på borrelia:

  • Rodnad kring fästingbettet – Tar oftast formen av distinkt röd ring runt bettet. Storleken på ringarna varierar mycket.
  • Värk i kroppen – Värken kan ibland liknas med febervärk i muskler och leder.
  • Inflammerade leder  – I vissa fall kan leder bli inflammerade, då kallas det borreliaartrit. Det är vanligast att knäleden drabbas av detta, den sväller då upp och värker.
  • Blåröda knutor – Ibland uppstår blåröda knutor i huden på örsnibben eller bröstvårtan och följs ofta av svullna lymfkörtlar. Storleken varierar men brukar vara mellan en till fem centimeter stor. Detta är vanligast hos barn.
Borrelia-symptom-ring-rodnad-fästingbett-ben

Symptom på neuroborrelios

I sällsynta fall kan bakterierna spridas till nervsystemet, då kallas det neuroborrelios. Om ditt nervsystem drabbas kan symtomen ta upp till sex veckor att visa sig. De vanligaste symptomen är huvudvärk, stelhet i nacken, förlamning i del av ansiktet, och kraftig värk i rygg, armar eller ben. 

Var obs på fästingbett – minska risken för borrelia

Borrelia sprids nästan alltid via fästingar. Därför är det bra att hålla extra koll när du är eller har varit utomhus. Fästingar trivs i högt gräs i väntan på att bita sig fast på förbipasserande djur eller människor. För att borrelia ska spridas till människor behöver fästingen ha bitit sig fast på kroppen i cirka ett dygn.

En bra vana är att när du varit i naturen alltid känna på hela din hud, t.ex. innan du sover eller när du duschar. Då är det lättare för dig att upptäcka om du blivit biten av en fästing. 

Så här tar du bort fästingen

Behandling av borrelia

Om du har symptom på borrelia eller misstänker att du har drabbats av sjukdomen bör du alltid söka vård. Obehandlad borrelia kan ge långvarigt bestående symptom. Därför är det viktigt att söka vård så fort du misstänker att du blivit biten av en fästing. Fästingarna kan även vara infekterade av andra infektioner och virus, så som TBE.

Efter behandling med antibiotika går oftast symptomen av hudrodnad bort inom två veckor. Om behandlingen påbörjas sent kan det dröja flera månader innan symptomen går över.

Kontakta oss i Hälsa Hemma-appen om du har symptom på borrelia, eller om misstänker att du har blivit infekterad.

Läs mer om borrelia på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.