Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

fästingbett-fästing-symptom-röd-ring-behandling

Fästingbett – symptom, sjukdomar & behandling

Har du fått ett fästingbett? I denna artikel kan du läsa om symptom, sjukdomar och behandling. Om du blivit biten av en fästing behöver du i de allra flesta fall inte uppsöka vård. Risken att bli smittad av farliga sjukdomar är liten om du tar bort fästingen inom ett dygn.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Fästingbett – symptom, sjukdomar & behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal
fasting-fastingbett-symptom-sjukdomar-behandling

Vad är fästingar?

Fästingar är en typ av spindeldjur som livnär sig på blod från djur och människor. Oftast hittar du fästingar i områden med högt gräs, eller låga jordnära blad och växter. De biter sig oftast fast på ställen såsom armhålor, ljumskar, bakom öronen, eller i hårbotten. 

Det är bra att leta igenom kroppen efter att du vistats på platser där fästingar trivs. Till exempel kan du ha som vana att känna igenom kroppen innan du lägger dig på kvällen.

Fästingar går igenom tre stadier – larv, nymf, och fullvuxen fästing. Den suger blod under alla dessa stadier för att leva och växa. Storleken varierar från en millimeter till fyra millimeter beroende på vilket stadie den befinner sig i. En fästing som sugit blod kan vara upp till 1.5 centimeter i storlek.

Fästingbett – symptom och sjukdomar

Fästingbett i sig är inte farligt. Däremot kan fästingar bära på farliga bakterier eller virus som kan orsaka allvarliga sjukdomar hos människor.

Det är vanligt att det kliar och blir rött kring fästingbettet. I de flesta fall går dessa symtom över av sig själv. Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen om symtomen fortfarande är kvar efter cirka en vecka.

fastingbett-kliar-fasting-borrelia-tbe

De vanligaste sjukdomarna efter ett fästingbett är borrelia och TBE.

Borrelia

Borrelia är en vanlig sjukdom som orsakas av att bakterier kommit in i kroppen. I de allra flesta fallen ger det lindriga besvär som behandlas med antibiotika. Du bör alltid uppsöka vård om du misstänker att du drabbats av borrelia.

TBE

TBE är en virussjukdom. I vissa fall sprids viruset till hjärnan, vilket kan ge allvarliga symptom. Som tur är finns det vaccin som gör att risken för att bli allvarligt sjuk minskar.

Så tar du bort fästingar

Det är viktigt att ta bort fästingen så fort du upptäcker att du blivit biten. Risken att bli smittad av sjukdomar så som borrelia eller TBE ökar om du inte avlägsnar den. 

ta-bort-fästingar-pincett-fästingbett

Det är vanligt att fästingens huvud fastnar i huden om man inte avlägsnar den korrekt. Följ dessa steg för att ta bort en fästing:

  1. Använd en pincett eller fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt.
  2. Dra sakta fästingen rakt ut från huden. Ibland kan en del av fästingen bli kvar i huden. I de flesta fall stöter då kroppen bort det naturligt inom några timmar eller dygn. 
  3. Tvätta noga bettet och området runt omkring med tvål eller desinfektionsmedel.

Behöver jag behandling för fästingbett?

Om du blivit biten av en fästing behöver du i de allra flesta fall inte uppsöka vård. Risken att bli smittad av sjukdomar minskar kraftigt om fästingen avlägsnas inom ett dygn. Ring genast 112 om du känner dig stel i nacken, eller förlamad i någon del av kroppen.

Om du upplever något av dessa symtom bör du alltid uppsöka vård hos oss på Hälsa Hemma:

  • Rodnad i hud efter en vecka sedan bettet inträffade.
  • Du har hög feber.
  • Du upplever ihållande muskelvärk.
  • Du känner dig tröttare än vanligt.

I Hälsa Hemma-appen svarar vår vårdpersonal inom några få minuter. Vi hjälper dig både digitalt och genom hembesök. Tveka inte att höra av dig om du har frågor kring fästingbett eller andra hudproblem.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.