Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

diabetes-typ-1-typ-2-högt-blodsocker

Diabetes typ 1 och 2 – orsak och behandling

Diabetes typ 1 och 2 är folksjukdomar med över en halv miljon diagnoserade – endast i Sverige. Hos oss på Hälsa Hemma Vårdcentral möter du din diabetessköterska eller läkare på bara några få minuter genom vår app. När vi behöver ta prover eller undersöka dig fysiskt, kommer din diabetessköterska eller läkare hem till dig. Hälsa Hemma är en vårdcentral under vårdvalet i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen och du betalar vanlig patienttaxa. Besök i appen är gratis.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Diabetes typ 1 och 2 – orsak och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är diabetes?

I motsats till vad många tror, är diabetes (Diabetes Mellitus) inte en – utan flera sjukdomar. Två av de vanligaste variationerna av diabetes är typ 1 och typ 2. Gemensamt för dessa är att kroppen inte själv klarar av att hålla hälsosamma blodsockernivåer. Det brukar oftast visa sig genom att man känner sig ovanligt trött och kraftlös.

Diabetes typ 1

diabetes-typ-1-hogt-blodsocker-barn-kvinna

Ca. 50 000 personer i Sverige har diabetes typ 1, och är därmed mindre vanlig än typ 2. Ärftlighet lägger lägger grunden för att drabbas av sjukdomen. Ditt immunförsvar angriper och förstör då cellerna som producerar insulin i kroppen. Än idag finns det ingen konsensus inom medicinsk forskning om vad som orsakar denna reaktion i kroppen.

En person med diabetes typ 1 har helt slutat att producera insulin, och det är en sjukdom man får lära sig att leva med under hela sitt liv. Trots detta kan de flesta fortfarande leva ett relativt vanligt och aktivt liv där diabetes är en naturlig del av tillvaron.

Om du misstänker att du har diabetes typ 1 ska du söka vård omedelbart.

Diabetes typ 2

diabetes 2 blodsocker symptom trotthet

Den som är drabbad av diabetes typ 2 har likt andra varianter av diabetes svårt att hålla naturliga sockernivåer i blodet. Ofta kan du själv göra mycket för att sänka ditt blodsockervärde men i vissa fall kan det krävas läkemedel.

Den exakta orsaken till att Typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Stress och fetma är orsaker som båda ökar risken att drabbas.

De vanligaste symptomen på diabetes typ 2 är att du känner dig trött eller att du behöver kissa oftare samt i större mängder.

Symptom på diabetes

Symptom på diabetes varierar något beroende på om det gäller diabetes typ 1 eller diabetes typ 2. Följande är gemensamt för båda:

  • Du blir törstig och behöver dricka mer än vad du brukade tidigare
  • Du får försämrad syn och i vissa fall även synrubbningar
  • Infektioner i underlivet och munnen
  • Du känner dig trött och kraftlös

Den tiden det tar för dessa symptom att visa varierar mycket mellan individer. Det kan ta allt från några dagar till flera månader att visa sig.

Obehandlad diabetes typ 1 kan, när sjukdomen är obehandlad, leda till ketoacidos. Det innebär att ditt blodsockervärde är så högt att det leder till syraförgiftning. Det är livshotande om det inte behandlas. Dock upptäcks diabetes oftast långt innan det går så långt.

Behandling av diabetes

Målet med all behandling av diabetes är att få ner blodsockervärdet. Sättet det uppnås på varierar beroende på om du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2. 

I behandlingen av diabetes typ 2 tittar man typiskt på matvanor och motion då detta visat sig vara viktigt för hur sjukdomen utvecklar sig. Din sköterska på Hälsa Hemma vårdcentral hjälper dig också med den medicinering som behövs.
Diabetes typ 1 behandlas genom att ta tillföra insulin direkt i blodet. 

Få hjälp av en diabetes-sköterska på Hälsa Hemma vårdcentral

Via Hälsa Hemma-appen har du tillgång till din diabetessjuksköterska för stöd och råd när du behöver det som mest. Vi hjälper dig med en grundlig undersökning av din diabetes och vad som behövs i just ditt fall för att du ska kunna leva ett normalt liv. Du får hjälp och råd direkt i Hälsa Hemma-appen där du har regelbunden kontakt med din diabetessjuksköterska.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.