Tekniska problem med appen? Läs mer & få hjälp

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök
diabetes-typ-1-typ-2-högt-blodsocker

Diabetes typ 1 och 2 – orsak och behandling

Diabetes typ 1 och 2 är folksjukdomar med över en halv miljon diagnoserade – endast i Sverige. Hos oss på Hälsa Hemma Vårdcentral möter du din diabetessköterska eller läkare på bara några få minuter genom vår app. När vi behöver ta prover eller undersöka dig fysiskt, kommer din diabetessköterska eller läkare hem till dig. Hälsa Hemma är en vårdcentral under vårdvalet i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen och du betalar vanlig patienttaxa. Besök i appen är gratis.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Diabetes typ 1 och 2 – orsak och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är diabetes?

I motsats till vad många tror, är diabetes (Diabetes Mellitus) inte en – utan flera sjukdomar. Två av de vanligaste variationerna av diabetes är typ 1 och typ 2. Gemensamt för dessa är att kroppen inte själv klarar av att hålla hälsosamma blodsockernivåer. Det brukar oftast visa sig genom att man känner sig ovanligt trött och kraftlös.

Diabetes typ 1

diabetes-typ-1-hogt-blodsocker-barn-kvinna

Ca. 50 000 personer i Sverige har diabetes typ 1, och är därmed mindre vanlig än typ 2. Ärftlighet lägger lägger grunden för att drabbas av sjukdomen. Ditt immunförsvar angriper och förstör då cellerna som producerar insulin i kroppen. Än idag finns det ingen konsensus inom medicinsk forskning om vad som orsakar denna reaktion i kroppen.

En person med diabetes typ 1 har helt slutat att producera insulin, och det är en sjukdom man får lära sig att leva med under hela sitt liv. Trots detta kan de flesta fortfarande leva ett relativt vanligt och aktivt liv där diabetes är en naturlig del av tillvaron.

Om du misstänker att du har diabetes typ 1 ska du söka vård omedelbart.

Diabetes typ 2

diabetes 2 blodsocker symptom trotthet

Den som är drabbad av diabetes typ 2 har likt andra varianter av diabetes svårt att hålla naturliga sockernivåer i blodet. Ofta kan du själv göra mycket för att sänka ditt blodsockervärde men i vissa fall kan det krävas läkemedel.

Den exakta orsaken till att Typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Stress och fetma är orsaker som båda ökar risken att drabbas.

De vanligaste symptomen på diabetes typ 2 är att du känner dig trött eller att du behöver kissa oftare samt i större mängder.

Symptom på diabetes

Symptom på diabetes varierar något beroende på om det gäller diabetes typ 1 eller diabetes typ 2. Följande är gemensamt för båda:

  • Du blir törstig och behöver dricka mer än vad du brukade tidigare
  • Du får försämrad syn och i vissa fall även synrubbningar
  • Infektioner i underlivet och munnen
  • Du känner dig trött och kraftlös

Den tiden det tar för dessa symptom att visa varierar mycket mellan individer. Det kan ta allt från några dagar till flera månader att visa sig.

Obehandlad diabetes typ 1 kan, när sjukdomen är obehandlad, leda till ketoacidos. Det innebär att ditt blodsockervärde är så högt att det leder till syraförgiftning. Det är livshotande om det inte behandlas. Dock upptäcks diabetes oftast långt innan det går så långt.

Behandling av diabetes

Målet med all behandling av diabetes är att få ner blodsockervärdet. Sättet det uppnås på varierar beroende på om du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2. 

I behandlingen av diabetes typ 2 tittar man typiskt på matvanor och motion då detta visat sig vara viktigt för hur sjukdomen utvecklar sig. Din sköterska på Hälsa Hemma vårdcentral hjälper dig också med den medicinering som behövs.
Diabetes typ 1 behandlas genom att ta tillföra insulin direkt i blodet. 

Få hjälp av en diabetes-sköterska på Hälsa Hemma vårdcentral

Via Hälsa Hemma-appen har du tillgång till din diabetessjuksköterska för stöd och råd när du behöver det som mest. Vi hjälper dig med en grundlig undersökning av din diabetes och vad som behövs i just ditt fall för att du ska kunna leva ett normalt liv. Du får hjälp och råd direkt i Hälsa Hemma-appen där du har regelbunden kontakt med din diabetessjuksköterska.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Den smarta vårdcentralen

5/5
© Hälsa Hemma | Cookies | Integritetspolicy

Jobba på Hälsa Hemma

En av våra leverantörer upplever just nu problem med en av sina tjänster, och det kan påverka möjligheten att logga in i appen. 

Om du har Android, gå till Google Play Store och klicka på “Uppdatera”.

Om du har Apple, följ dessa steg:

  1. Radera Hälsa Hemma-appen
  2. Installera den igen från App Store
  3. När du får meddelande om att det finns en uppdatering – klicka på “Fortsätt”
  4. Vänta i appen tills den flashar till – då kan du logga in som vanligt.

Klicka här för att hitta till appen på Apple App Store eller Google play. Alternativt får du kontakt med vårdpersonalen genom att starta ett ärende här på hemsidan.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.