Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-stockholm-göteborg-skåne-hembesök
lunginflammation-symptom-behandling-kvinna-hosta

Lunginflammation – symptom och behandling

Lunginflammation kan vara både bakteriell och viral. I denna artikel kan du läsa om symptom, vad du ska tänka på och hur du får behandling.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Lunginflammation – symptom och behandling
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Lunginflammation är en sjukdom som orsakar inflammation i lungorna och kan vara allvarlig, särskilt hos barn och äldre. Det finns två huvudtyper av lunginflammation: bakteriell och viral. Bakteriell lunginflammation orsakas av bakterier och behandlas med antibiotika. Viral lunginflammation orsakas av virus och behandlas genom att lindra symtom..

Symptom på lunginflammation

Lunginflammation kan orsaka symtom som feber, hosta med slem, andnöd, trötthet, huvudvärk, muskelvärk och frossa. Det är viktigt att söka vård hos en läkare så snart som möjligt, om du misstänker att du har lunginflammation. Särskilt om du är i en riskgrupp, som inkluderar äldre personer, gravida, och personer med sjukdomar som är mer mottagliga för lunginflammation.

Några vanliga symptom på lunginflammation:

 • Feber
 • Hosta med slem
 • Andnöd, särskilt när man anstränger sig
 • Trötthet: Allmän trötthet och utmattning
 • Huvudvärk
 • Muskelvärk
 • Frossa, en känsla av kyla
 • Yrsel
 • Förvirring

Barn kan även uppleva följande symptom:

 • Väsande eller pipande andning
 • Snabb andning
 • Stötvis hosta
 • Blek hud
 • Likgiltig attityd där barnet inte orkar leka
 • Ont i magen
 • Kräkningar
lunginflammation-undersökning-behandling-läkare

Smittar lunginflammation?

Lunginflammation orsakad av virus kan smitta genom att man andas in droppar i luften som utsöndras när en person som är sjuk hostar, nyser eller pratar. Det kan också spridas genom kontakt med ytor eller föremål som har viruset på sig, för att sedan komma i kontakt med munnen, näsan eller ögonen.

Lunginflammation orsakad av bakterier är i de allra flesta fall inte smittsam.

Detta kan du göra vid lunginflammation och för återhämtning

Det finns en del saker som du kan göra för att lindra symptom på lunginflammation och underlätta återhämtningen:

 • Ta det lagom lugnt: Det är viktigt att vila för att ge kroppen möjlighet att återhämta sig. När du mår lite bättre är korta promenader bra för att aktivera lungorna och hjälpa läkningen.
 • Drick mycket vätska: Det är viktigt att dricka tillräckligt med vätska för att undvika vätskebrist och för att hjälpa kroppen att rensa ut infektionen.
 • Höj huvudändan på sängen: Det underlättar om du hostar mycket.
 • Undvik att röka: Rökning kan förvärra lunginflammation.
 • Följ läkarens råd: Det är viktigt att följa läkarens råd och behandling för att säkerställa en fullständig återhämtning.
lunginflammation-återhämtning-dricka-vatten-kvinna

Om du misstänker att du har lunginflammation bör du kontakta en läkare, eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer om du inte behandlas ordentligt. Läkaren kan ordinera medicin och andra behandlingar för att hjälpa dig att återhämta dig.

Sammanfattning

Lunginflammation är en sjukdom som orsakar inflammation i lungorna och kan vara allvarlig, särskilt hos barn och äldre. Det finns två huvudtyper av lunginflammation: bakteriell och viral. Det är viktigt att söka vård hos en läkare så snart som möjligt om du upplever symtom. För att minska risken för att drabbas av lunginflammation är det viktigt att ha en sund och aktiv livsstil, tvätta händerna ofta, hålla avstånd till personer som är sjuka, och att ta vaccin.

Hur söker jag vård?

Lunginflammation kan kräva behandling och du bör därför kontakta vårdcentralen om du misstänker att du har blivit sjuk. Du får snabb kontakt med oss på Hälsa Hemma vårdcentral genom vår app. Vanligtvis får du svar inom några få minuter. Sedan planerar vi tillsammans för din vård. Varmt välkommen!

Innehållet är granskat av Samuel Nillson, legitimerad läkare.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.