Vad är migrän?
Migrän är mer än bara en huvudvärk. Det är en neurologisk sjukdom, vilket innebär att det påverkar nervsystemet. Detta förklarar varför de som lider av migrän kan uppleva en mängd olika symptom. Exakt hur och varför smärtan uppstår vet man inte.
Smärtan är intensiv och ofta handikappande. Världshälsoorganisationen rankar migrän som en av de tio mest handikappande sjukdomarna globalt, vilket understryker dess intensitet och påverkan på människors liv. I tillägg till huvudvärk kan man uppleva illamående, ljus- och ljudkänslighet och till och med synförändringar.
Vem kan få migrän?
Även om migrän kan drabba vem som helst, finns det vissa grupper som är mer benägna att utveckla det. Migrän är mest vanligt hos personer i åldrarna 18 till 44 år. Kvinnor är tre gånger mer benägna att ha migrän än män, och det finns ofta en genetisk koppling, vilket betyder att migrän kan “ärvas”. Majoriteten av de drabbade har en nära släkting med samma sjukdom.
Två vanliga typer av migrän
De två vanligaste typerna är migrän utan aura och migrän med aura. En rätt förståelse för dessa två typer kan hjälpa dig att lindra dina symptom.
Migrän utan aura
Migrän utan aura är den vanligaste formen av migrän och börjar vanligtvis som en måttlig huvudvärk, som gradvis kan bli mer intensiv. Smärtan är ofta lokaliserad på den ena sidan, men kan sprida sig till hela huvudet. Sedan kan även andra symptom uppstå, som illamående, kräkningar och överkänslighet för ljus och ljud.
Migrän med aura
Migrän med aura är mindre vanlig, men kan vara mer störande på grund av de neurologiska symtom, kallade aura, som uppstår före själva huvudvärken. Detta handlar om visuella störningar som blinkande ljus, sicksacklinjer eller tillfälligt förlorad syn, samt andra sensoriska och motoriska störningar. Symptomen uppstår vanligtvis upp till en timme före huvudvärkens början.
Symptom på migrän
- Huvudvärk som börjar på ena sidan av huvudet
- Pulserande huvudvärk
- Måttlig till svår huvudvärk
- Illamående och kräkningar
- Överkänslighet för ljud och ljus
- Huvudvärk som förvärras vid fysisk ansträngning, som till exempel att gå i trappor
En migränhuvudvärk kan föregå mellan fyra timmar och tre dygn eller mer hos vuxna. För barn är tiden för smärtan vanligtvis kortare och pågår sällan mer än tolv timmar. Frekvensen av migränanfall skiljer sig också mellan individer, men många upplever ett anfall per månad.
Symptom innan anfallet
Innan ett migränanfall kan man känna av följande:
- Humörförändringar: Vissa personer upplever irritabilitet, nedstämdhet eller ångest.
- Trötthet: Ökad trötthet eller en känsla av att vara utmattad.
- Känslighet för intryck: Ökad känslighet för ljus, ljud, eller lukter.
- Nacksmärta: Stelhet eller obehag i nackområdet.
- Sömnstörningar: Svårigheter att somna eller förändringar i sömnmönster.
- Aptitförändringar: Ökad hunger, eller du blir sugen på specifika matvaror.
- Yrsel: En känsla av att du förlorar balansen.
- Koncentrationsproblem: Svårigheter att fokusera.
Symptom vid migrän med aura
- Ett växande hål i synfältet.
- Suddig syn och dallrande synintryck.
- Sicksackmönster, blixtar eller flimmer i synfältet.
- Dubbelseende.
- Stickningar och domningar i ena handen som sprider sig upp över armen.
- Domningar kring ena mungipan.
- Svårigheter med att styra kroppen.
- Utmaningar med att tala normalt.
- Upplevelser i kroppen som inte stämmer med verkligheten.
Huvudvärken kan börja antingen före, efter eller även samtidigt som aura-symptomen börjar. Ett av dessa aura-symptom brukar pågå i upp till en timme.
Kronisk migrän
Kronisk migrän är en särskilt utmanande form av migrän. Det karakteriseras av huvudvärk som uppträder 15 eller fler dagar per månad, i tre månader eller mer, varav åtminstone åtta dagar i månaden utgörs av migränhuvudvärk.
Kronisk migrän skiljer sig från episodisk migrän, som är mer sporadisk och inträffar mindre än 15 dagar per månad. Dessa frekventa och långvariga episoderna av huvudvärk kan vara extremt påtagliga och påverka livskvaliteten.
Vad du kan göra vid ett migränanfall
När du märker de första tecknen på ett migränanfall finns det åtgärder du kan ta för att lindra smärtan och minska anfallets varaktighet:
1. Sök vila och tystnad
När ett anfall startar, försök att dra dig tillbaka till en lugn och mörk plats. Vila och sömn kan vara effektiva att lindra anfallets intensitet.
2. Använd smärtstillande läkemedel
Receptfria läkemedel kan hjälpa eller lindra anfallet. Dessa bör användas med försiktighet och högst 2–3 gånger i veckan vid ett anfall. Annars kan de i stället ge fler dagar med huvudvärk.
3. Undvik fysisk aktivitet som förvärrar smärtan
Många upplever att fysisk aktivitet, även måttlig sådan, förvärrar smärtan. Du ska i så fall försöka att undvika detta medan smärtan sitter i.
4. Massage och fysioterapi
Vissa upplever att migränanfallet kan lindras vid massage av nacke/huvud eller fysioterapi.
Minska risken för migränanfall
Det finns flera saker du ska tänka på för att försöka att förebygga migränanfall. Beroende på orsak och situation fungerar inte allt för alla. Men här följer flera saker du kan testa och tänka på:
- Minska stress
Migrän kan utlösas av stress. Genom att minska stressnivåerna i ditt liv kan du bidra till att förhindra migränanfall. Ta pauser i vardagen, vila, gå lugna promenader och unna dig lite massage.
- Motionera regelbundet
Regelbunden fysisk aktivitet på en måttlig nivå kan hjälpa till att sänka spänningsnivån i kroppen och därmed minska risken för migrän. Undvik dock högintensiv träning, eftersom den kan trigga ett anfall.
- Skapa bra vanor för sömn och måltider
Sömnbrist kan utlösa migrän. Genom att upprätthålla regelbundna sömnvanor och se till att du får tillräckligt med sömn kan du minska risken för migrän. Även att äta regelbundna måltider kan bidra till att förebygga migränanfall.
- Undvik triggande livsmedel
Vissa upplever att olika livsmedel kan trigga deras migränanfall. Genom att identifiera och undvika sådan mat kan du förebygga migränanfall. Det kan till exempel handla om choklad, vissa dessertostar och rödvin.
- Se över mediciner
Om du använder p-piller och lider av migrän, kan det vara värt att diskutera detta med din läkare, eftersom dessa i sig själv kan vara olämpliga vid migrän. - Skriv en huvudvärksdagbok
En huvudvärksdagbok kan hjälpa dig att identifiera vad din migrän kan bero på och vilka situationer som bidrar till dina migränanfall. Genom att till exempel dokumentera datum för huvudvärken, aktiviteter, måltider, sömnkvalitet, och känslor av stress före huvudvärken, kan du upptäcka eventuella mönster och således hitta sätt att minska risken för nya anfall.
Behandling av migrän
Att behandla migrän kan innebär olika typer av åtgärder som inkluderar läkemedel och en ändrad livsstil. Detta kan hjälpa dig att hantera de symptom du upplever och att minimera både frekvens och intensitet av dina migränanfall.
Läkemedel vid migrän
Om du upplever lindrig till måttlig migrän kan receptfria smärtlindrande mediciner vara tillräckliga för att lindra dina symptom. För de med mer frekventa eller svåra migränanfall kan det dock ibland vara nödvändigt med receptbelagda mediciner.
Receptbelagda mediciner finns i två huvudsakliga former: läkemedel som tas vid början av migränanfall och läkemedel som tas förebyggande.
Andra behandlingsmetoder
- Regelbunden konditionsträning kan hjälpa dig att minska migränanfallen.
- Fysioterapi kan lindra muskelspänningar och stress som kan utlösa migrän.
- Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan ge sätt att hantera stress och undvika saker som triggar migränanfall.
- TENS (Transkutan nervstimulering) används för att lindra smärta genom att skicka elektriska impulser till nerver.
Behöver du hjälp med din migrän?
På Hälsa Hemma vårdcentral finns kompetent vårdpersonal som hjälper dig med din migrän. Hos oss får du medicinsk rådgivning, stöd och behandling för att hantera och förebygga dina migränanfall. Tillsammans skapar vi en plan som är anpassad för dig och dina behov.
Ladda ner Hälsa Hemma-appen och starta ett ärende så får du hjälp.