Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-hälsa-hemma-hembesök

Oro vid sömn – tips till hantering

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Oro vid sömn – tips till hantering
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Ligger du och vrider och vänder dig på natten? Känns det som att tankarna bara snurrar i huvudet när du inte kan sova? Då är du inte ensam. Det är lätt att bli orolig när man sover dåligt. Ibland kan det till och med vara oron som gör att det blir svårt att somna. I följande text kommer ett antal tips du kan testa om du har svårt att hantera orostankar när du ska sova. Det finns inget mirakelknep som fungerar för alla, men dessa tips har många visat sig vara hjälpta av. Ofta behöver vi träna på följande metoder flera gånger för att vi ska märka en skillnad. 

Räkna dina andetag 

Ett sätt att inte bli lika störd av orostankar är att fokusera uppmärksamheten på sensationer i kroppen. Det kan vi göra genom att fokusera på vår andning.

  1. Försök att räkna dina andetag upp till 10
  2. Börja sedan om igen från 0.
  3. Upprepa räkningen flera gånger.

Ibland kan detta vara ett sätt att sänka ljudvolymen lite på orostankarna, komma tillbaka till vår kropp och göra det enklare att sova. 

Planera in en orosstund på dagen 

En annan strategi är att planera in en så kallad orosstund varje dag. Det innebär att du planerar in en specifik tid på ungefär 10-30 minuter där du får oroa dig precis hur mycket du vill. Resterande tid på dagen så skjuter du på orostankarna till den avsatta tiden. Om du får en orostanke, skjuter du på den tanken till morgondagens orosstund: “ jag kommer aldrig klara det här projektet på jobbet”. På så sätt kan vi träna på att inte bli lika påverkade av orostankar när vi ska sova, och istället hantera orostankarna vid en specifik tid dagen efter. Vi får alltså hantera det vi är oroliga för, men bara inte just då vi ska sova. Ge inte upp om det är svårt till en början, det är helt naturligt och kräver träning. 

grubbel-ältande-övertänkande-kvinna-utomhus

Öva på att skapa distans till tankar 

En annan strategi för att hantera orostankar är att försöka skapa lite mer distans till orostankarna. Vår hjärna går oftast på autopilot, vi tänker nästan alltid utan att vi märker det. Försök att observera att du tänker och notera vad som sker.

”Just nu fick jag tanken om att jag inte kommer att kunna sova” eller ”här ligger jag i sängen med tanken om att imorgon kommer att bli den sämsta dagen någonsin” Lägg märke till skillnaden mellan: “jag kommer aldrig att somna” och “just nu har jag en tanke om att jag aldrig kommer att somna”. I det andra alternativet behandlar vi tanken som vad det är, nämligen en tanke och inte en sanning. För vissa kan det räcka med att skriva ner sina orostankar på papper för att skapa lite mer distans till tankarna.

Behöver du hjälp med din oro eller sömnsvårigheter?

Om du upplever sömnsvårigheter eller oro över tid som påverkar din vardag är du varmt välkommen att höra av dig till våra psykologer eller läkare på Hälsa Hemma.

Läs mer om sömnsvårigheter och tips till en bättre sömn.

Innehållet är granskat av Viktor Kaiser, legitimerad psykolog.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.