Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Oro vid sömn – tips till hantering

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Ligger du och vrider och vänder dig på natten? Känns det som att tankarna bara snurrar i huvudet när du inte kan sova? Då är du inte ensam. Det är lätt att bli orolig när man sover dåligt. Ibland kan det till och med vara oron som gör att det blir svårt att somna. I följande text kommer ett antal tips du kan testa om du har svårt att hantera orostankar när du ska sova. Det finns inget mirakelknep som fungerar för alla, men dessa tips har många visat sig vara hjälpta av. Ofta behöver vi träna på följande metoder flera gånger för att vi ska märka en skillnad. 

Räkna dina andetag 

Ett sätt att inte bli lika störd av orostankar är att fokusera uppmärksamheten på sensationer i kroppen. Det kan vi göra genom att fokusera på vår andning.

  1. Försök att räkna dina andetag upp till 10
  2. Börja sedan om igen från 0.
  3. Upprepa räkningen flera gånger.

Ibland kan detta vara ett sätt att sänka ljudvolymen lite på orostankarna, komma tillbaka till vår kropp och göra det enklare att sova. 

Planera in en orosstund på dagen 

En annan strategi är att planera in en så kallad orosstund varje dag. Det innebär att du planerar in en specifik tid på ungefär 10-30 minuter där du får oroa dig precis hur mycket du vill. Resterande tid på dagen så skjuter du på orostankarna till den avsatta tiden. Om du får en orostanke, skjuter du på den tanken till morgondagens orosstund: “ jag kommer aldrig klara det här projektet på jobbet”. På så sätt kan vi träna på att inte bli lika påverkade av orostankar när vi ska sova, och istället hantera orostankarna vid en specifik tid dagen efter. Vi får alltså hantera det vi är oroliga för, men bara inte just då vi ska sova. Ge inte upp om det är svårt till en början, det är helt naturligt och kräver träning. 

grubbel-ältande-övertänkande-kvinna-utomhus

Öva på att skapa distans till tankar 

En annan strategi för att hantera orostankar är att försöka skapa lite mer distans till orostankarna. Vår hjärna går oftast på autopilot, vi tänker nästan alltid utan att vi märker det. Försök att observera att du tänker och notera vad som sker.

”Just nu fick jag tanken om att jag inte kommer att kunna sova” eller ”här ligger jag i sängen med tanken om att imorgon kommer att bli den sämsta dagen någonsin” Lägg märke till skillnaden mellan: “jag kommer aldrig att somna” och “just nu har jag en tanke om att jag aldrig kommer att somna”. I det andra alternativet behandlar vi tanken som vad det är, nämligen en tanke och inte en sanning. För vissa kan det räcka med att skriva ner sina orostankar på papper för att skapa lite mer distans till tankarna.

Behöver du hjälp med din oro eller sömnsvårigheter?

Om du upplever sömnsvårigheter eller oro över tid som påverkar din vardag är du varmt välkommen att höra av dig till våra psykologer eller läkare på Hälsa Hemma.

Läs mer om sömnsvårigheter och tips till en bättre sömn.

Innehållet är granskat av Viktor Kaiser, legitimerad psykolog.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.