Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

sorg-bearbetning-ledsen-kvinna

Sorg – 5 tips till bearbetning och hjälp

Sorg är en oundviklig del av livet. Vi kan uppleva sorg om någon närstående dör eller när förutsättningarna i vårt liv hastigt ändras. Vilka tankar, känslor och reaktioner som väcks i samband med sorg är väldigt olika oss människor emellan. Vi ger dig tips och verktyg till bearbetning av sorgen.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Sorg – 5 tips till bearbetning och hjälp
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Bearbetning av sorg – tips och verktyg att hantera sorg

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något rätt eller fel sätt att uppleva sorg på. Ofta pendlar sorgeprocessen mellan två olika lägen, ett där vi tänker på personen eller vad vi förlorat, och ett där vi tänker på hur livet framöver ska bli. Det är helt naturligt och du behöver inte ha svar på alla frågor just nu. Du behöver tid till bearbetning av din sorg.

Om du upplever sorg kan vissa människor vara hjälpta av något av följande tips och verktyg:

1. Hedra minnet när du orkar

För vissa personer kan det vara hjälpsamt att hitta tillfällen då man kan känna en känsla av närvaro med sorgen. Det kan vara att tända ett ljus för personen, titta på föremål som påminner om personen eller besöka en plats som var viktig i er relation.

sorg-bearbetning-verktyg-kvinna-barn

2. Bearbeta dina tankar om sorg

Det är naturligt att existentiella frågor dyker upp. Det kan vara frågor som “Vad är meningen med allt?” eller “Varför är just jag drabbad?”. Ofta dyker sådana frågor upp eftersom sorg påminner oss om vad som egentligen är viktigt i vårt liv. För vissa personer kan det vara skönt att skriva ner dessa tankar eller prata med någon i din omgivning. 

3. Ta pauser från sorgen

Bearbetning av sorg innebär även att ta paus. Hantera skuldkänslor och tillåt dig att ta pauser från sorgen. Det är vanligt att uppleva skuld eller skamkänslor kopplat till sorg. Ibland kan man ångra något man sagt eller tänkt om personen som gått bort. Även om det känns svårt i stunden brukar dessa känslor minska över tid. Det är helt okej att ta tid för att göra något roligt, träffa vänner eller ta en paus från tankarna av den bortgångna. 

4. Dela din sorg och berätta för andra

Även om det kan kännas som om ingen förstår din situation eller det du går igenom just nu. Det kan vara skönt att få dela med sig av din sorg. För vissa är det tröstande att läsa böcker, lyssna på poddar eller se filmer som handlar om sorg. Det kan öka känslan av att inte vara ensam i den svåra situationen du befinner dig i. 

5. Prioritera rutiner som du mår bra av

Ta hand om dig själv genom att följa rutiner du brukar må bra av. Försök att prioritera sömn, äta måltider, fysisk aktivitet och träffa personer som är viktiga för dig.

sorg-bearbetning-verktyg-promenad-solnedgang

Få hjälp till bearbetning av din sorg

Behöver du hjälp till bearbetning av sorg? Om du känner att din sorg inte går att hantera är du varmt välkommen att höra av dig till någon av våra psykologer på Hälsa Hemma vårdcentral.

Se även:

Psykisk ohälsa – definition och behandling

Innehållet är granskat av Viktor Kaiser, legitimerad psykolog.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.