Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

Särskilt tandvårdsbidrag – se om du kan få det

sarskilt-tandvardsbidrag-lakarintyg-tandlakare

Har du koll på hur särskilt tandvårdsbidrag fungerar? Du kan få bidrag till förebyggande tandvård vid läkemedelsbehandling, sjukdom, eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna. Det särskilda tandvårdsbidraget är ett tillägg till det allmänna tandvårdsbidraget inom tandvården.

Muntorrhet som biverkning

Muntorrhet är en av de vanligaste läkemedelsbiverkningarna. Tar man läkemedel dagligen som ger muntorrhet, har man ökad risk för karies och andra munhälsoproblem. Det är därför extra viktigt att gå på undersökningar i tandvården regelbundet. För att möjliggöra det finns det särskilda tandvårdsbidraget. 

Har du rätt till särskilt tandvårdsbidrag?

Här följer exempel på situationer som kan ge rätt till bidrag:

  • Långvarig behandling med läkemedel som har muntorrhet som biverkning.
  • Nedsatt immunförsvar efter läkemedelsbehandling eller transplantation.
  • Sjukdomar som Cystisk fibros, KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom), ulcerös kolit, Crohns sjukdom eller tarmsvikt.
  • Anorexi eller bulimi.
  • Diabetes som är svår att hantera.
  • Dialysbehandling.
sarskilt-tandvardsbidrag-lakarintyg-tandlakare-tandskoterska

Bidraget är på 600 kronor per halvår och gäller undersökning och förebyggande tandvård. Det kan nyttjas på alla tandvårdsmottagningar som är anslutna till Försäkringskassan. Du betalar för intyget enligt gällande taxa inom regionen. 

Så ansöker du om särskilt tandvårdsbidrag:

  1. Starta ett ärende i Hälsa Hemma-appen.
  2. Be din läkare att skriva ett intyg på din sjukdom eller situation.
  3. Ta med intyget till tandvården, som sedan tar beslut om tandvårdsbidraget.
  4. Boka ditt första tandvårdsbesök inom tre månader från att du fick ditt läkarintyg.

Senaste artiklar

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.