Vi har just nu längre väntetider i appen än vanligt.

tbe-symptom-behandling-fästing-fästingbett

TBE – symptom, behandling & vaccin

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingbett. I vissa fall sprids TBE-viruset till hjärnan, vilket kan ge allvarliga symptom. Som tur är finns det vaccin man kan ta som gör att risken för att bli allvarligt sjuk minskar. Läs mer om symptom och behandling i artikeln nedan.

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är TBE?

TBE är en sjukdom som orsakas av virus från fästingbett. Fästingar suger blod för att leva och infekteras ibland av olika bakterier (så som borrelia) eller virus. Då kan fästingen föra viruset vidare till djur och människor. 

Risken att bli smittad av TBE är liten. Ungefär två av hundra fästingar bär på det virus som orsakar TBE. Hos ungefär en av tre smittade personer sprids viruset till hjärnhinnan och orsakar då allvarliga symptom. Därför är det viktigt att söka vård om du misstänker att du blivit smittad.

tbe-symptom-trotthet-feber-fastingbett-virus

Symptom på TBE

Från det tillfälle du blir smittad tar det oftast upp till 10 dagar innan första symptom uppstår. Ibland tar det upp till en månad. 

I de flesta fall ger TBE lindriga symptom som går över av sig själv inom ungefär en vecka.
De vanligaste symptomen på TBE är:

  • Huvudvärk
  • Feber 
  • Trötthet
  • Muskelvärk

TBE-virus i hjärnan och hjärnhinnan

I vissa fall kan viruset spridas till hjärnhinnan. Detta drabbar ungefär en tredjedel av alla smittade personer. Det kan i värsta fall orsaka delvis förlamning. Om det sprids till hjärnhinnan är det vanligt att få dessa symptom:

  • Förvirring
  • Hög feber
  • Kraftig huvudvärk
  • Ljus- och ljudkänslighet
  • Svårigheter att koncentrera sig

Om du känner av något av dessa symptom bör du omedelbart söka vård. Om ingen vårdcentral är öppen kontaktar du närmaste akutmottagning.

tbe-fastingbett-virus-behandling-hjarninflammation

Behandling av TBE

I dagsläget finns det ingen behandling mot sjukdomen TBE. Det är därför vanligast att man endast behandlar symptomen som uppstår. Och oftast går sjukdomen över av sig själv.

Samma sak gäller när viruset sprider sig till hjärnhinnan. En hjärnhinneinflammation orsakad av virus kan inte behandlas eftersom sådana läkemedel inte finns. Därför är det bra att ha vaccinerat sig innan man blir smittad. 

Hur undviker jag att bli smittad av TBE?

Det bästa skyddet mot TBE är att vaccinera sig. 

I andra hand kan du undvika TBE genom att hålla dig undan från fästingbett. Fästingar finns främst i södra och mellersta Sverige. De är som mest aktiv mellan mars till september.

Om du bor i dessa områden och befinner dig mycket i naturen så ökar risken för fästingbett. En god vana är att känna på huden längs hela kroppen (t.ex. i duschen eller innan du ska sova) efter att du vistats utomhus. Då är det lättare att upptäcka eventuella fästingar som finns på kroppen, och avlägsna dessa.

TBE-vaccin för barn och vuxna

Du som bor eller vistas mycket på platser med fästingar rekommenderas att ta TBE-vaccin. Eftersom det kan ta en stund innan kroppen bygger upp ett försvar mot TBE så bör du alltid vaccinera dig i god tid innan fästingsäsongen.

Alla personer över ett år kan vaccinera sig mot TBE. Om du är över 50 år får du oftast fem doser vaccin, och du som är under 50 år får oftast fyra doser.

Dosintervall för dig under 50 år:

  • Dos 1 – alla över 1 år gammal
  • Dos 2 – en månad efter första dosen
  • Dos 3 – fem till tolv månader efter andra dosen
  • Dos 4 – tre år efter tredje dosen

Dosintervall för personer över 50 år:

  • Dos 1
  • Dos 2 – En månad efter första dosen
  • Dos 3 – Två månader efter andra dosen
  • Dos 4 – Fem till tolv månader efter tredje dosen
  • Dos 5 – Tre år efter fjärde dosen

Utöver dessa rekommenderas alla att ta en påfyllnadsdos var femte år.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.