Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

bihåleinflammation-sinuit-symptom-behandling

Bihåleinflammation – symptom och behandling (Sinuit)

Bihåleinflammation är en vanlig åkomma som orsakas av en infektion i bihålorna i ansiktet. Det kan orsaka en mängd olika symptom som påverkar din vardag. I denna artikel lär du dig om symptom, behandling, och hur du får hjälp med bihåleinflammation.

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Bihåleinflammation, också känd som sinuit, är en vanlig åkomma som orsakas av en infektion i bihålorna, som du hittar i pannan, i överkäken, i kilbenet och i silbenet. När bihålorna blir infekterade kan det orsaka en rad symptom, inklusive huvudvärk, trötthet, feber, rinnande näsa, hosta, halsont och smärta i ansiktet.

Orsaker till bihåleinflammation

Det finns flera olika orsaker till bihåleinflammation, men den vanligaste orsaken är luftvägsinfektioner, som t.ex. förkylning eller influensa. Bihåleinflammation kan också orsakas av en infektion i tänderna, men det är ovanligt.

bihåleinflammation-sinuit-bihålor-vätska

Vanliga symptom

  • Huvudvärk
  • Feber
  • Trötthet
  • Hosta
  • Smärta i ansiktet (oftast mer på ena sidan)
  • Nästäppa
  • Snuva som ofta rinner ner i svalget
  • Förändrat luktsinne
  • Dålig lukt i näsan
  • Smärta i tänderna i överkäken

Kronisk bihåleinflammation jämfört med akut bihåleinflammation

Kronisk bihåleinflammation

Kronisk bihåleinflammation, också känd som kronisk sinuit, är en form av bihåleinflammation som kännetecknas av långvarig inflammation i bihålorna. Det kan orsaka många av samma symptom som akut bihåleinflammation, inklusive huvudvärk, trötthet, feber, rinnande näsa, hosta, halsont och smärta i ansiktet.

Akut bihåleinflammation

Akut bihåleinflammation å andra sidan, är en form av bihåleinflammation som uppstår plötsligt och har en kortare varaktighet. Symtomen kan vara liknande de vid kronisk bihåleinflammation, men de försvinner vanligtvis efter några dagar eller veckor.

bihåleinflammation-symptom-snuva

En viktig skillnad mellan akut och kronisk bihåleinflammation är att kronisk bihåleinflammation kan vara svårare att behandla och kan kräva mer intensiv behandling för att lindra symtomen.

Därför är det viktigt att söka vård hos en läkare eller sjuksköterska så snart som möjligt om du misstänker att du har bihåleinflammation, oavsett om det är akut eller kroniskt, för att få lämplig behandling och rådgivning. 

Behandling av bihåleinflammation

Det finns flera sätt att behandla bihåleinflammation, till exempel genom näsdroppar. Nasalsteroider kan ha en lindrande effekt. Paracetamol och ibuprofen kan lindra huvudvärk och smärta. I vissa fall kan det också vara nödvändigt att ta antibiotika för att bekämpa infektionen.

Du kan göra flera saker själv för att behandla och lindra inflammationen:

  • Receptfri nässpray. 
  • Sov med en extra kudde under huvudet.
  • Rör på dig framför att ligga ner.
  • Undvik rökning, som försvårar situationen.
  • Skölj igenom näsan med koksaltlösning.
bihåleinflammation-behandling-nässpray

Nässpray – grunden i behandlingen

Vanlig nässpray som t.ex. Neseril eller Otrivin ska man inte använda längre än 10 dagar i sträck. Däremot går det går fint att använda receptfri kortisonnässpray (t.ex. Nasonex) länge. De låga doserna kortison tas inte upp av kroppen i någon nämnvärd mängd, så behandlingen är ofarlig. Det förekommer att man kan få lite blod när man snyter sig – detta är ofarligt. 

Det är viktigt att förstå att effekten av kortisonnässpray kommer först efter 3-5 dagars behandling, så ge inte upp trots att du inte ser effekt direkt! 

Att skölja näsan med koksallösning

nässköljningskanna-näsoklarbihåleinflammation

Köp en näskanna på apoteket.

Gör så här: 

  1. Häll upp 2,5 deciliter vanligt varmt kranvatten som är kroppstempererat och tillsätt en halv tesked bordssalt.
  2. Rör om tills saltet löst upp sig. Vattnet har nu samma salthalt som kroppen (0,9 procent) och kallas fysiologiskt saltvatten.
  3. Häll vattnet i näskannan. Snyt dig först och ta eventuellt nässpray för att öppna upp.
  4. För in spetsen i ena näsborren och luta kannan. Vattnet rinner ut i andra näsborren eller i svalget. 
  5. Upprepa för andra näsborren. Gör detta ca 1-2 gånger per dag. 

Om du misstänker att du har bihåleinflammation är det viktigt att söka vård hos vårdcentralen. Läkare och sköterskor kan hjälpa dig med lämplig behandling och ge dig råd om hur du bäst kan lindra symtomen och för att få bästa möjliga resultat.

Ibland kan det även krävas speciella undersökningar för att upptäcka svår inflammation. Vid allvarliga tillfällen kan vård på sjukhus behövas, men det hör till ovanligheterna.

Kan inflammationen förebyggas?

Det finns några saker du kan göra för att förebygga bihåleinflammation och för att minska risken att drabbas. Om du tvättar händerna ofta undviker du generellt att få vanliga luftvägsinfektioner som kan leda till bihåleinflammation. 

Att undvika att röka eller passiv rökning minskar risken för att bihålorna ska bli känsliga. 

bihaleinflammation-forebygga-hygien-tvatta-hander

Sammanfattning

Bihåleinflammation är en vanlig åkomma som orsakas av en infektion i bihålorna i ansiktet. Det kan orsaka en mängd olika symptom, inklusive huvudvärk, trötthet, feber, tandvärk, rinnande näsa, hosta, halsont och smärta i ansiktet. 

Det finns flera olika behandlingsmetoder som kan hjälpa till att lindra symtomen, inklusive vanlig nässpray, kortisonnässpray, paracetamol, ibuprofen, samt antibiotika i vissa fall. 

Du kan förebygga bihåleinflammation genom att skölja näsan med saltlösning, använda nässpray när du är förkyld och undvika rökning. Att tvätta händerna kan också hjälpa till att minimera risken att drabbas av sinuit, eftersom det minskar risken för övre luftvägsinfektioner som ofta är starten till bihåleinflammation.

Hur söker jag vård?

Om du har symptom på bihåleinflammation är det viktigt att du söker vård. Du får snabb kontakt med oss på Hälsa Hemma vårdcentral genom vår app. Vanligtvis får du svar inom några få minuter. Sedan planerar vi tillsammans för din vård. Varmt välkommen!

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.