Vad är diabetes?
I motsats till vad många tror, är diabetes (Diabetes Mellitus) inte en – utan flera sjukdomar. Två av de vanligaste variationerna av diabetes är typ 1 och typ 2. Gemensamt för dessa är att kroppen inte själv klarar av att hålla hälsosamma blodsockernivåer. Det brukar oftast visa sig genom att man känner sig ovanligt trött och kraftlös.
Diabetes typ 1
Ca. 50 000 personer i Sverige har diabetes typ 1, och är därmed mindre vanlig än typ 2. Ärftlighet lägger lägger grunden för att drabbas av sjukdomen. Ditt immunförsvar angriper och förstör då cellerna som producerar insulin i kroppen. Än idag finns det ingen konsensus inom medicinsk forskning om vad som orsakar denna reaktion i kroppen.
En person med diabetes typ 1 har helt slutat att producera insulin, och det är en sjukdom man får lära sig att leva med under hela sitt liv. Trots detta kan de flesta fortfarande leva ett relativt vanligt och aktivt liv där diabetes är en naturlig del av tillvaron.
Om du misstänker att du har diabetes typ 1 ska du söka vård omedelbart.
Diabetes typ 2
Den som är drabbad av diabetes typ 2 har likt andra varianter av diabetes svårt att hålla naturliga sockernivåer i blodet. Ofta kan du själv göra mycket för att sänka ditt blodsockervärde men i vissa fall kan det krävas läkemedel.
Den exakta orsaken till att Typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Stress och fetma är orsaker som båda ökar risken att drabbas.
De vanligaste symptomen på diabetes typ 2 är att du känner dig trött eller att du behöver kissa oftare samt i större mängder.
Symptom på diabetes
Symptom på diabetes varierar något beroende på om det gäller diabetes typ 1 eller diabetes typ 2. Följande är gemensamt för båda:
- Du blir törstig och behöver dricka mer än vad du brukade tidigare
- Du får försämrad syn och i vissa fall även synrubbningar
- Infektioner i underlivet och munnen
- Du känner dig trött och kraftlös
Den tiden det tar för dessa symptom att visa varierar mycket mellan individer. Det kan ta allt från några dagar till flera månader att visa sig.
Obehandlad diabetes typ 1 kan, när sjukdomen är obehandlad, leda till ketoacidos. Det innebär att ditt blodsockervärde är så högt att det leder till syraförgiftning. Det är livshotande om det inte behandlas. Dock upptäcks diabetes oftast långt innan det går så långt.
Behandling av diabetes
Målet med all behandling av diabetes är att få ner blodsockervärdet. Sättet det uppnås på varierar beroende på om du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
I behandlingen av diabetes typ 2 tittar man typiskt på matvanor och motion då detta visat sig vara viktigt för hur sjukdomen utvecklar sig. Din sköterska på Hälsa Hemma vårdcentral hjälper dig också med den medicinering som behövs.
Diabetes typ 1 behandlas genom att ta tillföra insulin direkt i blodet.
Få hjälp av en diabetes-sköterska på Hälsa Hemma vårdcentral
Via Hälsa Hemma-appen har du tillgång till din diabetessjuksköterska för stöd och råd när du behöver det som mest. Vi hjälper dig med en grundlig undersökning av din diabetes och vad som behövs i just ditt fall för att du ska kunna leva ett normalt liv. Du får hjälp och råd direkt i Hälsa Hemma-appen där du har regelbunden kontakt med din diabetessjuksköterska.