Vad är psoriasis?
Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar röda fjällande fläckar på huden. Sjukdomen kan drabba vem som helst oavsett ålder och kön.
Många upplever det som jobbigt att drabbas av psoriasis. Men det är viktigt att komma ihåg att psoriasis inte är farligt! Det kan oftast behandlas ganska enkelt med krämer. Psoriasis är inte smittsam. I de allra flesta fall kan en drabbad person leva ett fullt normalt liv utan begränsningar.
Symtomen på psoriasis påverkas ibland av kost, fysisk aktivitet och stress. Därför kan livsstilsförändringar i vissa fall förbättra din situation.
Symtom på psoriasis
Det finns flera olika typer av utslag som kan uppstå vid psoriasis. Varje typ av utslag har ett namn, och några av de vanligaste är följande:
Plack-psoriasis
Plack-psoriasis har formen av runda röda fjällande utslag. Ofta kliar nya utslag mycket. Detta är den vanligaste typen av utslag och kan uppstå var som helst på kroppen.
Guttat psoriasis
Guttat psoriasis visar sig som röda centimeterstora prickar på huden. Är vanligt i samband med halsfluss under puberteten.
Invers psoriasis
Invers psoriasis visar sig genom röda runda utslag med glansig yta. Uppstår oftast i hudveck så som ljumskarna, armhålor, eller under brösten.
Nagelpsoriasis
Nagelpsoriasis uppstår som runda gropar i ovansidan på dina naglar.
Om du misstänker att du drabbats av någon av ovanstående typer av psoriasis bör du alltid kontakta din vårdcentral för hjälp. Hälsa Hemma vårdcentral möter du på några få minuter i vår app.
Orsaker till psoriasis
Personer med psoriasis är ofta extra känsliga mot en ohälsosam livsstil. Men psoriasis är främst ärftligt och drabbar ungefär 30 procent av barn till en förälder som är har sjukdomen. Om båda föräldrarna har psoriasis dubblas risken till ungefär 60 procent. Det finns ett par saker som kan utlösa en psoriasis eller försämra den:
Kost och psoriasis
Det saknas bra studier gjorda på kostens inverkan på personer med psoriasis. Det är därför svårt att ge generella rekommendationer om vad en drabbad person ska äta.
Däremot finns det ett samband mellan psoriasis och övervikt. Det är dubbelt så vanligt med övervikt hos personer med psoriasis som hos personer som inte har psoriasis. Man tror också att svårighetsgraden av sjukdomen ökar med kroppsvikten. Orsaken till detta är inte klarlagt. Vi rekommenderar därför att äta en allsidig kost som gör att man inte går upp i vikt.
Rökning ökar risk för psoriasis
Det finns idag också ett tydligt samband mellan psoriasis och rökning. En del studier visar att risken är upp till 80% högre för rökare än icke-rökare.
Fysisk aktivitet och psoriasis
Psoriasis kan orsaka ledvärk. Studier har visat personer som regelbundet tränar har mindre ont i lederna. Fysisk aktivitet är också viktig för att bibehålla rörligheten.
Alkohol – en riskfaktor
Alkohol är en riskfaktor för att drabbas av psoriasis, för den som har ärftlighet för psoriasis. Det verkar också som den som dricker mycket alkohol får en värre psoriasis.
Behandling av psoriasis
Psoriasis är en kronisk sjukdom vilket betyder att du inte kan botas helt mot sjukdomen. Det finns idag bra behandling med krämer och tabletter som lindrar symptomen.
Även din livsstil påverkar symptomen så det finns mycket man själv kan göra för att förbättra situationen. Exempel på saker du själv kan göra är:
- Undvik stress – Minska stress i din vardag och undvik stressiga situationer.
- Fysisk aktivitet – Fysisk aktivitet i måttlig mängd kan förbättra dina symtom. En fysioterapeut kan ibland hjälpa dig med övningar som minskar dina symptom. Kontakta oss i Hälsa-Hemma-appen om du är intresserad av att komma i kontakt med en fysioterapeut.
- Undvik övervikt – Ofta kan viktminskning hos överviktiga personer minska symptomen av psoriasis.
Du bör alltid kontakta din vårdcentral om du misstänker att du drabbats av psoriasis. Hälsa Hemmas vårdpersonal möter du på några få minuter i Hälsa Hemma-appen. Vi har även hudläkare.
Psoriasisartrit – ledbesvär
I vissa fall kan psoriasis även leda till psoriasisartrit. Det är en form av ledbesvär som är vanligast hos personer i åldern 35-55 år. Oftast har du upplevt hudbesvär innan du börjar få ledbesvär. Det är inte alla som har psoriasis som drabbas av ledproblem. Endast en tredjedel av personer med psoriasis får psoriasisartrit.
De som får psoriasisartrit brukar få besvär i en specifik led, exempelvis ett finger eller knäled. Det finns flera typer av behandling av psoriasisartrit som minskar symtomen:
- Receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol.
- Inflammationsdämpande läkemedel.
- Ibland kan det behövas annan behandling med läkemedel. Våra läkare på Hälsa Hemma kan hjälpa dig med detta.