Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

vårdcentral-stockholm-göteborg-skåne-hembesök
psoriasis-behandling-utslag

Psoriasis – behandling och orsaker

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar röda fjällande fläckar på huden. Sjukdomen kan upplevas som mycket jobbig och störande av den som drabbas, men är oftast helt ofarlig. Psoriasis smittar inte.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Psoriasis – behandling och orsaker
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar röda fjällande fläckar på huden. Sjukdomen kan drabba vem som helst oavsett ålder och kön. 

Många upplever det som jobbigt att drabbas av psoriasis. Men det är viktigt att komma ihåg att psoriasis inte är farligt! Det kan oftast behandlas ganska enkelt med krämer. Psoriasis är inte smittsam. I de allra flesta fall kan en drabbad person leva ett fullt normalt liv utan begränsningar.

Symtomen på psoriasis påverkas ibland av kost, fysisk aktivitet och stress. Därför kan livsstilsförändringar i vissa fall förbättra din situation.

psoriasis-mage-arm-utslag-behandling

Symtom på psoriasis

Det finns flera olika typer av utslag som kan uppstå vid psoriasis. Varje typ av utslag har ett namn, och några av de vanligaste är följande:

Plack-psoriasis

Plack-psoriasis har formen av runda röda fjällande utslag. Ofta kliar nya utslag mycket. Detta är den vanligaste typen av utslag och kan uppstå var som helst på kroppen.

Guttat psoriasis

Guttat psoriasis visar sig som röda centimeterstora prickar på huden. Är vanligt i samband med halsfluss under puberteten.

Invers psoriasis

Invers psoriasis visar sig genom röda runda utslag med glansig yta. Uppstår oftast i hudveck så som ljumskarna, armhålor, eller under brösten.

Nagelpsoriasis

Nagelpsoriasis uppstår som runda gropar i ovansidan på dina naglar.

Om du misstänker att du drabbats av någon av ovanstående typer av psoriasis bör du alltid kontakta din vårdcentral för hjälp. Hälsa Hemma vårdcentral möter du på några få minuter i vår app.

Orsaker till psoriasis

Personer med psoriasis är ofta extra känsliga mot en ohälsosam livsstil. Men psoriasis är främst ärftligt och drabbar ungefär 30 procent av barn till en förälder som är har sjukdomen. Om båda föräldrarna har psoriasis dubblas risken till ungefär 60 procent. Det finns ett par saker som kan utlösa en psoriasis eller försämra den:

Kost och psoriasis

Det saknas bra studier gjorda på kostens inverkan på personer med psoriasis. Det är därför svårt att ge generella rekommendationer om vad en drabbad person ska äta. 

Däremot finns det ett samband mellan psoriasis och övervikt. Det är dubbelt så vanligt med övervikt hos personer med psoriasis som hos personer som inte har psoriasis.  Man tror också att svårighetsgraden av sjukdomen ökar med kroppsvikten. Orsaken till detta är inte klarlagt. Vi rekommenderar därför att äta en allsidig kost som gör att man inte går upp i vikt.

Rökning ökar risk för psoriasis

Det finns idag också ett tydligt samband mellan psoriasis och rökning. En del studier visar att risken är upp till 80% högre för rökare än icke-rökare. 

Fysisk aktivitet och psoriasis

Psoriasis kan orsaka ledvärk. Studier har visat personer som regelbundet tränar har mindre ont i lederna. Fysisk aktivitet är också viktig för att bibehålla rörligheten.

Alkohol – en riskfaktor

Alkohol är en riskfaktor för att drabbas av psoriasis, för den som har ärftlighet för psoriasis. Det verkar också som den som dricker mycket alkohol får en värre psoriasis. 

psoriasis-behandling-salva

Behandling av psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom vilket betyder att du inte kan botas helt mot sjukdomen. Det finns idag bra behandling med krämer och tabletter som lindrar symptomen. 

Även din livsstil påverkar symptomen så det finns mycket man själv kan göra för att förbättra situationen. Exempel på saker du själv kan göra är:

  • Undvik stress – Minska stress i din vardag och undvik stressiga situationer.
  • Fysisk aktivitet – Fysisk aktivitet i måttlig mängd kan förbättra dina symtom. En fysioterapeut kan ibland hjälpa dig med övningar som minskar dina symptom. Kontakta oss i Hälsa-Hemma-appen om du är intresserad av att komma i kontakt med en fysioterapeut.
  • Undvik övervikt  Ofta kan viktminskning hos överviktiga personer minska symptomen av psoriasis.

Du bör alltid kontakta din vårdcentral om du misstänker att du drabbats av psoriasis. Hälsa Hemmas vårdpersonal möter du på några få minuter i Hälsa Hemma-appen. Vi har även hudläkare.

Psoriasisartrit – ledbesvär

I vissa fall kan psoriasis även leda till psoriasisartrit. Det är en form av ledbesvär som är vanligast hos personer i åldern 35-55 år. Oftast har du upplevt hudbesvär innan du börjar få ledbesvär. Det är inte alla som har psoriasis som drabbas av ledproblem. Endast en tredjedel av personer med psoriasis får psoriasisartrit.

psoriasisartrit-behandling

De som får psoriasisartrit brukar få besvär i en specifik led, exempelvis ett finger eller knäled. Det finns flera typer av behandling av psoriasisartrit som minskar symtomen:

  • Receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol.
  • Inflammationsdämpande läkemedel.
  • Ibland kan det behövas annan behandling med läkemedel. Våra läkare på Hälsa Hemma kan hjälpa dig med detta.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så här får du vård

Hälsa Hemma vårdcentral tar totalt vårdansvar och du betalar vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss.

1. Ladda ner appen.
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende.
Väl inne i appen klickar du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”.

3. Möt din läkare i appen. 
Med ett klick startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt, oftast inom 10 minuter.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu har vår driftleverantör tekniska problem vilket gör att det inte går att använda Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att lösa problemen och räknar med att det ska fungera igen inom kort.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.