Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

svinkoppor-smitta-behandling-barn

Svinkoppor – behandling och smitta

Svinkoppor är en mycket smittsam hudinfektion som är vanlig bland barn. I de flesta fall kan du själv behandla svinkoppor utan att söka vård. Vanliga symtom är röda fläckar på huden som övergår i gulaktiga vätskefyllda blåsor. Svinkoppor kallas även impetigo.

Innehåll:

Startsida     ->    Hjälp och råd     ->     

Svinkoppor – behandling och smitta
Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är svinkoppor (impetigo)?

Svinkoppor (impetigo) är en mycket smittsam hudinfektion som vanligen drabbar barn i åldern ett till sex år. Vanliga symtom inkluderar röda utslag och vätskefyllda blåsor. Infektionen orsakas av två olika bakterier som kallas streptokocker, och staphylokockus aureus. I de allra flesta fall är egenvård tillräckligt och du behöver inte söka vård.

Det är vanligt att drabbas av svinkoppor i samband med förkylning. Detta eftersom immunförsvaret redan är försvagat av förkylningen. Bakterierna får även lättare fäste på fuktig hud som exempelvis runt näsa eller mun.

Vilka symtom ger svinkoppor?

Från smittotillfället tar det två till tre dagar tills det första symptomet uppstår. Det tar då formen av röda utslag som övergår till vätskefyllda gulaktiga blåsor. Utslagen kliar ofta mycket och kan det upplevas som obehagligt.

Oftast uppstår utslagen kring mun och näsa. Det förekommer även på överkroppen, fingrarna, eller bakom öronen. Från första behandling tar det cirka en vecka innan såren läkt. Däremot slutar du smitta så fort såren är helt uttorkade. 

svinkoppor-smitta-behandling-barn

Hur smittar svinkoppor?

Svinkoppor kan upplevas som obehagligt men är i de allra flesta fall helt ofarligt. Även om blåsorna har övergått till sårskorpor kan det fortfarande vara smittsamt. Svinkoppor smittar genom direktkontakt så länge såren är fuktiga. Därför är det viktigt att hålla ett smittat barn hemma från förskola eller skola ända tills såren är helt torra.

Det tar oftast en vecka för såren att läka helt. Det är lätt att såren blir återinfekterade innan de är helt läkt. Du bör därför fortsätta hålla extra god hygien genom hela läkningsprocessen.

Minska smitta av svinkoppor

För att minska risken för återinfektion och smittspridning bör du:

  • tvätta händerna noggrant med tvål och vatten flera gånger om dagen.
  • undvika att röra vid såren utan engångshandskar.
  • tvätta kläder och sängkläder dagligen i 60 grader.

Behandling av svinkoppor (impetigo)

För att minska smittspridning bör du behandla svinkoppor vid första symtom. Oftast läker såren inom en vecka från första behandling.

Så här egenbehandlar du svinkoppor:

  • Tvätta händer och sårskorpor noga och ofta.
  • Ta bort sårskorporna och tvätta mycket noggrant med tvål och vatten.

Var noga med att inte röra vid såren utan engångshandskar. Risken är annars att smittan överförs till dig.

Starta ett ärende i Hälsa-hemma-appen om:

  • personen har feber.
  • såren inte läker inom en vecka från det att symtomen behandlades.
  • utslagen sprider sig till stora områden på kroppen.

Kontakta oss i Hälsa Hemma-appen om du är osäker eller känner av något av symtomen ovan. Våra läkare och sköterskor svarar oftast inom några få minuter. VI har även hudläkare.

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Linda Skarpsjö

Socionom

Jag är socionom, steg 1 psykoterapeut och arbetar med psykologisk behandling. Jag har mångårig erfarenhet med behandling av framförallt av barn, unga och deras föräldrar. För mig är det viktigt att barn och unga upplever sig tagna på allvar och känner att kommunikation och relation till sina viktiga vuxna fungerar. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att få konkreta verktyg och få stöd att pröva dessa så att du upplever att du kommer ett steg vidare åt det håll du vill.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.