Vi har driftstörningar just nu. Läs mer

klimakteriet-klimakteriebesvär-symptom-behandling-kvinna

Klimakteriet & klimakteriebesvär: Symtom och behandling 

Många kvinnor upplever olika klimakteriebesvär utan att veta att symptomen är relaterade till klimakteriet (även kallat övergångsåldern). Det handlar om såväl kroppsliga som psykologiska besvär, inklusive sömnsvårigheter, nedstämdhet och trötthet. I den här artikeln kan du läsa mer om klimakteriet, klimakteriebesvär, symptom och behandling.

Innehåll:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet är en naturlig och normal del av en kvinnas livscykel. Det markerar övergången från fertil ålder till en period då menstruationen upphör permanent. Klimakteriet pågår flera år före och efter den sista menstruationen (menopausen). Under denna tid kan man uppleva klimakteriebesvär – olika fysiska och emotionella symptom samt förändringar.

svettningar-klimakteriet-klimakteriebesvär-symptom-kvinna

Förklimakteriet – vad innebär det?

Förklimakteriet är den tid som leder upp till klimakteriet och kan börja flera år innan menopausen (den sista menstruationen). Under denna tid minskar produktionen av östrogen gradvis och kroppen börjar förbereda sig för klimakteriet. Man kan då börja uppleva oregelbundna menstruationer samt symtom som värmevallningar och humörsvängningar.

Varierande klimakteriebesvär är vanligt

Klimakteriebesvär innefattar de obehagliga symtom som kvinnor kan uppleva under klimakteriet. Dessa kan variera i både perioder och styrka genom hela klimakteriet. Gemensamt är att dessa kan påverka livskvaliteten. Vanliga klimakteriebesvär inkluderar värmevallningar, nattliga svettningar, sömnstörningar, humörsvängningar, vaginal torrhet och minskad sexuell lust.

klimakteriet klimakteriebesvar symptom kvinna smarta svettningar torra slemhinnor

Symptom och besvär i klimakteriet

Symptom på klimakteriet kan variera från person till person och kan pågå i flera år. De allra vanligaste symptomen är värmevallningar och svettningar. 

Värmevallningar

Värmevallningar är en plötslig känsla av värme som sprider sig över kroppen, ofta följt av svettningar och skakningar. Detta är en av de vanligaste symptomen på klimakteriet och kan vara mycket obehagligt.

Nattliga svettningar 

Svettningar under natten är ett vanligt symptom / klimakteriebesvär som kan göra det svårt att sova.

Torra slemhinnor

Minskad produktion av östrogen kan orsaka torra slemhinnor i slidan, vilket kan leda till smärta eller obehag vid samlag. Även slemhinnorna i öga, näsa och hals kan bli torra.

Humörsvängningar

Hormonförändringar kan även leda till humörsvängningar, irritabilitet, nedstämdhet och ångest.

Sömnproblem

Sömnproblem kan uppstå på grund av nattliga svettningar eller andra symtom på klimakteriet.

sömnproblem-klimakteriet-klimakteriebesvär-symptom-kvinna

Urinvägsproblem

Klimakteriet kan även innebära olika urinvägsproblem, såsom läckande urin, sveda vid urinering, samt en känsla av att man ofta är kissnödig.

Vallningar (värmevallningar) – vad kan göras?

Värmevallningar är som nämnt ett vanligt symptom på klimakteriet och kan orsaka plötslig värme, svettningar och skakningar. Dessa symptom kan påverka det dagliga livet, såsom arbete, sömn och relationer. Det finns flera sätt att hantera värmevallningar, inklusive hormonbehandling. Vissa livsstilsförändringar kan även hjälpa. Till exempel är det bra att undvika rökning och alkohol.

Behandling av klimakteriet och klimakteriebesvär

Det finns flera sätt att behandla klimakteriebesvär och lindra symtomen. Det vanligaste medicinska behandlingsalternativet är hormonbehandling (HRT). Hormonbehandling innebär att man tillför östrogen och ibland också progesteron till kroppen för att kompensera för de minskade hormonnivåerna under klimakteriet. Det kan tas i form av tabletter, hudplåster, gel, eller som vaginala produkter.

Det är viktigt att notera att hormonbehandling inte är lämpligt för alla. Det finns vissa risker och biverkningar att ta hänsyn till, och det är viktigt att diskutera detta med en läkare innan man beslutar att ta behandlingen. För kvinnor som inte kan eller vill ta hormonbehandling finns det även icke-hormonella alternativ. Här följer några exempel:

Livsstilsförändringar

Att ändra kosten genom att inkludera mer frukt, grönsaker och fullkorn samt att minska eller undvika koffein, alkohol och kryddstark mat, kan hjälpa till att minska klimakteriebesvär. Regelbunden motion, stresshanteringstekniker, samt tillräcklig sömn kan också vara till hjälp.

klimakteriet-klimakteriebesvär-behandling-kvinna

Lokala behandlingar

För kvinnor som upplever vaginal torrhet och smärta under samlag kan användning av lokal östrogenkräm eller vaginala ringar vara till hjälp. Dessa behandlingar tillför östrogen direkt till de drabbade områdena och kan lindra symtomen. Det finns även krämer helt utan hormoner. 

Det är viktigt att komma ihåg att varje kvinna är unik, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Vad som är lämpligt för just dig kan du samtala om med din läkare, så att ni tillsammans kan hitta den bästa lösningen baserat på dina behov och ditt hälsotillstånd.

Hälsa Hemma vårdcentral är din partner genom klimakteriet

För att hantera dina klimakteriebesvär är det viktigt med det stöd som vården kan ge dig. Genom Hälsa Hemma-appen kan du enkelt och smidigt få kontakt med vårdpersonalen på Hälsa Hemma vårdcentral. Där kan du samtala om dina besvär samt boka ett möte med erfarna läkare och sjuksköterskor. 

Genom att använda Hälsa Hemma får du tillgång till professionell rådgivning och skräddarsydd behandling utan att behöva lämna ditt hem. När vi behöver träffas fysiskt kommer vi nämligen hem till dig som bor inom vårt hembesöksområde.

Så här får du hjälp med dina klimakteriebesvär

  1. Läkarkonsultation: Diskutera dina klimakteriebesvär och få en korrekt diagnos. 
  2. Behandlingsplan: Efter att ha diskuterat dina besvär och symtom kan vårdpersonalen på Hälsa Hemma vårdcentral skapa en skräddarsydd behandlingsplan för dig när det behövs. En sådan plan kan inkludera receptbelagda mediciner, rekommendationer för livsstilförändringar, kosttillskott, och andra råd för att hjälpa dig att hantera dina klimakteriebesvär.
  3. Uppföljning och stöd: Du får regelbunden uppföljning och stöd vid behov, för att säkerställa att din behandling är effektiv och anpassad till just dig. 

Du kan enkelt kommunicera med vårdpersonalen i appen för att ställa frågor och rapportera eventuella förändringar i dina symtom. Med Hälsa Hemma vårdcentral kan du känna dig trygg genom hela klimakteriet. Varmt välkommen till oss!

Ladda ner appen och få kontakt

Senast uppdaterad:

Innehållet har granskats av: Specialistläkare och/eller kvalificerad vårdpersonal

Dela artikeln med andra

Så får du hjälp

På Hälsa Hemma vårdcentral tar vi fullt vårdansvar. Textkonversationer är gratis och i övrigt betalar du vanlig patienttaxa när du söker vård hos oss. Frikort gäller givetvis.

1. Ladda ner appen
Med några klick laddar du ner appen på App Store eller Google Play

2. Starta nytt ärende
Väl inne i appen trycker du på den stora rosa knappen ”Starta nytt ärende”. Det kostar ingenting att starta ett ärende.

3. Möt din läkare
Med några tryck startar du en konversation i appen. Våra läkare eller sköterskor svarar snabbt.

Ladda ner appen för att träffa vårdpersonalen

Se om vi kommer till ditt område

Få mer information

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får även vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

En revolution!

Hälsa Hemma förenklar kontakten med vården för tusentals nöjda svenskar. Är du näst på tur? Skriv upp dig nedan för att få mer information från oss.

Du får vårt nyhetsbrev och kan såklart när som helst avregistrera dig.

Oscar Damberg

Psykolog

Mitt namn är Oscar Damberg och jag arbetar som psykolog på Hälsa Hemma. Mina uppgifter på vårdcentraler är att bedöma svårigheterna hos de som söker, ge passande stöd och genomföra psykologiska behandlingar enligt KBT. Detta bästa med att arbeta på Hälsa Hemma är kulturen av att vilja utvecklas och skapa en tillgänglig primärvård.

Patrik Johansson

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Min erfarenhet består av flerårigt arbete med terapi för främst barn och ungdomar, men även för vuxna. Min förhoppning är att jag kan hjälpa dig att göra vardagen enklare och mer meningsfull. På fritiden spelar jag gärna basket och trummor.

Anna Sjöstrand

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar med psykologisk behandling utifrån KBT. Tidigare har jag arbetat i Barn- och Ungdomspsykiatrin, samt många år inom primärvård med behandling och samordning. Det finaste med mitt jobb är att få träffa så modiga människor, som vågar att vara sårbara och göra svåra förändringar. På fritiden ägnar jag mig åt styrkelyft, pardans och tennis.

Viktor Kaiser

Psykolog

Jag är legitimerad psykolog och arbetar på Hälsa Hemma vårdcentral med psykologisk behandling utifrån KBT och ACT. Sedan tidigare har jag erfarenhet av att jobba med barn och vuxna inom olika verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att hjälpa människor till konkreta beteendeförändringar och ökad livskvalitet. Utanför jobbet är jag intresserad av globala frågor, musik och fotboll.

Just nu upplever vi störningar med registrering av nya patienter i Hälsa Hemma-appen. Vi arbetar på att åtgärda problemen.

Vi har stängt i dag midsommarafton.


Jag är specialist i allmänmedicin och har jobbat som läkare primärvården i Stockholm men även med digitala läkarbesök. Här på Hälsa Hemma gör vi både och, beroende vad som passar bäst. En av de finaste delarna av jobbet på en vårdcentral är att vi träffar våra patienter flera gånger och hinner lära känna varandra. På min fritid älskar jag att vara med min familj och med min hund.